Mažylio Mato istorija: gydytojai padarė stebuklą

www.lsveikata.lt
2020-01-17
Šiandien supermeno kostiumą vilkintis Matas po daugiau nei pusę metų trukusio intensyvaus gydymo Kauno klinikose ir tik trumpų vizitų namuose ruošiasi vykti namo. Berniukas kartu su sese dvyne Urte pasaulį išvydo vos 23 nėštumo savaitę. „Viskas prasidėjo balandžio 25 dieną, kai atsibudusi pamačiau šiek tiek kraujo. Pasitarusios su mama nusprendėme palaukti, pažiūrėti, kas bus toliau, – prisiminė Mato mama Akvilė. – Vėliau prasidėjo tokie skausmai, kurių nebegalėjau kentėti. Atvykus į ligoninę, išgirdau, kad gresia persileidimas, todėl nieko nelaukiant išskubėjome į Kauno klinikas“.
Mažylio Mato istorija: gydytojai padarė stebuklą
Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos vadovas prof. Vidmantas Barauskas ir mažasis Matas

Po apžiūros Kauno klinikose gydytojai nuramino, kad situacija valdoma ir po kelių dienų, pirmadienį, moteris galės vykti namo. „Sekmadienį jau kroviausi daiktus, planavau, ką veiksime toliau, tačiau kitos dienos rytą netikėtai nubėgo vandenys. Su ašarom akyse nuskubėjau pas slaugytojas. Personalas reagavo labai operatyviai – netrukus buvau paguldyta į Gimdymo skyrių, kuriame po kelių dienų pagimdžiau mergaitę ir berniuką“, – pasakojo dvynukų mama.
Kadangi vaikai gimė labai neišnešioti, gydytojai iš pradžių jaunai šeimai daug vilties nesuteikė. „Kaip jie atrodė, kai gimė, aš net nemačiau. Pirmoji gimė Urtė, neišleidusi nei garso, todėl pagalvojau apie blogiausią variantą. Už dviejų minučių pasaulį išvydo ir Matas, kuris, atvirkščiai nei sesė, parodė visą plaučių galią. Gydytojai dirbo operatyviai, abu iš karto buvo išvežti į Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių“, – prisiminė Akvilė.

 
Pirmoji savaitė jaunai šeimynai buvo itin sudėtinga. Abu vaikai buvo ventiliuojami, jų sveikatos rodikliai nuolat kito, o gydytojus ir tėvus neramino Mato būklė. Mažyliui vystėsi nekrozinis enterokolitas, dėl kurio devynių parų amžiuje jį teko operuoti.
„Jam prasidėjo nekrozinis enterekolitas – žarnyno kraujagyslėse susidarė krešulys, dėl to apmirė dalis žarnyno. Matas tuo metu svėrė vos 470 gramų. Iš viso jam buvo atliktos trys operacijos, pirmoji – devintą gyvenimo parą. Jos metu buvo pašalinta negyva žarnyno dalis ir suformuota ileostoma, per kurią naujagimis tuštinosi. Antrosios operacijos metu padarėme rekonstrukcinę operaciją: storąją žarną prijungėme prie plonosios žarnos, paliekant ileostomą. Tokiu būdu pratinome storąją žarną prie aktyvios veiklos, normalaus tuštinimosi. Per paskutinę operaciją, esant normaliam tuštinimuisi, pašalinome ileostomą. Džiaugiuosi, kad berniuko žarnynas visiškai atsistatė ir vaikas gali tuštintis įprastai“, – teigė Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos vadovas prof. Vidmantas Barauskas, kuris ir operavo mažąjį Matą.
 
Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė dr. Ilona Aldakauskienė prisimena, kad nuo gimimo berniuko būklė buvo labai sunki. „Matas, gimęs 508 g svorio, po gimimo kvėpavo savarankiškai, tačiau būklė blogėjo – prireikė dirbtinės plaučių ventiliacijos ir kitų sudėtingų gydymo metodų. Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje Matas praleido 98 dienas. Ilgą laiką jam buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, skiriamas parenterinis maitinimas. Į Naujagimių ligų skyrių berniukas buvo perkeltas, kuomet svėrė 1700 g, vis dar gaudamas papildomą deguonies tiekimą. Džiaugiamės, kad Matą į namus išleidome jau paaugusį ir sveriantį virš 2 kilogramų“, – pasakoja dr. I.Aldakauskienė.
 
Tėvai lengviau atsikvėpė tik prieš trečiąją operaciją, kai jau suvokė, kad jų sūnelis sveiksta. „Su kiekviena operacija viskas ėjo tik geryn. Dabar Matas sveria apie šešis kilogramus, o sesė namie – laukia brolio ir daug šneka, – kalbėjo Akvilė. – Visus šiuos mėnesius gyvenome laukime ir net negalvojome apie rytojų. Paklausiame gydytojo, kaip Matas jaučiasi, ir jeigu pasakydavo, kad būklė stabili, tik tada džiaugdavomės. Net rašiau dienoraštį, kad atsiminčiau, ką sakė gydytojai ir kokios intervencijos mažyliams buvo atliekamos. Išeitų beveik knyga“, – sako Akvilė, tik neseniai sau leidusi šiek tiek lengviau atsikvėpti.
 
Mato tėvai džiaugiasi, kad šiuo sunkiu laikotarpiu sulaukė palaikymo ne tik iš šeimos, tačiau ir iš Kauno klinikų gydytojų. „Esame dėkingi visiems, kurie prisidėjo prie to, kad po tiek laiko trukusio intensyvaus gydymo galime laimingi vykti namo. Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Intensyviosios terapijos skyriaus, Naujagimių ligų skyriaus specialistai dėjo visas pastangas ir kovojo už kiekvieną mano vaikų dieną Žemėje. Nuoširdžiai dėkojame ir Vaikų chirurgijos klinikos vadovui prof. Vidmantui Barauskui už profesionalumą ir atliktas sudėtingas operacijas, taip pat visiems kitiems puikiems specialistams. Nežinau, ar visiems taip pasiseka, bet mums pakliuvo patys geriausi gydytojai ir slaugytojos. Dėka jūsų, mūsų šeimoje įvyko tikras stebuklas“, – gerų žodžių negailėjo Akvilė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris