Liga sėjo dvidešimt mėlynių per dieną

Greta Vanagienė
2019-11-14
„Badydavau mažulyčius pirštelius per dieną ir dešimt, ir dvidešimt kartų. Kiekvienas dūris palikdavo mėlynes. Vaikas atsisakydavo valgyti, kad tik nereikėtų vėl duoti piršto“,- pasakoja pirmo tipo diabetu sergančios 6-erių Dainoros mama Asta Adomaitytė. Situaciją pataisė glikemijos matavimo sensorius, tad mamai kontroliuoti vaiko ligą tapo daug lengviau.
Liga sėjo dvidešimt mėlynių per dieną
„Organizmą veikia viskas: mėnulio fazė, oro temperatūra, nuotaika, fizinis ir emocinis krūvis, virusai, persirgtos ligos, augimo šuoliai. Dėl to dvidešimt keturias valandas per parą tik vyksta bandymas pataikyti ir atspėti reikiamą insulino kiekį“, - kaip bando suvaldyti Dainoros pirmo tipo diabetą pasakoja mama Asta.

Kasydavosi iki žaizdų
Asta sako, kad nė šeimos nariai, nė dar trys vyresni Dainoros broliai diabetu neserga, todėl įtarimų dėl dukrelei gresiančios ligos niekada neturėjo.
Stoti akistaton su dukros diabetu sako teko prieš dvejus metus, kai vaiką be priežasties ėmė troškinti, naktimis mergaitė ėmė dažnai kelis šlapintis.
„Dainora naktį paprastai nesikeldavo į tualetą, tačiau gerą savaitę nenustojo gerti daug vandens, tapo vangi, gulinėjo lyg prieš ligą. Kadangi temperatūros nebuvo, įtariau jau tuoj susirgs“, - pasakoja mama. Prie Dainoros vangumo po kelių dienų prisidėjo ir vėmimas, todėl mama su dukrele netrukus atsidūrė ligoninėje.
 
„Mus apžiūrėjusi gydytoja dar nė neatlikus gliukozės testo iškart įtarė diabetą, o kitą rytą atlikti tyrimai tai tik patvirtino“, - prisimena Asta.
Po ligoninėje išgirstos diagnozės mamai tapo aišku, kodėl vaikas pastaruosius metus vis kasydavosi, naktimis - dažnai iki žaizdų.

„Dukrelę kamavo neaiškios kilmės dermatitas, sukeldavęs nenumaldomą kūno niežulį. Atopiniam dermatitui būdingi bėrimai paūmėdavo per linkius, kai užvalgydavo ko nors saldaus“, - sako moteris, kuri tik pradėjusi domėtis pirmojo tipo diabetu sužinojo, kad niežulys ir buvo pirmasis signalas, jog vaikui gresia liga, liaudyje dar kitaip vadinama „saldžiuoju niežuliu“.
 
Trūksta finansinės pagalbos
Keturių vaikų mama teigia, kad norint kokybiškai kontroliuoti ligą tam reikia nepertraukiamai skirti laiko, gal net vienam šeimos nariui dėl to atsisakyti darbo. Astos šeima to sau leisti negali. Prie išlaidų krepšelio smarkiai prisideda ir kasdienės priemonės, skirtos gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti ir kontroliuoti.
„Norint suvaldyti ligą svarbu nustatyti, kokią insulino dozę leisti ir kada. Skaičiavimai tokie, kad ne kiekvienas suaugęs sugebėtų tą padaryti, o ką jau kalbėti apie mažą vaiką. Jei glikemija krenta ar kyla, reikia matuoti kas pusę valandos ar penkiolika minučių. Nėra vienos dozės, kuri tiktų kiekvienam, o organizmą veikia viskas: mėnulio fazė, oro temperatūra, nuotaika, fizinis ir emocinis krūvis, virusai, persirgtos ligos, augimo šuoliai. Dėl to dvidešimt keturias valandas per parą vyksta bandymas pataikyti ir atspėti reikiamą insulino kiekį“, - kaip vyksta ligos „administravimas“ pasakoja mama ir priduria, jog ligos kontrolę apsunkina menkas priemonių finansavimas.
 
Štai gliukozės kraujo matavimo juostelių mūsų šalyje kompensuojama tik pusė minimalaus kiekio, kiek reikėtų. Savo ruožtu specialūs sensoriai ir jutikliai be jokių pirštų badymų leidžia stebėti kraujo būklę kas penkias minutes. Tačiau ir šie – ne mūsų šalies kišenei.
„Gliukozės kraujo matavimo juostelės, vienkartinės adatėlės pirštui pradurti kartu sudėjus kainuoja tiek, kiek sensorius. Mes sensorių iš labdaros fondo gavome dovanų. Jis nepaprastai padėjo. Net auklėtojos darželyje ir mokytojos mokykloje sugeba stebėti vaiko būklę. Anksčiau kasdienis pirštų badymas, kai tų pirštukų beveik nėra, dešimt, dvylika, dvidešimt kartų palikdavo mėlynes. Kiekvienas dūris labai skausmingas, todėl vaikas net atsisakydavo valgyti, kad tik nereikėtų vėl duoti piršto“, - kalba mama.

 
Interviu su specialistu
Santaros vaikų ligoninės gydytojas vaikų endokrinologas  Robertas Kemežys.
 
- Kuo vaikų diabetas skiriasi nuo suaugusiųjų?
-95-99 procentai vaikų ir paauglių serga pirmo tipo, dar kitaip vadinamu autoimuniniu, diabetu. Nuo 18 metų 80-90 procentų jų serga antro tipo cukriniu diabetu. Dažniausiai vaikai suserga sulaukę vidutiniškai devynerių-vienuolikos metų. Suaugusieji pirmo tipo diabetu serga gana retai.

 
- Tarp suaugusiųjų diabetas - it šių dienų maras, o kokios tendencijos tarp vaikų?
- Palyginti su ankstesniais metais sergamumo rodikliai išlieka maždaug tokie patys arba vos didėja. Skaičiuojame apie šimtą naujų atvejų per metus.
 
- Pacientę Dainorą kamavo troškulys, dažnas šlapinimas, vėmimas. Ar taip būna visiems? 
- Autoimuninis diabetas paprastai visiems pasireškia troškuliu, dažnesniu šlapinimusi, svorio kritimu, bendru silpnumu. Simptomai būna gana ryškūs, tačiau ne visi tai pastebi, todėl uždelsia keletą savaičių ar net mėnesių. Dėl to vaikam dažnai diabetas nustatomas dėl diabetinės ketoacidozės pakliuvus į intensyviosios terapijos skyrių. Jei simptomai pastebimi laiku, šios sunkios būklės pavyksta išvengti.
 

- Kaip pasireiškia jūsų minima ketoacidozė?
- Tai - skubios pagalbos reikalaujanti ūminė diabeto komplikacija. Dėl insulino trūkumo ląstelėms pradeda trūkti gliukozės, tuomet jos pradeda badauti ir „duoda signalą“ ardyti riebalinį audinį bei gaminti ketonus, kuriais organizmas bando maitintis. Krenta svoris, organizmo terpė parūgštėja, burnoje atsiranda acetono kvapas. Ketozė vėliau pasiekia sudėtingesnę formą – ketocitozę, kai pakinta organizmo ph (vandenilio jonų koncentracija). Autoimuninis procesas, kol diagnozuojamas diabetas, gali tęstis kelis mėnesius ar net metus. Galiausiai suardomos beta ląstelės – jų organizme lieka tik 10-20 procentų, tada diabetas pasireiškia kliniškai. Diabetą diagnozuojame pagal gliukozės koncentraciją kraujyje, taip pat pasikeičia ir šlapimo sudėtis. Nuo autoimuninio proceso pradžios pacientas gali diabeto požymius pastebėti praėjus keliems mėnesiams.
 
- Kokiai būdais kontroliuojamas diabetas? 
- Gydoma insulinu, naudojant injektorius arba pompą. Iki penkerių šešerių metų amžiaus jau nuo diagnozės nustatymo pradedamas gydymas insulino pompa. Taip pat skiriama dieta: ribojami angliavandeniai, turintys aukštą glikeminį indeksą. Tai - saldumynai, saldūs gėrimai, balta duona, balti ryžiai, kai kurie vaisai (vynuogės, melionai, arbūzai, datulės). Kaip pagalbinė gydymo priemonė padeda ir fizinis aktyvumas. Taigi didžiąja dalimi diabeto kontrolė priklauso ne nuo gydytojo, o nuo paties paciento ir jo tėvų skiriamo tam dėmesio: kiek tiksliai skaičiuojami angliavandeniai, kaip tiksliai apskaičiuojama insulino dozė, kiek vengiama saldumynų. Komplikacijos gali prasidėti po gerų dešimt metų. Visgi, tinkamai kontroliuojat ligą, manoma, kad jų galima visai išvengti.
 
Kokios gresia komplikacijos?
- Smulkių kraujagyslių pakenkimai, diabetinė retinopatija, nefropatija, taip pat polineuropatija, stambiųjų kraujagyslių pakenkimas: aterosklerozė, infarktas, insultas, diabetinės pėdos rizika.
 
- Kas palengvintų sergančiųjų diabetu gyvenimą? 
- Nuolatinės gliukozės koncentracijos matavimo priemonės, kurios šiandien Lietuvoje dar sunkiai prieinamos. Daugeliui pacientų jos nėra kompensuojamos, išskyrus mažuosius pacientus iki penkerių metų. Sistema padeda ekrane nuolat stebėti gliukozės koncentraciją ir taip išvengti hipoglikemijų, kai gliukozės kiekis kraujyje nukrenta žemiau nei 3,9 mmol/l, ir taip pat hiperglikemijų, kai gliukozės koncentracija viršija 10-12 mmol/l.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris