Kokią pagalbą gauna medikai gelbėdami visus kitus?

www.lsveikata.lt
2020-03-24
Šalyje paskelbus visuotinį karantiną ir uždarius visas ugdymo įstaigas, sunerimo medikai ir kilo klausimas, kaip jiems reikės ir dirbti, ir prižiūrėti vaikus. Kad nereikėtų kelti pavojaus seneliams, patenkantiems į rizikos grupę dėl amžiaus, savivaldybės susivienijo ir nusprendė įpareigoti ikimokyklines ugdymo įstaigas teikti ugdymo paslaugą medikams ir medicinos personalą aptarnaujantiems techniniams darbuotojams. Tačiau ar visoje šalyje šie procesai įvyko sklandžiai? Kokia situacija su privačiais darželiais? Tuo pasidomėjo „Lietuvos sveikata“ žurnalistai.
Kokią pagalbą gauna medikai gelbėdami visus kitus?
Savivaldybės gana sėkmingai sureguliavo valstybinių darželių ugdymą medikų ir medicinos techninio personalo darbuotojų vaikams karantino metu, o privatūs darželiai turi autonomiją šiuo klausimu ir gali spręsti patys.

Padės ne visi darželiai
Kai savivaldybės davė nurodymą uždaryti ugdymo įstaigas karantinui, tai galiojo ir valstybinėms, ir privačioms ugdymo įstaigoms. O kaip yra su ugdymo paslauga medikų ir medicinos ar medicinos techninio personalo darbuotojų vaikams?
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kardiologė Agnė (pavardė redakcijai žinoma - red.past.) „Lietuvos sveikatai“ pasakojo, jog informacija ir savivaldybės nurodymai jos vaiko lankomą darželį pasiekė ne iš karto ir pirmas atsakymas dėl ugdymo medikų vaikams buvo neigiamas. „Aš kardiologė, o mano vyras anesteziologas - reanimatologas, tad galimybė vesti vaiką į darželį per karantiną tikrai aktuali, nes medikams dirbti vis tiek reikia. Medikai yra įrašyti į rezervinius sąrašus ir mus bet kada gali pakviesti dirbti ir iškelti į priėmimo, skubios pagalbos ar net infekcinius skyrius. O kiek aš žinau, mano vaiko grupėje yra bent trys vaikai iš medikų šeimų, tad manau, ugdymas bus aktualus ne tik mūsų šeimai“, - pasakojo Agnė. Tiesa, kardiologė jau gavo žinių iš jų dukros lankomo „Giraitės“ darželio, kad patalpos ruošiamos, dezinfekuojamos ir panašu, kad vaikams ugdymas bus suteiktas.
 
Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė Agnė džiaugėsi, kad šią savaitę vaikas jau dalyvauja lankomo darželio „Rūta“ ugdymo procese. Ši galimybė buvo užtikrinta be didesnių nesklandumų ir darželis taip pat ketina pasirūpinti maitinimu. Gydytoja tikina, kad darželio paslaugomis karantino metu ketina naudotis tik esant rimtai būtinybei, kai nereikės dirbti, nebus budėjimų, visa šeima namuose bus kartu.
Panevėžyje gyvenanti ir dirbanti neurologė Sandra nebuvo pradžiuginta sužinojusi, jog dukros lankomas privatus darželis neketina niekuo padėti medikų vaikams. „Abu su vyru esame gydytojai, dirbantys Skubios pagalbos skyriuje. Vyras traumatologas, todėl jo nuolatinė darbo vieta yra Skubios pagalbos skyrius. Aš esu neurologe, dirbu skyriuje ir budžiu Skubios pagalbos skyriuje. Iš esmės abu teikiame ekstrinę (būtinąją) pagalbą. Todėl neturime jokios galimybės pasiimti nedarbingumo vaiko priežiūrai ar neapmokamų atostogų. Šioje situacijoje ir darbą labai sudėtinga derinti, nes tenka dirbti viršvalandžius, ar pavaduoti kolegas.
 

Mergaitės neturime kur palikti. Anksčiau palikdavome močiutei, tačiau ji vyresnio amžiaus, turi gretutinių ligų ir priklauso rizikos grupei. O mes dirbame pačiame epicentre (nors SAM teigia kitaip), bet visi pacientai patenka per Skubios pagalbos skyrius, todėl kontakto rizika yra labai didelė. Auklės medikų vaiko prižiūrėti, žinoma, irgi nesutinka. Visaip dabar sprendžiam šitą situaciją, kol kas mergaitę palikom kolegei odontologei, kol esame darbe. Kreipėmės į lankomo „Vaikystės sodo“ centrinę atstovybę, labai ilgai laukėme atsakymo, rašėme kelis kartus, o prieš kelias dienas gavome atsakymą, kad, deja, niekuo jie mums padėti negali“, - patirtimi dalijosi neurologė Sandra.
Tad panašu, kad savivaldybės gana sėkmingai sureguliavo valstybinių darželių ugdymą medikų ir medicinos techninio personalo darbuotojų vaikams karantino metu, o privatūs darželiai turi autonomiją šiuo klausimu ir gali spręsti patys.
 
Sostinės darželių vadovai ruošėsi atsakingai
„Vilkpėdes“ lopšelio-darželio direktorė Lina Banaitienė sako, jog savivaldybės sprendimas atverti ikimokyklinio ugdymo įstaigų duris medikų vaikams yra sveikintinas: „Mes penktadienį gavome informaciją iš savivaldybės, kad turėsime priimti medikų ir medicinos personalo - nuo valytojo iki gydytojo - vaikus. Manau, tai yra labai logiškas sprendimas, nes jeigu jauni specialistai pradės imti nedarbingumą, tai kas tuomet gydys. Tiesa, pagal dabartinius duomenų apsaugos įstatymus, mes negalime rinkti informacijos apie tėvų darbovietes, bet šiuo išskirtiniu atveju, darželiai turi teisę prašyti tėvų darbovietę patvirtinančių dokumentų. Mūsų darželio mokytojai buvo paprašyti išplatinti informaciją tėvams apie tokio ugdymo galimybes, papildomai informacija buvo patalpinta mūsų įstaigos internetinėje svetainėje. Taip pat mūsų darželio tėvai žino, kad mūsų darželis visuomet yra atviras bendradarbiavimui, jie tikrai ateina, jeigu kyla kokių klausimų, viską visada išsprendžiame kartu.“
 
Pasak direktorės, iš savivaldybės yra gautas nurodymas, kad personalas būtų kuo jaunesnio amžiaus ir ugdyti ne daugiau keturių vaikų grupėje. Nepaisant to, kad uždarius darželius karantinui, buvo nutrauktas ir maisto tiekimas, Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė darželius informavo, jog juos aptarnaujančių įmonių prašoma maisto produktus pristatyti mažais kiekiais. Tad tikrai nebus problemos užtikrinti ir vaikų maitinimą. „Taip pat, bent jau mes darželyje įrengėme dezinfekcinio skysčio talpas dar tada, kai Lietuvoje nebuvo nustatytas nei vienas koronaviruso atvejis, o turėklus, rankenas ir kitus paviršius dezinfekuodavome bent penkis kartus per dieną, vėdindavome patalpas, naudodavome tik popierinius rankšluosčius. Tą patį darysime ir priėmę medikų vaikus tik dar papildomai keisime patalynę kiekvieną dieną“, - sakė L.Banaitienė.
Privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ atstovai pažadėjo išsakyti savo poziciją dėl medikų vaikų ugdymo karantino metu, tačiau atsakymų iki šiol nepateikė.
 
Ką žada didžiųjų miestų savivaldybės?
Valstybinai darželiai, pagal savivaldybių nurodymą, ugdymą medikų ir medicinos personalo vaikams privalo užtikrinti tuo atveju, jeigu to neįmanoma užtikrinti namuose. Tuo tarpu darželių vadovai dalijasi informacija, jog atsiranda medikų šeimų, kur vienas iš tėvų turi galimybę būti namuose su vaikais, tačiau vaikai trukdo dirbti nuotoliniu būdu arba tiesiog išvargina tėvus, kai vaikų daugiau nei vienas ir tokių istorijų yra daugiau.

 
VILNIUS
Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė informavo, jog į ikimokyklinio ugdymo įstaigas Vilniaus mieste gali kreiptis tiek valstybinių, tiek privačių gydymo įstaigų darbuotojai ir juos aptarnaujantis techninis personalas.

Vien Santaros klinikų medikai turi apie 180 vaikų, kuriems gali reikėti ugdymo paslaugų karantino metu. Visi miesto valstybiniai darželiai įpareigoti užtikrinti ugdymą medikų ir juos aptarnaujančio personalo darbuotojų vaikams. Ugdymas numatytas nuo 7 valandos ryto iki 19 valandos vakaro.
Pasak viceministrės, jau parengtas administracijos direktoriaus įsakymas ir dėl naktinės vaikų priežiūros, kuris galios trims didžiausioms sostinės ligoninėms - Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikoms (VULSK), Vilniaus universitetinei ligoninei (RVUL) ir Vilniaus miesto klinikinei ligoninei (VMKL). Jeigu Lietuvoje koronaviruso valdymui teks pasitelkti itin gausias medikų pajėgas ir jie bus iškviesti dirbti paromis, šiose ligoninėse dirbančių medikų vaikams bus užtikrinamas ne tik ugdymas dieną, bet ir nakvynė ugdymo įstaigose. „Su tų ugdymo įstaigų vadovais jau yra sutarta, kad ugdymo specialistams teks dirbti ilgiau, kad ir vaikai patirtų kuo mažiau streso. Beje, šiuo metu, kol vyksta pasyvus budėjimas ir darbas darželiuose, priimant vaikus dienos ugdymui, auklėtojoms mokame dešimties procentų priedą prie algos. O jeigu bus poreikis budėti ir naktimis, bus mokamas dvigubas atlygis“, pasakojo E.Tamočiūnaitė.
Naktinei vaikų priežiūrai Vilniuje numatytos šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos:
VULSK - „Santariškių“ darželis;
RVUL - „Lazdynėlių“ darželis;
VMKL - „Atžalėlės“ darželis.
Privatūs darželiai tokios šios ugdymo prievolės karantino metu neturi, tačiau Vilniaus savivaldybė yra išsakiusi prašymą ir šių įstaigų vadovams nelikti abejingiems. Vilniaus savivaldybės duomenimis, kai kurie privatūs darželiai ugdymo paslaugą medikų vaikams karantino metu tikrai suteiks, vieni tokių yra: „Mėnulio vaikai“, „Mažųjų valdos“, „Rudnosiukas“.


 
KLAIPĖDA
Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis sako, jog karantino metu pagalbą ugdymo procese svarbu užtikrinti ne tik medikų vaikams: „Klaipėda medikų, medicinos personalo ir kitų statutinių pareigūnų vaikų priėmimui ugdyti karantino metu buvo pasiruošusi dar praėjusią savaitę. Tačiau pamatėme, kad didelio poreikio nėra ir medikai bei statutiniai pareigūnai masiškai vaikų į ugdymo įstaigas tikrai neveda. Šiuo metu darželiuose yra vos vienas kitas vaikas. Galbūt poreikis didės vėliau, kai reikės dar daugiau medikų darbo“. Klaipėdos savivaldybė pasiruošusi padėti ir tiems tėvams, kurių vaikai lanko privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas, o šios atsisako teikti ugdymo paslaugas karantino metu. Tokie tėvai turėtų kreiptis į savivaldybę ir jų vaikai šiuo laikotarpiu galės lankyti valstybinį darželį.

 
PANEVĖŽYS
Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Bagdanskienė teigia, jog jų savivaldybės administracija atsakinga tik už valstybinius darželius, o privatūs darželiai spręsti dėl ugdymo proceso medikų vaikams karantino metu gali patys.
Jeigu medikų vaikai lanko privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas, savivaldybė sutinka padėti tik toms šeimoms, kuriose abu tėvai yra medikai. Tokiu atveju jų vaikai gali lankyti paskirtą Panevėžio „Dobilo“ darželį, prieš tai susisiekus su Švietimo skyriaus specialistais ir pateikus prašymą.
Už tokią galimybę tėvai privalės susimokėti, o maitinimo karantino metu ikimokyklinio ugdymo įstaigose Panevėžyje vaikams teikti neketinama.

 
ŠIAULIAI
Šiaulių Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė sako, jog Šiauliai jau nuo kovo 16-osios  dienos teikia ugdymą karantino laikotarpiu medikų ir medicinos personalą aptarnaujančių darbuotojų vaikams. „Kol kas tokių vaikų ugdymo įstaigose nėra daug, tačiau, esant didesniam poreikiui, jis bus patenkintas, nes tam pasiruošusios visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos, taip pat ir pradinio ugdymo įstaigos. Jeigu medikai bus mobilizuoti dirbti paromis, vaikams ketinama užtikrinti ir ugdymą bei priežiūrą ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir naktimis. Ekstremalios situacijos metu tokio tipo ugdymą galės gauti ne tik medikų, bet ir kitų tarnybų - Krašto apsaugos, Ugniagesių gelbėtojų, Policijos pareigūnų - vaikai“, - pasakojo E.Minkuvienė. Šiuo metu Šiauliuose ikimokyklinis ugdymas teikiamas nuo 7 valandos ryto iki 19 valandos vakaro, išimtiniais atvejais iki 22 valandos vakaro, o ugdymą medikų ir specialiųjų tarnybų vaikams pasirengę užtikrinti tiek valstybinės, tiek ir privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris