Jei aš netyčia būsiu reikalingas...

Henrikas Vaitiekūnas
2019-01-25
Kas atsitiktų, jei specializuotame medicininiame savaitraštyje žurnalistas imtų aiškinti, kas yra kateteris? Ogi būtų daktarų nušvilptas. Ir ne tik: labai tikėtina, kad ir straipsnis liktų iki galo neperskaitytas.
Jei aš netyčia būsiu reikalingas...
„Keistos ir neteisingos, – sako doc. Vitalijus Sokolovas, - šiandien tapo savokos „pigesnė medicina“ ar „pigesni vaistai“. Štai mes, chirurgai, naudojam pačius pigiausius siūlus. Esam priversti naudoti, nes kitokių operacinėje nėra.

Bet aš surizikuosiu. Kateteris – tai toks vamzdelis, skirtas skysčiui iš kūno ertmių išleisti. Arba – suleisti. Yra vienkartiniai ir nuolatinio naudojimo. Bet čia dar ne pabaiga. Dar: kateteris kartais apie jus pasako viską. Žadu jums tai įrodyti. Tad – teks tęsti skaitymą.
Nežinau, ar chirurgas Vitalijus Sokolovas žino, kokia šio straipsnio rubrika, bet vos susitikus įjungia kavos aparatą. Kabinetas pakvimpa. Ranka tiesiasi prie diktofono. Tuoj prasidės. Bet - neprasideda.
- Kol išgersite kavą, nulėksiu iki operacinės: vienai nedidelei manipuliacijai.
 
Kai grįžta, kava jau išgerta. Toliau – klausimas apie profesijos pasirinkimą
- Konstravau visokius radijo aparatus ir galvojau studijuoti tuomet madingą radioelektroniką, - pokalbį pradeda gydytojas. - Bet vieną dieną į svečius užėjo ką tik mediciną baigusi pusseserė Loreta. Nelabai atsimenu, ką konkrečiai tuomet kalbėjom, tačiau jau po penkiolikos minučių žinojau: noriu gydyti.
Chirurgas, Santaros klinikų tranplantologų vadovas, Berlyne, Liublianoje, Helsinkyje ir Kristianstate stažavęsis daktaras (dar bent dešimtį titulų galima būtų surašyti) šiandien yra ir docentas. Padeda rengti būsimus daktarus.
 
- Ruošiate gydytojus Norvegijai? Vokietijai? 

Daktarui klausimas pasirodo ne tik stačiokiškas, bet ir nuobodus. Plėtoti temos jis nenori.
- Tai apie ką toliau šnekėsime, daktare?
- Apie iškreiptą suvokimą, - sako docentas. – Nežinau, ką kaltinti, tačiau šiandien esame praradę kažkada itin paprastais buvusius žodžius. O kai jie iškreiptai suvokiami, ir pats nespėji pastebėti, kad išsvajotoji demokratija pavirsta į anarchiją.
Prašau pavyzdžių. Docentas pasiūlo pradėti nuo studentų. Pagiria motyvuotus ir darbščius. Suprantančius, kad fiziologiją, histologiją ar bent jau anatomiją reikia mokėti ir vidurnaktį iš miego pakeltam. Bet yra ir kita studentų grupė: „Mums to nereikia“, - sako jie.

- O ką jūs?
- Na, neimsiu aš ant jų rėkti, kaip ta Žiežmarių mokytoja. Paklausiu tik, iš kur jie žino, kokio mokslo chirurgui reikia, o kokio nereikia. Dar per jauni.
 - Na, bet paskaitoje sėdi?
- Nenori sėdėti: nori, kad viskas būtų internete. Kompiuteryje. Pasikeitė ir egzamino suvokimas. Išlaiko tie, kurie turi regimąją atmintį ir atsimena, kuris – antras ar trečias – testo atsakymas yra teisingas. Visur dabar testai. Jei atspėti pasisektų, galėtumėte ir jūs kokią pulmonologiją sėkmingai išlaikyti...
Keistos ir neteisingos – tęsia daktaras - šiandien tapo savokos „pigesnė medicina“ ar „pigesni vaistai“. Štai mes, chirurgai, naudojam pačius pigiausius siūlus. Esam priversti naudoti, nes kitokių operacinėje nėra. O rezultatas? Tos pigios siūlės neatlaiko, nėra sandarios. Rezultatas – komplikacijos ir pakartotinės, alinančios ligonį operacijos. Bet niekas neskaičiuoja. Ir visi deklaruoja nežinantys, kad vertingas daiktas negali būti pigus.
Apie vaistus, kurių „formulė ta pati“. Atrodo, kad tai yra tiesa. Bet ir „Žiguli“, ir BMW formulė – ta pati: abu automobiliai.
 
- Apsivilkit, daktare, kostiumą, kalaryšį pasiriškit ir nueikite Ten: pas tuos, kuriems reikia visa tai išaiškinti. Ir būtinai apie tuos chirurginius siūlus pasakykit.
- Nemėgstu aš tų kostiumų. Bet užsidėčiau. Nueičiau. Tik viena bėda: Ten nėra Kam išaiškinti. Nes profesionalai – tik Jie...
Konsultavimo diena poliklinikoje. Tokią vieną turiu per savaitę. Vakar buvo iš anksto užsirašę - gal prieš mėnesį, gal prieš du mėnesius – šeši pacientai. O dabar spėkit, kelis aš priėmiau?
- Turbūt dvylika...
- Trisdešimt.
- Galėjot gi nepriimti.
-Negalėjau. Žmonės iš rajonų atvažiavę. Iš visos Lietuvos.

 
- Na, bet neslėpkit: ir uždirbot daugiau...
Daktaras žiūri į mane kaip į galvos netekusį:
- Atlyginimui tai įtakos neturi. Jokios. Ir operacijų skaičius neturi įtakos. Tiesiog – čia puiki iliustracija to, ką jums jau sakiau. Iškraipytos sąvokos.
Kaip ten geltonoji spauda rašo? Žurnalistas, pajutęs kraujo skonį...
- Galit neatsakyti, daktare, bet paklausiu: ar po tų trisdešimties konsultacijų per vieną darbo dieną nesinori pirtin nueiti arba...pasigerti?
- Pirtis - patinka. Bet po tokių darbo dienų stengiuosi pabūti miške. Pakvėpuoti jame. Ir, žinot, antroji klausimo dalis man dar labiau patiko. Nes dabar – kaip niekada ankstesniais laikais – mano automobilyje visuomet yra butelis. Kartais – net ne vienas. Tiesiog, pirkdamas duoną užgriebiu: o gal sekmadienio pavakare kas į svečius užklys? Čia tema ta pati - iškreiptų įstatymų leidybos.
 
- Dabar paklausiu, ko visų daktarų klausiu: gal mesit šitą katorgą ir – Norvegiją?  

- Ne kartą kalbino. Ir pinigai dideli, ir socialinės garantijos tvirtos. Bet vieną dieną, po sunkios naktinės organų transplantacijos, pagalvojau: ten dirbčiau tik iki kokios penkioliktos valandos. O ką likusį laiką veikčiau?
Pajutau, kad daktaras mane tiria: tarsi patarimo klausia, tarsi juokauja. Bet, pasirodo, juoko čia nėra. Sunkiausias kepenų transplantacijas Vitalijui Sokolovui –kaip tyčia Santaros klinikose teko daryti naktimis. Ir, jei imčiau pasakoti apie tas transplantacijas, net su žurnalistiniu išsimokslinimu galėčiau parašyti medicininę disertaciją.
- Neperlenkit lazdos, - visai rimtai sako man daktaras. – Ir nesupykit: tokią disertaciją parašyti galėtų nebent operacijai asistuojančios sesutės. O jūs – ne. Žinoma, ta disertacija būtų ne apie mediciną, o apie... kolektyvinį darbą.
 
Ir čia chirurgas docentas Vitalijus Sokolovas „užsiveda“. Ditirambai kolektyvui. Geresnių žmonių nėra. Atsitiktinių žmonių transplantacijose apskritai negali būti. O kolektyvas toks, kad pasižiūri operacijos metu į bet kurį šalia dirbantį ir jokio žodžio nereikia: vienas kitą suprantame iš pusės žvilgsnio.
Jei nerašytų kanonų laikyčiausi, dabar būtų eilė paklausti apie teatrą, muziką, literatūrą. Mylimiausias, žinoma, yra Operos ir baleto teatras. Vaidilos teatras. Daktaro feisbuke – Petro Geniušo koncertas, Šarūno Saukos paroda ir – pamiršau paklausti – kokie keliai jį atvedė į Dusetų dailės galeriją?...
 
O dabar – darsyk apie Norvegiją. Daktaras Vitalijus kažkur mūsų pokalbio vidury užsiminė apie ten stažuotėje buvusį kolegą iš Lietuvos. Kuomet vakare, po operacijos, tas lietuviškas daktaras sumanė pasidomėti, kaip gi laikosi jo operuotas ligonis, norvegiškas daktaras baisiausiai įsižeidė. „Negi nepasitikite manim? Nors ne aš operavau, bet jūsų ligonis jau triskart aplankytas. Situacija kontroliuojama.“ 
Kodėl prisimiau tą iš mūsų interviu iškritusią detalę? Turime sugrįžti į šio rašinio pradžią. Atmenate?
- Kol išgersite kavą,- tuomet pasakė Vitalijus Sokolovas, - nubėgsiu į operacinę: vienai nedidelei manipuliacijai.
Priminiau tai daktarui. Pažiūrėjo, nustebęs.

- Daktare, tą kateterį bet kuri sesutė galėjo ištraukti. Būtų pakakę tik telefonu jai paskambinti.
- Nesuprantu klausimo, - pasakė. – Kitaip aš nemoku.
Dabar mieliems skaitytojams beliko manęs paklausti, kodėl gi pavadinimas toks.
Todėl, kad Daktaro užrašuose radau labai man patikusią sentenciją: „Jei aš netyčia būsiu reikalingas, aš – ten pat, kur buvau, kai buvau nereikalingas...“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris