Gyventi leidžia vos trečdalis širdies

Aigustė Tavoraitė
2019-05-16
Dar prieš keletą metų 65-erių Genės Gudonienės artimuosius gydytojai įspėję ruoštis laidotuvėms. Tačiau šiandien širdies nepakankamumu serganti moteris tikina, jog jei ne kartkartėmis užklumpantys priepuoliai, apie ligą galėtų ir pamiršti.
Gyventi leidžia vos trečdalis širdies
Širdies nepakankamumu serganti Genė Gudonienė pasakoja neretai nuo bet kokio darbo galinti pavargti per kelias minutes, o užlipti į penktą aukštą nesustojus atsikvėpti – didelis pasiekimas.

Pasodino į ratukus
Širdies nepakankamumas – tokią diagnozę visam gyvenimui Anykščių rajone gyvenanti moteris išgirdo prieš ketverius metus. Tačiau kol sulaukė tinkamo gydymo, teko atsidurti per plauką nuo mirties.
„Iš pradžių gydytojai įtarė bronchitą, mat po truputį darėsi vis sunkiau – miegant pradėdavau dusti, kosėti. Davė vaistų, tačiau nuo jų pasidarė tik blogiau. Vėliau pas vieną gydytoją buvau Vilniuje pakliuvusi, kaip tik dalyvavau širdies nepakankamumui skirtame renginyje. Tačiau geriant paskirtus vaistus situacija toliau tik blogėjo ir per kelis mėnesius atsidūriau ratukuose“, – pasakojo Genė.
 
Moteris svarsto, kad greičiausiai buvo ne taip gydyta. „Nors gydytoja Utenoje vis kartojo, kad reikia mane vežti Vilniun, bet siuntimo vis negaudavau... Kol galiausiai vieną dieną visa „išgeltau“, ištinau. Atvažiavusi dukra iškart išvežė į Utenos ligoninę. Kepenys buvo visai „atsisakiusios“, veikti kaip reikia jos vėl pradėjusios tik vaistų dėka“, – prisiminė ji. Tada jau ratukuose sėdinti moteris kuo skubiau išvežta į Santaros klinikas, o dukrai gydytoja tik tyliai pasakiusi, kad gali tekti ruoštis laidotuvėms...
 
Per parą – keturiolika kilogramų
Kol moteris pradėjo atsigauti, vaistus prireikė lašinti 20 valandų. „Buvau tiek sutinusi, kad kojų pirštų dydis buvo lyg mažo vaiko. Per tris paras nukrito net keturiolika kilogramų – tiek daug skysčių „išvarė“, – pasakojo Genė.
Būklei stabilizavusis toliau kas savaitę, vėliau – kas dvi, mėnesį ji važinėjo pas gydytoją J.Čelutkienę, kuriai moteris už išsaugotą gyvybę labiausiai ir dėkojanti. „Pati pirma Lietuvoje pradėjau vartoti inovatyvius vaistus nuo širdies nepakankamumo. Tik dešimtyje Europos šalių jie naudojami“, – džiaugėsi ji.
 
Moteris guodėsi, kad šiuo metu dirba vos vienas trečdalis širdies. Tačiau raumuo toks silpnas, kad gydytojai netgi pasiūlė galvoti apie širdies transplantaciją. „Sakė, kad dėl to reikėtų apsispręsti dar šiemet, nes po to gali būti vėlu... Tačiau labai sunku apie tai galvoti, nes, jei ne priepuoliai, tikrai nejausčiau, kad sergu. O ir iš aplinkinių niekas negali patarti. Jau ketverius metus gyvenu su liga, tai gal dar tiek pat, o gal dešimt tempsiu“, – kalbėjo Genė.
 

Pavargsta staiga
Nors yra priklausoma nuo vaistų, per pastaruosius metus moters savijauta tik gerėjusi. „Šiemet jaučiuosi dar geriau nei praėjusią vasarą. Tik kai užeina priepuoliai, dusulys, kosulys su skrepliais, tada atsimenu apie ligą. Ypač priepuolius paskatina stresas, tada pradeda šalti rankos, užbąla pirštai, darosi mėlyni. Naktį prastai miegu, bet tokia jau sergančiųjų širdies nepakankamumu dalia“, – sakė moteris.
 
Genė pasakoja neretai nuo bet kokio darbo galinti pavargti per kelias minutes, o užlipti į penktą aukštą nesustojus atsikvėpti – didelis pasiekimas: „Pas dukrą anksčiau užlipti galėdavau tik su sustojimais, bet labai džiaugiausi pati save privertusi tą padaryti neatsidusus. Aišku, kitą kartą užtenka suvalgyti sriubos ir iškart gulu ilsėtis. Sunku dirbti, judėti pakeltomis rankomis, pradeda dusinti. Tačiau jau pripratau, kad jei negera, einu pagulėti penkias dešimt minučių ir toliau rūpi eiti, kiek kojos neša.“
 
Širdies ydą nustatė pavėluotai
Pašnekovė pridūrė, kad ir anksčiau negalėjusi pasigirti stipria širdimi, vargindavo aukštas kraujospūdis. Tačiau ji buvo gerokai nustebinta, kai būdama 60-ies sužinojo turinti įgimtų širdies ydų. „Dar kai anksčiau Vilniuje tyrimus darė, vienas gydytojas pasiteiravo, ar niekas man nesakė, kad turiu įgimtų ydų?“ – pasakoja tuo metu žado netekusi moteris.
Genė prisimena, kai prieš kurį laiką buvo nusiųsta tyrimui, tuo metu lydėjusį negerumą gydytojas „nurašė“ blogam orui. „O aš nuleidau rankas, vaistų išrašydavo kažkokių ir pati save gydžiausi... Gal jei būtų ta yda gydyta, gal ją ir operuoti reikėjo, galėjo kitaip pasikreipti viskas. O dabar teko ir kelis stimuliatorius nešioti, dar vėliau kažkokius prideginimus darė... Galima sakyti, esu surinkta iš gabaliukų“, – kalbėjo ji.
Nors moteris neatsimena, kad šeimoje kas dar būtų sirgęs rimtomis širdies ligomis, baiminasi, kad tai nebūtų paveldima, mat tiek dukra, tiek anūkas pasiskundžia dėl sveikatos. „Mano vyras irgi širdininkas, ne vieną operaciją išgyvenęs, tad kartu vienas kitą paremdami ir gyvename“, – šyptelėjo moteris.


Tarp kitko
Tyrimai rodo, kad Lietuva pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis yra viena iš lyderių Europoje. Per pastaruosius kelerius metus vien širdies nepakankamumas buvo nustatytas daugiau nei 120 tūkst. asmenų. Pasaulyje nuo širdies nepakankamumo kenčia maždaug 26 milijonai žmonių ir ligonių skaičius kasmet vis didėja.

 
Komentaras 
VUL Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytoja kardiologė prof. dr. Jelena Čelutkienė:

- Viena pagrindinių širdies nepakankamumo priežasčių – arterinė hipertenzija, ypač kai ji ilgą laiką nediagnozuojama, negydoma. Antra dažna priežastis – koronarinė širdies liga arba persirgti miokardo infarktai. Taip pat iškirčiau dar vieną Lietuvoje dažną dalyką – alkoholinę kardiomiopatiją. Todėl pagrindinė prevencija labai paprasta – žinoti savo kraujospūdį ir jį koreguoti, nerūkyti, judėti, vengti alkoholio vartojimo, žinoti cholesterolio kiekį.
Jau sergant, be abejo, padėti pratęsti gyvenimą padeda tik tinkamai sureguliuotas gydymas. Kai tą pavyksta padaryti, pacientai stabilūs gali būti dešimt ir daugiau metų. Sergant širdies nepakankamumu tai yra labai daug, tačiau kaip pavyks padėti, labai priklauso nuo ligos stadijos.
 
Džiugu, kad šiandien patys brangiausi ir geriausi vaistai yra kompensuojami ir prieinami visiems pacientams. Tik paskatinti pacientą pereiti prie naujų vaistų reikia gydytojų aktyvumo, kuris turi nugalėti klinikinę inerciją. Kadangi vaistas kompensuojamas pusę metų, dar kol kas nedaug pacientų pradėjo jį vartoti, lyginant su tuo, kiek sergančiųjų turėtų tam indikacijas.
Aišku, iššūkių yra, nes tiek senesnės, tiek naujesnės kartos vaistai turi gerai nuspėjamą šalutinį poveikį, kuriam esame pasiruošę. Tačiau net ir pacientui vartojant senesnius vaistus gydytojai buvo nepakankamai atkaklūs siekdami tikslinių, maksimaliai efektą duodančių dozių. Širdies nepakankamumo vaistų ypatumas tas, kad laiptukais einama nuo mažesnės prie didesnės dozės, kol būklė stabilizuojama. Nauji vaistai kelia tam tikrų iššūkių, nes jie stipriau veikia kraujospūdį, reikia laikytis laipsniško vaistų dozės didinimo taisyklių ir tam tikros kontrolės. Taigi gydytojas turi gebėti įtikinti pacientą, jog žemesnis kraujospūdis yra mažesnė blogybė negu tinkamai nekoreguojama liga.

 
Komentaras 
VUL Santaros klinikų vyriausioji slaugytoja–slaugos administratorė Edita Lycholip:


- Slaugytojų vaidmuo gydant širdies nepakankamumu sergančius pacientus išaugo, kai prieš trejus metus Lietuvoje pradėti ruošti šioje srityje besispecializuojantys slaugytojai. Praėjęs tobulinimosi kursus specialistas gauna sertifikatą ir pagal 2015-ųjų ministro įsakymą gali teikti paslaugą dėl širdies nepakankamumu sergančių pacientų konsultavimo ir mokymo. Tai – gydytojo kardiologo ir slaugytojo konsultacija, į kurią įeina ir paciento mokymas. Kol kas šios paslaugos yra teikiamos pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu po stacionarinio gydymo, t.y. kurie buvo guldomi į stacionarą dėl širdies nepakankamumo pablogėjimo arba su itin ūmiomis būklėmis pirmą kartą diagnozavus ligą. Taip pat kai ligonis labai sunkus, pavyzdžiui, reikia spręsti klausimą dėl širdies transplantacijos.
 
Tokių hospitalizuotų pacientų, kuriems reikia paslaugos, yra daug, tačiau dėl nežinojimo ar kitų priežasčių kardiologai jų neatsiunčia. Kitas dalykas, širdies nepakankamumo kabinetų dar yra labai nedaug. Pacientai po hospitalizacijos gali gauti keturias konsultacijas. Vertindamas būklę slaugytojas atlieka tam tikrus testus, tyrimus, pacientai pildo klausimynus, įvertinama gyvenimo kokybė, savijauta, pacientai mokami pagal konkrečias temas. Paskaitos išdėliojamos į keturias konsultacijas, pasirenkami prioritetai, kas aktualiau pacientui – pradedant nuo to, kokios yra širdies nepakankamumo priežastys, kaip dirba širdis, baigiant kitais savirūpos klausimais – mityba, fiziniu aktyvumu, medikamentiniu gydymu.

 
Pozicija

Nauji pakeitimai apribos pacientų pasirinkimo galimybę

Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė

Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomi nauji vaistų kompensavimo pakeitimai (pateiktas Vyriausybei LRV nutarimo Nr. 994 pakeitimo projektas) dar labiau apribos pacientų galimybę rinktis inovatyvias vaistų formas. Mat kartu su jais teikiami ir sudėtinių vaistinių preparatų kainodaros pakeitimai.

Jeigu šie siūlymai būtų priimti, pacientams vietoje vienos tabletės tektų gerti 2-3 tabletes, už tai sumokėti daugiau, o valstybei, labai tikėtina, padidėtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos. Siūlomą naują tvarką kritikuoja tiek Ekonomikos ir inovacijų ministerija, tiek Konkurencijos taryba, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija kol kas nepateikė svarių šių pakeitimų argumentų ir poveikio vertinimo pacientams, gamintojams ir valstybei.

Riboja konkurenciją
Projekte nustatytas vieno tiekėjo siūlomos bazinės kainos įšaldymas bei sudėtinių vaistinių preparatų bazinės kainos keitimas laikytini esmingu ūkinės veiklos ribojimu ir gali būti nustatyti tik įstatymu. Šie pakeitimai apribotų sąžiningos ir laisvos konkurencijos sąlygas, dėl šių priežasčių mažėtų sudėtinių vaistų patekimas į kompensuojamųjų vaistų kainyną, o tai apribotų jų prieinamumą, kaip vienos iš inovatyvių medikamentinės terapijos priemonių gydant pacientų lėtines širdies ir kraujagyslių ligas.

Prieštarauja gairėms
Racionalus vaistų vartojimas ir jį skatinančios priemonės yra vieni sveikatos apsaugos ministerijos Lietuvos vaistų politikoje ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nustatytų prioritetų. Savo ruožtu pakeitimais pacientai būtų skatinami vartoti atskiras tabletes vietoje vienos, o tai labai apsunkintų pacientams racionalų vaistų vartojimą.
Racionalus vaistų paskyrimas ir vartojimas yra viena iš pagrindinių priemonių, dėl kurių pasiekiamas teigiamas gydymo efektyvumas ir kokybiški bei darbingi paciento gyvenimo metai.


Skaičiai
Valstybinės ligonių kasos duomenimis, sudėtinius vaistus, skirtus širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti vartoja apie 435 tūkst. pacientų. Vaistų gamintojų asociacija skaičiuoja, kad nelikus kompensuojamųjų vaistų kainyne bent 30 proc. sudėtinių vaistų, kuriuos pacientai turėtų pakeisti atskiromis tabletėmis, valstybė išleistų iš biudžeto papildomai 2,7 mln. eurų. Nelikus sudėtinių vaistų, valstybei tai kainuotų apie 6,3 mln. eurų per artimiausius vienerius metus.

 
Pripažino naudą
Diabetas, arterinė hipertenzija ir dislipidemija – tai ligos, kurioms išlaidos sveikatos apsaugos sistemoje yra didžiausios dėl kelių priežasčių. Tyrimai rodo, kad vaistai vartojami nereguliariai dėl didelio tablečių skaičiaus, gydymas savavališkai nutraukiamas po kelių mėnesių, nes ligos simptomai paslėpti, o pavojingiausios ir skaudžiausios ligos pasekmės sveikatai ir gyvybei pasireiškia gerokai vėliau.
Sudėtinių vaistų deriniai Europoje naudojami pakankamai seniai. Jų naudojimas kartu su statinais, padedančiais reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje – inovatyvus sprendimas. Tokie deriniai jau yra kompensuojami Slovėnijoje, Čekijoje, Latvijoje, Vengrijoje, Portugalijoje. Sudėtinių vaistų, kaip vienos iš inovatyvių medikamentinės terapijos priemonių valdant pacientų lėtinies širdies ir kraujagyslių ligas, teikiamus privalumus pacientams pripažino Belgijos atsakingos valdžios institucijos. Toks gydymo režimas rekomenduojamas Europos kardiologų draugijos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos gairėse, nes mažesnis suvartojamų tablečių skaičius didina tikimybę, kad pacientas nenutrauks ilgalaikio gydymo.
 
Širdies ligos kerta darbingiems
Vadovaujantis Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 56,1 proc. gyventojų per metus miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Dauguma iš jų - darbingo amžiaus gyventojai. Tačiau plečiant gydymą inovatyviais sudėtiniais kelių vaistų deriniais, pavyzdžiui, antihipertenziniais ir statinais, sumažėtų vartojamų tablečių skaičius ir galima būtų tikėtis geresnės arterinio kraujospūdžio ir dislipidemijos kontrolės. Gydymas būtų efektyvesnis ir priimtinesnis pacientams, nes reikia vartoti mažiau tablečių. Pavyzdžiui, vienas vaistas gydytų ir nuo hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio), ir nuo dislipidemijos (padidėjusio „blogojo“ cholesterolio kiekio).
 
Kaip pasielgs Vyriausybė?
Taigi, ar daugelį metų Europoje pirmaujančios pagal darbingo amžiaus žmonių mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, Lietuvos Vyriausybė ryšis priimti ne tik pacientų pasirinkimo teisę gauti inovatyvias ir patogias gydymosi formas bei gamintojų konkurenciją ribojančius, bet ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas didinsiančius pakeitimus?


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris