Gyvenimo kelyje - 4 infarktai ir 7 operacijos

Greta Vanagienė
2019-12-09
„Iki pirmojo širdies infarkto, kuris ištiko 47-erių maniau, kad esu sveikas kaip arklys“, - sako 64-erių Zigmas Polonskis. Kad turi įgimtą širdies nepakankamumą, vyras nė nenujautė. Vėliau Zigmą pasivijo dar 3 infarktai, o vėliau viena po kitos pasipylė ir 7 operacijos. Praėjus kelioms dienoms po reabilitacijos vyras džiaugiasi gydytojų pagalba atgavęs jėgas ir planuoja netrukus sugrįžti į darbą.
Gyvenimo kelyje - 4 infarktai ir 7 operacijos
„Eilinį sykį įsitikinu, kad mūsų šalies gydytojai yra aukščiausios klasės specialistai“, - gražių žodžių jį gydžiusiai gydytojų komandai negaili 64-erių Zigmas Polonskis.

Infarktas ramybės būsenoje
„Įprastą darbo dieną, beruošiant priėmimą Rotušėje, ištriko infarktas“, - pasakoja visą amžių restorano vedėju dirbęs vyras. Vėliau gyvenimą sujaukė dar trys infarktai, o save vyras dėl to įrašė į „širdininkų“ sąrašą. Zigmas sako su šia dalia jau buvo susigyvenęs, tačiau šį pavasarį sveikata ir vėl pateikė netikėtą smūgį.
„Ligoninėje įprastos planinės kardiologinės patikros metu prasidėjo vidinis kraujavimas, todėl patekau tiesiai į operacinę“, - pasakoja Zigmas. Čia jam viena po kitos atliktos septynios operacijos, dėl ištikusių komplikacijų pašalintas visas žarnynas.
 
Optimizmo nepraranda
Šiandien Zigmas sako yra nusiteikęs optimistiškai, o dėl išgelbėtos gyvybės dėkoja gydytojams ir likimui. „Jei vidinis kraujavimas būtų prasidėjęs ne ligoninėje, vargiai šiandien mudu kalbėtume. Kažin ar būčiau spėjęs pasiekti gydymo įstaigą. Visa laimė, kad čia pat buvau atpumpuotas mūsų auksarankių medikų. Eilinį sykį įsitikinu, kad mūsų šalies gydytojai yra aukščiausios klasės“, - gražių žodžių jį gydžiusiai komandai negaili vyras.

 
Reabilitacija pastatė ant kojų
Tačiau išsikapstyti iš gyvybę pasikėsinusios sveikatos negandos – tik pusė darbo. Zigmas sako atsistoti ant kojų ir visaverčiai sugrįžti į gyvenimą padėjo mėnesį trukusi reabilitacija.
Mat po operacijų maratono vyras tegalėjo vos pakilti iš lovos, jėgų neteko kojų raumenys, todėl pasiramstydamas vaikštyne vos pajėgė apeiti palatos kambarį, buvo sutrikusi pusiausvyra, koordinacija, prarado balsą, todėl kalbėjo pašnibždomis, kamavo dusulys. O ir išmokti susitvarkyti su išvesta žarnyno funkcija atliekančia stoma buvo darbo. 
Nors pirmomis reabilitacijos dienoms Zigmas prisipažįsta vangiai rodęs iniciatyvą atsitiesti, diena po dienos, padedant specialistų komandai atėjo ūpas eiti pirmyn.
„Kai pamačiau, kaip greitai taisausi ir kad reabilitacija padeda, stengiausi, jog rezultatai tik gerėtų. Esu optimistas, noriu gyventi ir džiaugtis šeimyna. Neseniai gimė pirmoji anūkė, todėl turiu didelį stimulą gyventi“, - šypsojosi pašnekovas.
 
Grįš į darbą
Zigmas nestokoja gero ūpo, o ateitį piešia šviesiausiomis spalvomis. Sako laukiantis, kol sugis pooperacinės žaizdos ir nors pensija kvėpuoja į nugarą, darbus planuoja tęsti.
„Sveikata taisosi labai greitai – į vieną žaizdą tilpdavo dvi chirurgų rankos, dabar ji pupelės dydžio. Jei viskas eis kaip šiandien, darbovietė manęs laukia sugrįžtant. Niekada nebuvau nei tinginys, nei zyzlys, todėl ir dabar neketinu toks būti. Būdamas rimtas ligonis galiu tik dar kartą visiems pakartoti – mūsų medicina nuostabi“, - susižavėjimo neslepia po sudėtingų iššūkių jėgas atgaunantis vyras.

 
Interviu 
VUL Santaros klinikų gydytoja pulmonologė, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Veronika Bartosevičienė.
 

- Pacientas Zigmas tikina nė neįtarė turintis širdies nepakankamumą, kol neištiko infarktas. Ar su šia liga žmogus gali sėkmingai nugyventi nepajutęs jokių sveikatos negalavimų?
- Įprastai nepastebėti širdies nepakankamumo ir dėl to kamuojamų dusulių neįmanoma. Ima trūkti oro ne tik po didesnio fizinio krūvio, bet vėliau progresuojant ir ramybės būsenoje ar naktį.
 
- Infarktas vyrą taip pat ištiko ramybės būsenoje.
- Taip. Nieko keisto. Būna pacientai net nesigydo po infarkto, prabūna namuose ir išgyvena. Dar daugiau – net nesupranta, kad buvo ištikęs infarktas. Pavyzdžiui, sergantiems cukralige apmiršta galūnės, jaučiamas dilgčiojimas, o jie mano, kad tai normalu jų būklėje.
 
- Ar pacientus dėl širdies nepakankamumo dažnai ištinka kiti sveikatos negalavimai? A.Polonskiui dėl to net pašalintas žarnynas. Ar tai susiję?

- Žarnynas pašalintas dėl prasidėjusio kraujavimo – taigi jam pašalinta pati kraujavimo vieta. Visi sergantys širdies nepakankamumo liga ilgus metus vartoja kraują skystinančius vaistus, patiria stresą. Liga paveikia pagal kiekvieno silpnąją vietą – vieniems gali imti kraujuoti į skrandį, kitiems iš nosies. Moterims klimaksiniu laikotarpiu gali imti kraujuoti iš gimdos.
 
- Ponas Zigmas nusiteikęs itin šviesiai, džiaugiasi atgavęs jėgas. Ar visa tai reabilitacijos dėka? 
- Šis pacientas atvykęs į reabilitaciją galėjo paeiti vos kelis žingsniu su vaikštyne, o po mėnesio išvyko tik su lazdele – stiprios koordinacijos ir gerokai sustiprėjusiais raumenimis. Juos sustiprinom kineziterapiniais, o smulkiąją motoriką išlavinome ergoterapiniais pratimais, masažais pagerinome kraujotaką.
 
- Ir visą tai pavyko pasiekti vos per mėnesį?
- Pacientui taip pat skyrėme stiprius antibiotikus, kurių kitos gydymo įstaigos neturi. Tai - rezervinis antibiotikas, be kurio kažin ar viskas taip sėkmingai būtų pasibaigę. Taigi šiuo atveju pacientą atgaivino ir medicininės, ir fizinės, ir reabilitacinės priemonės. Mat terapiškai jis buvo itin sudėtingos būklės.
Be to, reabilitacijos sėkmė taip pat priklauso nuo paties paciento indėlio ir noro atsitiesti. Nors pradžioje Z.Polonskis buvo vangus, badė pirštu, kur ką padaryti, privertėme jį dirbti. Kadangi pažįstame tokio tipo pacientus, žinome, kaip paskatinti ir motyvuoti eiti pirmyn. Juk vaikščioti už juos negalėsime – galime tik pamokinti ir padėti atsitiesti. Taigi šis pacientas pamatęs, kad sveikata dėl reabilitacijos gerėja, ėmė pats stengtis.
 
- Ar daug kam pasiseka taip atsitiesti?
- Tai - ne stebuklas. Tokių pacientų matome daug. Pas mus atvyksta gulintys, o išvažiuoja vaikštantys pacientai. Tai - mūsų duona. Žinoma, kiekvieno atvejis skirtingas, tačiau mes stengiamės suteikti žmogui šansą grįžti į normalią būklę, kad galėtų pats savimi pasirūpinti, tapti kaip įmanoma labiau savarankiškesnis - nueiti į virtuvę, pasigaminti sau valgyti, nueiti į tualetą, o ne pririšti dėl to artimųjų ar gultis į slaugos ligoninę.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris