Gytis Prieskienis: „Vaikai nekalti dėl savo ligų“

Eimantas Šaulitis
2019-11-12
Respublikinės Panevėžio ligoninės Vaikų ortopedijos, traumatologijos ir chirurgijos skyriaus vedėjas Gytis Prieskienis (36 m.) tikina vaikų chirurgiją pasirinkęs, nes vaikų ligų priežastys įdomesnės. Juk suaugusieji jas prisišaukia gyvenimo būdu. Specialistas neapsiriboja tik gydomąja veikla: ligoniukams jis suorganizavo nemokamą internetą, kolegas pradžiugino papildyta skyriaus biblioteka.
Gytis Prieskienis: „Vaikai nekalti dėl savo ligų“
„Panevėžys buvo ta vieta, kur galėjau save realizuoti geriausiai. Manau, tai pavyko. Šiuo metu ten esu padaręs taip, kaip būtų Santariškėse arba kitose moderniausiose užsienio klinikose“, - sako Respublikinės Panevėžio ligoninės Vaikų ortopedijos, traumatologijos ir chirurgijos skyriaus vedėjas Gytis Prieskienis.

- Esate iš Druskininkų, gyvenate Vilniuje. Kokie keliai atvedė į Panevėžį?
- Baigęs rezidentūrą Santariškėse turėjau galimybę likti Vilniuje. Tokia jau tuomet situacija susiklostė... Vienas kolega mirė, vienas išėjo dirbti kitur, kita pasitraukė į pensiją. Susidarė vakuumas, reikėjo darbuotojų. Kai buvau rezidentas, visada galvojau ir apie alternatyvius variantus. Negalėjau būti tikras, kad gausiu darbą ten, kur noriu, tad stengiausi turėti kelias opcijas. CV buvau išsiuntęs į Vilnių, Šiaulius ir Panevėžį. Norėjau grįžti į Druskininkus, bet ten darbo nėra, nes vaikų mažai. Panevėžyje pasiūlė labai geras sąlygas: užtikrino, kad galėsiu įgyvendinti inovacijas. Mėgstu naujus dalykus diegti. Be to, jie pasiūlė dvigubai didesnį atlyginimą, nei tas, kurį būčiau gavęs Santariškėse. Vilniuje būtų tik budėjimai. Panevėžys buvo ta vieta, kur galėjau save realizuoti geriausiai. Manau, tai pavyko. Šiuo metu ten esu padaręs taip, kaip būtų Santariškėse arba kitose moderniausiose užsienio klinikose. Metodai, gydymo taktikos ir taip toliau... Aišku, negaliu atlikti itin sudėtingų operacijų. Esam susitarę, kad sudėtingus atvejus siunčiame į centrus. Negalime onkologinių pacientų, naujagimių operuoti. Bet iš principo visus kasdienius dalykus ir net šiek tiek daugiau darome Panevėžyje.
 
- Jūs - ne tik gydytojas praktikas, bet ir skyriaus vadovas. Taigi tenka pastebėti ir spręsti ne tik medicinines problemas? O ir vaikai turi specifinių poreikių.
- Būna vaikų, kurių tėvai ne tokie pasiturintys, neturi mobilaus interneto. O jie gi atvažiuoja su telefonais, tad prašo vieni kitų, kad juo pasidalintų. Atrodo, šiais laikais bevielis internetas - savaime suprantamas dalykas, bet pas mus jo nebuvo. Parašiau laišką Andriui Baranauskui (Tele2 korporacinės komunikacijos direktorius – red. pastaba), paaiškinau situaciją. Paklausė, kiek reikia, ir po pusvalandžio jau važiavau į saloną. Pasiėmiau du modemus su neribotu internetu nemokamai. Galvoju ligoninėje rėmėjų lentą pakabinti, kad bent simbolinė grąža būtų.

 
- Vaikų chirurgija nėra tarp prioritetinių rezidentų pasirinkimų. Kodėl jūs pasukote šios specializacijos link?
- Dėl įvairialypės patologijos. Vaikų patologijos yra visai kitokios negu suaugusiųjų. Suaugęs žmogus dažniausiai pats sau suformuoja ligą: bloga mityba, fizinio aktyvumo stoka, įtampa, praeities trauma. Vaikų sutrikimai yra įgimti - čia ir įdomumas. Jie nekalti dėl savo ligos. Kartais sunku atsakyti, kas ją nulėmė: įvykis nėštumo metu, fermentas nesuveikė, neužsidarė koks kanalas... Vaikų chirurgija irgi daugiaprofilinis darbas. Prasideda nuo pilvo chirurgijos, urologijos, krūtinės chirurgijos, traumatologijos, o baigiasi ortopedija. Man patinka, kad čia gali būti visų galų meistru. Vaikui gali padėti visaip. Kartu ir rutinos darbe išvengi.
 
- Lietuvoje pasitikėjimas gydytojais gana žemas. Kita vertus, tėvai į jūsų rankas atiduoda savo vaikus. Jaučiate, kad jumis pasitiki labiau? 
- Pasakysiu taip... Svarbiausia yra bendravimas. Jeigu su žmogumi kalbiesi kaip su seserimi, draugu, problemų tikrai nebus. Jeigu bendrauji nuoširdžiai ir stengiesi darbą atlikti kuo geriau, jokių keblumų nekyla. Tuomet ir žmogus jaučia, kad daro kaip sau, kaip „savam“. Natūraliai atsiranda pasitikėjimas. Bet jei į darbą ateini atlikti mechaninio, statistinio vieneto vaidmens, tuomet vargiai ar ryšį su pacientu atrasi. Žmonės jaučia, kai stengiesi maksimaliai gerai atlikti savo darbą.
 
- Gydytojų šalies ligoninėse nuolat stinga. O vaikų chirurgų?
- Čia kaip pažiūrėsi (šypsosi). Iš principo, sakyčiau, kad nepamaišytų man naujas vaikų chirurgas. Šiandien gal jų stygiaus nėra, bet viskas gali apsiversti aukštyn kojom. Dauguma vaikų chirurgų yra vyresnio amžiaus. Jų išėjimas gali būti... (spragteli pirštais) rytoj. Ir ką tu tada darysi? Skambinėsi, klausi gal kažkas kažką turi. Atsakys, kad yra poliklinikoj... Bet pats supranti, kad jei žmogus poliklinikoj sėdi, nėra tinkamas stacionariniam darbui. Gal ir buvo gerai paruoštas, bet įgūdžiai dingsta, atsiranda naujovių. Ruošiant vaikų chirurgus galėtų būti daugiau koordinavimo. Geriausia būtų, jeigu medikas jau rezidentūros pradžioje žinotų, kur jis važiuos dirbti. Reikia jį paruošti darbui konkrečioje vietoje: Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje... Galvoju, kad vaikų chirurgų paruošimo filosofija tokia ir turėtų būti.
 
- Įtemptas darbo grafikas, kasdieninės kelionės tarp Panevėžio ir Vilniaus, šeiminiai rūpesčiai. Kas jums padeda atsipalaiduoti, „pravėdinti“ galvą?
- Žiemą į eketę lendu, rudenį į upę brendu. Stengiuosi sveikai gyventi. Vienas veiksmingų būdų – grūdinimasis. Galvojau, kaip čia padaryti, kad nesirgčiau. Nuo seno norėjau įšokti į eketę. Draugas pasiūlė nuvažiuoti pažiūrėti, kaip sveikuoliai tai daro. Išvykom su žmona, ji dar juokais pasiūlė rankšluostį pasiimti. Tuometis Sveikuolių sąjungos prezidentas, toks Simonas, užkalbino mane. Pasakiau, kad atėjau pažiūrėti. „Ką čia žiūrėti? – sako, – Renkis.“ (juokiasi). Padarėm mankštą, apšilom, dorai nežinojau, ką daryti, bet po to įšokau į eketę. Paskui ėmiausi iššūkio visą mėnesį kasdien eketėje išsimaudyti, grūdinuosi ir toliau.

 
- Su gimtaisiais Druskininkais jus sieja ypatingas ryšys. Turite planų sugrįžti?
- Kai esi lojalus, nesvarbu, ar vietai ar žmogui, tu tai proteguoji. Druskininkai - ne tik gimtasis miestas: čia gražu, yra ką veikti. Gali žvejoti, maudytis. Labai patinka, kad į darbą ar bet kur kitur gali nukeliauti pėstute arba dviračiu. Dabar gyvenu sostinėje, nes juk meilei neįsakysi. Žmona - vilnietė. Bet su ja esame sutarę, kad vyresniame amžiuje apsigyvensime Druskininkuose. Taigi, planą visam gyvenimui kaip ir turiu. Druskininkai - puikus miestas senatvei. Įdomiausia, kad ir su žmona jis suvedė. Susitikome prie Druskininkų. Viskas prasidėjo nuo Druskininkų... ir pabaiga turi būti ten (juokiasi).

 
Dosjė

2007 m. baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir įgijo medicinos gydytojo kvalifikaciją
2008 m. baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto internatūros studijas
2008–2010 m. – vaikų chirurgijos jaunesnysis gydytojas rezidentas
2010–2013 m. – vaikų chirurgijos vyresnysis gydytojas rezidentas
2013 m. įgijo medicinos gydytojo ir gydytojo vaikų chirurgo licencijas
Nuo 2013 m. Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojas vaikų chirurgas.
Nuo 2018 m Vaikų ortopedijos, traumatologijos ir chirurgijos skyriaus vedėjas. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris