Gydytojų ginekologų duetas – išvien gyvenime ir darbe

Vytautas Paulius Rasokaitis
2024-01-11
„Gydytojo akušerio-ginekologo specialybė be galo plati, įdomi, jautri ir mus, kaip porą gyvenime, vienijanti medicinos sritis. Čia tikrai dažniau verkiama iš laimės nei iš liūdesio, o ašaras braukia net vyrai, išgirdę pirmą naujagimio klyksmą“, – sako jaunųjų gydytojų šeimyninis tandemas – gydytojai akušeriai-ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczuliai.
Gydytojų ginekologų duetas – išvien gyvenime ir darbe
„IG paskyroje @ginekologai siekiame šviesti visuomenę, pateikti tik įrodymais pagrįstą medicininę informaciją, o taip pat parodyti gydytojų darbo kasdienybę bei pasidalinti kai kuriomis gyvenimo akimirkomis. Tikimės, jog socialiniai tinklai bus vienas įrankių, padėsiančių mums kurti sveikesnę ir atsakingesnę visuomenę“, - sako gydytojai akušeriai-ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczuliai.

- Su kokiais įsišaknijusiais mitais ir įsitikinimais susiduriate kasdieniame darbe? Kokios informacijos trūkumą pastebite visuomenėje?
 
- Dalis pacienčių nemažai skaito „gydytojo Google“ patarimų, kurie, kaip žinia, tikrai ne visuomet teisingi, todėl susiduriame su situacijomis, kai reikia pateikti tvirtus argumentus, kodėl priimame vienus ar kitus sprendimus. Džiaugiamės, jog pacientai domisi ir vis labiau rūpinasi savo sveikata. Kita vertus, neretai pasiklysta informacijos džiunglėse. O kartais perteklinė ir ne visada tiksli informacija skatina nepasitikėjimą gydytoju, kuris tik įvertinęs moters esamą būklę, geriausiai žino, koks tyrimas ar gydymo metodas yra tinkamiausias.
Pastebime, jog ypač trūksta glaustos, tikslios ir paprastos informacijos apie moterims dažniausiai pasitaikančias problemas, kad jos laiku galėtų įtarti problemą ir kreiptųsi į gydytoją. Būtent todėl sukūrėme IG paskyrą @ginekologai.
 
- Ką galimybė su pacientais bendrauti socialiniuose tinkluose duoda medikui?

 
- Mums patinka žiniomis dalintis su aplinkiniais, daug domimės specialybės naujovėmis. Nuolat kirbėjo mintis, kada, jei ne dabar, o taip pat nemažai raginimų ir palaikymo žodžių sulaukėme iš draugų bei kolegų. Taip idėjos materializavosi ir atsirado mūsų IG paskyra @ginekologai. Joje siekiame šviesti visuomenę, pateikti tik įrodymais pagrįstą medicininę informaciją, o taip pat parodyti gydytojų darbo kasdienybę bei pasidalinti kai kuriomis gyvenimo akimirkomis. Tikimės, jog socialiniai tinklai bus vienas įrankių, padėsiančių mums kurti sveikesnę ir atsakingesnę visuomenę.
Be abejo, bendravimas socialinėje erdvėje praplečia mūsų akiratį, leidžia labiau išgryninti sveikatos sistemos spragas ir imtis prevencinių veiksmų kasdienėje darbo praktikoje. Sekėjai kartais užduoda klausimų, kurių net ne visuomet gali išgirsti kabinete, arba tokių, į kuriuos norint atsakyti tenka pasukti galvą. Tai ir daro mūsų darbą įdomų, juk medicina – begalinis galvosūkių rinkinys.
Kurdami paskyrą tikrai nesitikėjome tokio palaikymo. Džiaugiamės kiekvienu sekėju, geru žodžiu, pasidalinimu su draugais – tai mūsų variklis ir motyvacija nesustoti, tobulėti, domėtis, toliau dalintis medicinine informacija ir kasdienybės nuotykiais su auditorija, kuri kasdien vis didėja.
 
- Nuo pernai sausio gimdyvės pagal pageidavimą gali pasirinkti cezario pjūvio operaciją, kai tam nėra medicininių indikacijų. Kaip vertinate šiuos pokyčius?
 
- Cezario pjūvio operacija turi savų privalumų ir trūkumų. Šiais laikais ši operacija yra pakankamai saugi, tačiau visgi, palyginti su gimdymu natūraliais takais, turi didesnę galimų komplikacijų riziką. Mūsų nuomone, cezario pjūvio operacija turėtų būti atliekama pagal medicinines indikacijas. Visgi kiekvienas atvejis yra individualus, todėl visuomet rekomenduojame nėščiosioms aptarti klinikinę situaciją su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju, užduoti rūpimus klausimus ir tik tuomet priimti sprendimą, kokiu būdu palankiau būtų gimdyti. Pastebime, kad neretai moterys nori gimdyti per cezario pjūvio operaciją, nes bijo skausmo arba jas gąsdina blogos artimųjų patirtys. Tačiau norime kiek padrąsinti, jog šių laikų medicinoje galimas efektyvus gimdymo skausmo malšinimas. Kartais paklausiame moterų, gimdžiusių ir natūraliais gimdymo takais, ir per cezario pjūvio operaciją, kuriuo būdu gimdyti joms patiko labiau. Dauguma jų teigia, jog vis dėlto natūraliais gimdymo takais.
 
- Nuo pernai metų Lietuvoje nutraukti nėštumą galima ne chirurginiu būdu, o išgėrus gydytojo paskirtus vaistus. Kokią situaciją stebite savo praktikoje? Ar nėštumo nutraukimo vaistais atvejų skaičius išaugo? Kokie galimi medikamentinio nėštumo nutraukimo šalutiniai poveikiai?
 
- Džiaugiamės, kad kasdienėje praktikoje nėštumą nutraukti norinčių moterų skaičius mažėja. Tikėtina, jog tai lemia teisingas kontraceptinių priemonių naudojimas. Įsigaliojus medikamentiniam nėštumo nutraukimui, pastebime, kad sumažėjo chirurginio nėštumo nutraukimo procedūrų poreikis mūsų ligoninėje. Padaugėjo medikamentiniu būdu nėštumą nutraukti norinčių moterų skaičius ambulatorinėje grandyje, tačiau jų tikrai nėra daug. Mūsų nuomone, šis nėštumo nutraukimo būdas turi savų privalumų, nes nereikia gultis į ligoninę, mažesnė komplikacijų rizika, nereikia narkozės ir operacijos.
Dažniausi galimi šalutiniai vaistų poveikiai: pykinimas, vėmimas, karščiavimas, pilvo skausmas, viduriavimas, galvos skausmas. Retais atvejais po medikamentinio nėštumo nutraukimo nėštumas nenutrūksta. Todėl visuomet rekomenduojame moterims praėjus vienai dviem savaitėms po medikamentinio nėštumo nutraukimo atvykti kontrolinės konsultacijos pas gydytoją akušerį-ginekologą. Tokiais atvejais kartais prireikia ir chirurginio nėštumo nutraukimo, kuris galimas iki dvyliktos nėštumo savaitės.

 

Dosjė
Donata Saulė Wojczulis
2012 - 2018 m. VU MF, Medicina - Medicinos magistro laipsnis ir gydytojo kvalifikacija
2018 m. VU MF, Internatūra – medicinos gydytojo kvalifikacija
2018 - 2022 m. VU MF, Akušerijos ginekologijos rezidentūra – gydytojo akušerio ginekologo kvalifikacija
2020 m. - iki dabar Regioninė Telšių ligoninė

2022 m. - iki dabar Lazdijų ligoninė Konsultacinė poliklinika ir Dienos chirurgijos stacionaras
2022 m. - iki dabar „SG klinika“ filialuose Klaipėdoje, Plungėje, Mažeikiuose
2023 m. - iki dabar ,,Affidea klinika‘‘ Kaune
 
Dainius Wojczulis
2011 - 2017 m. VU MF, Medicina – medicinos magistro laipsnis ir gydytojo kvalifikacija
2017 m. VU MF, Internatūra – medicinos gydytojo kvalifikacija
2017 - 2021 m. VU MF, Akušerijos ginekologijos rezidentūra – gydytojo akušerio ginekologo kvalifikacija
2020 m. - iki dabar Regioninė Telšių ligoninė
2021 m. - iki dabar „SG klinika“ filiale Plungėje
2022 m. - iki dabar „Northway medicinos centre“ Klaipėdoje
2023 m. - iki dabar ,,Affidea klinikoje‘‘ Klaipėdoje

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris