G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

Vytautas Paulius Rasokaitis
2024-04-11
„Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime nuo prevencijos iki lėtinių ligų gydymo. Studijų metu domėjausi ir tebesidomiu įvairiomis sritimis, tad savęs neįsivaizdavau siauresnėje specializacijoje. Darbas skyriuje ar operacinėje manęs niekada nežavėjo, tad šeimos medicina buvo akivaizdus pasirinkimas“, – apie specializacijos pasirinkimą pasakoja šeimos medicinos gydytoja rezidentė, medicinos gydytoja Gabrielė Vitkauskienė.
G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą
„Jaučiantis gerai, rekomenduoju pas šeimos gydytoją apsilankyti bent kartą per metus ir pasikalbėti. Kartais išsikalbėjus, iš to „gerai“ aptinkami sveikatos sutrikimai, galintys virsti ligomis. Ir kuo anksčiau jie nustatomi, tuo didesnė galimybė išvengti ligos“, - sako šeimos medicinos gydytoja rezidentė, medicinos gydytoja Gabrielė Vitkauskienė.

- Ką jums reiškia gydytojo profesija ir kaip jaučiatės gydydama, suteikdama pagalbą pacientams?
 
- Gydytojo profesija reikalauja atsidavimo ir pašaukimo, tai tikrai negali būti daroma dėl pinigų, nes jokia suma neatperka streso, laiko bei įtampos, patiriamos einant šiuo keliu. Noras padėti žmonėms yra pagrindinė varomoji jėga, kuri mano gyvenimui suteikia reikšmingumo. Stengiuosi padėti ir edukuoti ne tik būdama darbe, bet ir laisvalaikiu, dalindamasi informacija socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje @daktaryte_gabriele.
 
- Šeimos medicina turbūt viena įvairiapusiškiausių, plačiausių medicinos mokslo šakų. Kas jums sunkiausia studijuojant šią specialybę, kurie rezidentūros ciklai, kurios rotacijos profilinėse klinikose pažėrė (pažeria) daugiausiai iššūkių?

 
- Kiekviename cikle iššūkiai vis nauji ir kitokie, tad atsakymas dažnai keičiasi. Tačiau daugiausiai iššūkių man kelia darbas stacionaruose. Tai sunkiausia emociškai dėl dažnų mirčių, beviltiškų situacijų, kuomet nebėra kuo pacientui padėti bei artimųjų aplaidumo senolių atžvilgiu (jų palikimo, nepriežiūros, nelankymo). Apima neviltis matant, kiek daug ligų buvo galima išvengti pradėjus gydytis ar kreipusis anksčiau.
 
- Prieš interviu minėjote, kad viena jūsų profesinio domėjimosi sričių – psichikos sveikata. Nors asmens psichikos sveikatos temai skiriama nemažai dėmesio, tačiau stigmų, rodos, nemažėja. Jūsų nuomone, kur slypi esminės problemos?
 
- Esminė problema, su kuria susiduriu, – diagnozių baimė, kad jos esą sukels problemų įsidarbinant ar gaunant vairuotojo pažymėjimą. Tačiau sergantiems psichikos ligomis jau praktiškai nebelieka ribojimų dirbti įvairius darbus ar gauti teises. Svarbiausia yra gydytis ir gauti pagalbą, kad darbingumas nesumažėtų dėl savijautos ir pacientas būtų produktyvus bei sklandžiai funkcionuojantis visuomenės narys. Valdantis ligą, o ne valdomas jos.
 
- Kol nepasijunta blogai ar nesunegaluoja, žmonės dažnai nesusimąsto apie profilaktinį sveikatos patikrinimą. Kaip dažnai rekomenduotumėte apsilankyti pas šeimos gydytoją? Kokią žinutę norėtumėte perduoti skaitytojui apie prevencines programas?
 
- Jaučiantis gerai, rekomenduoju pas šeimos gydytoją apsilankyti bent kartą per metus ir pasikalbėti. Kartais išsikalbėjus, iš to „gerai“ aptinkami sveikatos sutrikimai, galintys virsti ligomis. Ir kuo anksčiau jie nustatomi, tuo didesnė galimybė išvengti ligos. Profilaktiniai sveikatos patikrinimai, prevencinės programos yra pagrindinis įrankis ilgam ir sveikam gyvenimui užtikrinti.

 
- Ir vėl eilė pas gydytoją... – it keiksmažodis dažnai linksniuojamas pacientų lūpose. Dėl eilių pas gydytojus, ne visada kokybiškai suteiktų paslaugų, pasigirsta ir gyventojų nepasitenkinimas sveikatos apsaugos sistema. Iš jauno mediko perspektyvos, kaip siūlytumėte trumpinti eiles, kad nenukentėtų teikiamos paslaugos kokybė?
 
- Iš gydytojo pozicijos – daug laiko užima ir eiles didina užsiregistravę, bet nepasirodantys, neinformuojantys apie nepasirodymą žmonės. Priklausomai nuo gydytojo specialybės, per dieną tokių būna bent du, kartais daugiau. Eiles trumpina telemedicina – kai kurios problemos išsprendžiamos nuotoliu, taupomas paciento ir gydytojo laikas. Kokybė yra kiekvieno gydytojo atsakomybė, tačiau esant tokiems dideliems pacientų srautams ji nori nenori kenčia. Didžiausia problema, mano manymu, šeimos gydytojų, slaugos personalo trūkumas. Taip pat specialistų rinkimasis pagal pavardę ir veržimasis pas tretinio lygio specialistus kartais dėl minimalių sveikatos problemų, kurios galėtų būti išsprendžiamos šeimos gydytojo kabinete. Šeimos gydytojas, daugelio įsitikinimu, vis dar yra laikomas siuntimų rašytoju ir vaistų pratęsinėtoju. Tačiau turint gerą santykį ir atvirai pasikalbėjus šeimos gydytojas gali padėti ir pagydyti. Pacientų edukacija taip pat yra svarbi dalis eilių mažinimo procese. Dažnai susiduriame su reikalavimu siųsti pas konkretų specialistą, nors reikalinga būtų visai kitos specialybės gydytojo konsultacija arba siuntimas išvis nereikalingas.

 

Dosjė
Išsilavinimas:
2016-2022 m. LSMU medicinos studijos, įgytas medicinos magistro laipsnis ir gydytojo kvalifikacija
Profesinė patirtis:
2021 m. - 2022 m. LSMU Kauno klinikų laboratorinės medicinos klinika med. registratorė
2022 m. - iki dabar LSMU Kauno klinikų šeimos medicinos gydytoja rezidentė
2023 - 2024 m. „Antėja“ laboratorija medicinos gydytoja
2024 m. - iki dabar Telšių PSPC medicinos gydytoja
2020 m. - 2021 m. Lietuvos mokslų tarybos projektas „Žmogaus papilomos viruso tipų ir uždegimo žymenų kraujo serume sąsajos sergant gimdos kaklelio vėžiu“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris