Gustė Miškinytė: ir odontologų, ir tėvų žinios apie fluoridus nepakankamos

Vytautas Paulius Rasokaitis
2022-09-16
Gydytoja odontologė, VUL Žalgirio klinikos vaikų odontologijos gydytoja rezidentė Gustė Miškinytė, tarptautininiame odontologijos kongrese įvertinta apdovanojimu už atliktą mokslinį darbą, konstatuoja: „Pagal paskutinius mokslinius tyrimus, Lietuvos vaikų dantų sveikata yra prasta. Daugelis mažamečių turi nors vieną ėduonies pažeistą dantį.“
Gustė Miškinytė: ir odontologų, ir tėvų žinios apie fluoridus nepakankamos
„Jau kelerius metus Lietuvoje ir pasaulyje, ypač populiarėjant alternatyviai medicinai, kalbama apie tai, jog fluoras yra itin žalingas vaiko raidai ir jo dantims, gali sukelti autizmą ir t.t. Įvairių mitų apie tai galima rasti internete, socialiniuose tinkluose ir pan., tačiau visos šios kalbos nėra pagrįstos arba yra grindžiamos abejotinos kokybės moksliniais įrodymais“, - sako VUL Žalgirio klinikos vaikų odontologijos gydytoja rezidentė Gustė Miškinytė.

- Atlikote mokslinį tyrimą, kuriame analizavote bei palyginote Vilniaus ir Klaipėdos regionuose gyvenančių tėvų, o taip pat ir gydytojų odontologų žinias apie fluoridų naudojimą prižiūrint vaikų dantis priežiūroje. Pasidalinkite mokslinio darbo rezultatais ir išvadomis.
- Ir Klaipėdos, ir Vilniaus apskrityse gydytojų odontologų ir tėvų žinios apie fluoridus vaikų burnos sveikatoje, deja, yra nepakankamos. Nepakankamas žinias rodo ir pačių gydytojų prastas turimų žinių įvertinimas. Tik ketvirtadalis apklaustų gydytojų odontologų gebėjo įvardinti rekomenduojamas fluoridų koncentracijas dantų pastose visose vaikų amžiaus grupėse. Gerai yra tai, jog dauguma odontologų supranta fluoridų naudą vaikų burnos sveikatai. Ir vieningai sutaria, jog vietinis fluoridų poveikis, naudojant dantų pastą su fluoridais, yra svarbus profilaktikai.
Paprašius tėvų įvertinti turimas žinias apie fluoridus, rezultatai taip pat nedžiugina. Deja, į daugumą klausimų, kuriais norėta išsiaiškinti tėvų žinias ir nuomonę šia tema, dauguma jų atsakė „nežinau“ arba pateikė neteisingą atsakymą.
 
- Su kokiomis fluoridų ar fluoro dalių, esančių dantų pastose, mistifikacijomis susiduriate? Kokiais mitais yra įtikėję tėvai?
- Tinkamai naudojant fluoridų preparatus nėra sukeliama jokia rizika, o nauda yra didelė, taigi tiek tėvai, tiek gydytojai odontologai turėtų žinoti, kaip tai daryti. Reikiamą informaciją visada galima rasti Odontologų rūmų internetinėje svetainėje.
Jau kelerius metus Lietuvoje ir pasaulyje, ypač populiarėjant alternatyviai medicinai, kalbama apie tai, jog fluoras yra itin žalingas vaiko raidai ir jo dantims, gali sukelti autizmą ir t.t. Įvairių mitų apie tai galima rasti internete, socialiniuose tinkluose ir pan., tačiau visos šios kalbos nėra pagrįstos arba yra grindžiamos abejotinos kokybės moksliniais įrodymais.
 
- Nemažai diskusijų visuomenėje ir tarp tėvų keliantis klausimas yra pieniniai dantys: gydyti ar laukti kol iškris...?
- Pieniniai dantys nors yra laikini, atlieka daug funkcijų. Pirmiausia tai virškinimo sistemos dalis, paruošianti maistą virškinimui. Esant dantų problemoms, gali sutrikti kramtymas, mažėti maisto produktų racionas. Todėl ir pasisavinamų medžiagų gali mažėti, jų gali nepakakti normaliam vaiko augimui.
Dantys taip pat reikalingi taisyklingam garsų tarimui, taisyklingai liežuvio padėčiai. Ir, be abejo, svarbu paminėti estetinę funkciją, ypač paauglystėje, kuomet yra didžiausia rizika patirti patyčias. Tad sveiki dantys leidžia ne tik fiziškai augti, aiškiai kalbėti bet ir gerai jaustis.
Kitas svarbus dalykas yra, jog taip kaip suaugusiems sugedusius dantis skauda, lygiai taip pat ir vaikams skauda sugedusius pieninius dantis.
Kai pieninį dantį skauda, jį tenka šalinti, kas sąlygoja ne tik išvardintų funkcijų sutrikimą, bet ir dantų lanko pokyčius, dantų susigrūdimą, netaisyklingą jų padėtį. Vėliau tai gali sąlygoti sąkandžio bei estetines bėdas ir galimai bus reikalingas ortodontinis gydymas.
Taip pat noriu paminėti, jog sugedęs pieninis dantis kelia labai didelę riziką nuolatinio danties užuomazgai. Nuolatinio danties užuomazga, kuri ramiai glūdi kaule ir laukia išdygimo laiko, yra šalia pieninio danties, juos skiria tik nedidelis kaulo sluoksnis.
Jeigu pieninio danties uždegimas išplinta už pieninio danties ribos, t.y. nukeliauja į kaulą ir kontaktuoja su nuolatinio danties užuomazga, tuomet nuolatinis dantis gali išdygti su defektu: spalvos, formos pokyčiais. 
 
- Kokius pagrindinius patarimus duotumėte tėveliams, kad taisyklingas dantų higienos laikymasis taptų vaikams ne našta, o maloniu įpročiu?
- Svarbu suprasti, jog viskas yra tėvelių rankose. Tik pasirodžiusius pieninius dantukus jau reikia valyti. Pirmiausia tai galima daryti su merliuko gabaliuku, suvilgytu vandenyje, vėliau galima pereiti prie dantų šepetėlio ir pastos. Taip pat svarbu nepamiršti ir dantų siūlo.
Tėveliai vaiko dantukus turėtų valyti iki pat tada, kai vaikas pats išmoksta rašyti, t.y. iki maždaug aštuonerių metų.
Valyti dantis reiktų du kartus per dieną ryte ar dieną ir vakare prieš einant miegoti.
Kitas svarbus dalykas yra ankstyvas ir periodiškas vaiko supažindinimas su odontologu, jo kabinetu ir profilaktinėmis procedūromis. Pirmiausia tai yra naudinga todėl, kad kuo anksčiau ir dažniau apsilankoma pas odontologą bėdos vaiko burnytėje, pavyzdžiui, ėduonis yra pastebimos ankstyvos stadijos ir jų gydymas yra daug paprastesnis, greitesnis ir priimtinesnis vaikui.
Dar vienas dalykas, kodėl svarbu, kad tėveliai atvestų vaiką pas odontologą dar prieš atsirandant gydymo būtinybei, yra geros emocijos, susijusios su odontologu ir odontologine aplinka. Vaiko pasitikėjimas odontologu ir jo atliekamomis procedūromis yra svarbu, jeigu ateityje reikėtų taisyti dantukus. Tą pasitikėjimą reikia sukurti nuo mažumės. Todėl mes skatiname tėvelius atvesti vaikučius pas odontologą kuo anksčiau, kad jie susipažintų su mumis, priprastų prie odontologo kėdes ir iš mūsų kabineto išsineštų tik geriausias emocijas.
Kiekvieno vizito metu stengiamės kuo daugiau bendrauti su vaiku, tėvais, užmegzti ryšį, pamokyti jį ir tėvelius, kaip taisyklingai valyti dantukus. Taip pat atliekamos paprastos procedūros, tokios kaip dantukų pavalymas, fluoro aplikacijos, jei jos yra reikalingos. Atsiradus bėdoms vaiko burnytėje, mes visi kaip komanda, vaikas-tėvai-odontologas-asistentas, galime daug lengviau ir greičiau jas išspręsti, jeigu vaikas pasitikės mumis ir mes visi bendradarbiausime.

Dosjė
2017-2022m. Odontologijos studijos Vilniaus universitete. Įgyta gydytojos odontologės kvalifikacija
2022 m. - iki dabar Vaikų odontologijos rezidentūros studijos VU
2022 m. - iki dabar Gydytoja odontologė - Antakalnio Stomatologijos centras
2022 m. - iki dabar Vaikų odontologijos gydytoja rezidentė – VUL Žalgirio klinikos
Aktyviai dalyvauja nacionalinėse ir tarptautinėse konferencijose.
Apdovanojimai:
VU Medicinos fakulteto studentų mokslinės veiklos tinklo LXXIV konferencijoje Odontologijos sekcijoje laimėta 1-oji vieta
Tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2022“. Apdovanota už geriausią žodinį pranešimą.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris