G.Klimaitė: stebuklingo būdo tiesinti dantims nėra

Vytautas Paulius Rasokaitis
2022-12-19
Gydytoja odontologė, LSMUL Kauno klinikų ortodontijos gydytoja rezidentė Gustė Klimaitė įspėja, ortodontinis gydymas dažnai yra ilgas, sudėtingas ir reikalaujantis tiek gydytojo, tiek paciento pastangų.
Gydytojos atliktas mokslinis darbas tarptautiniame kongrese „Odontologijos kompasas 2022“, Jaunųjų mokslininkų darbų sesijoje buvo išrinktas geriausiu žodiniu pranešimu.
G.Klimaitė: stebuklingo būdo tiesinti dantims nėra
„Visgi tenka pripažinti, jog ortodontinės paslaugos, o ypač kompensuojamos valstybės lėšomis, nėra lengvai pasiekiamos – dauguma jas teikiančių įstaigų yra didžiuosiuose šalies miestuose, o laukiančiųjų eilės – nemažos“, – sako LSMUL Kauno klinikų ortodontijos gydytoja rezidentė Gustė Klimaitė.

- Pirmoji Lietuvoje ištyrėte naujos medžiagos – peptido P11-4 – remineralizacijos efektyvumą gydant emalio pažeidimus. Pasidalinkite, kokias mokslinio darbo išvadas nustatėte?
- Biomimetinis peptidas P11-4 yra medžiaga, naudojama konservatyviam pradiniams ėduonies pažeidimams gydyti. Aplikavus medžiagą ant pažeidimo, ši prasiskverbia į demineralizacijos vietą, suformuoja trimatį fibrininį karkasą, ant kurio nusėda kalcio ir fosfato jonai. Tai sukelia hidroksiapatitų, iš kurių yra sudarytas danties emalis, atsidėjimą ir danties kietųjų audinių regeneraciją.
Šiuo gydymo būdu galime išvengti danties gręžimo ir plombavimo, tačiau pažeidimas turi būti pastebėtas anksti. Medžiaga yra pagrįsta itin inovatyviu veikimo principu ir iki tol Lietuvoje klinikinėje praktikoje taikoma nebuvo. Man kilo mintis išbandyti šios medžiagos efektyvumą. Todėl atlikau in vitro eksperimentą ant išrautų dantų, kurio metu tyriau emalio paviršiaus kietumo pokyčius, pažeidimus paveikus skirtingomis remineralizuojančiomis medžiagomis: peptidu P11-4, fluoro ir hidroksiapatito laku. Gauti rezultatai parodė, jog peptidas P11-4, palyginti su kitomis tiriamosiomis medžiagomis, reikšmingai remineralizavo emalio pažeidimus ir atkūrė danties paviršiaus kietumą.
 
- Galima sakyti, jog taisyklingas sąkandis – sveikatos ir estetikos etalonas. Su kokiomis sąkandžio problemomis į gydytojus ortodontus kreipiasi pacientai?
- Į gydytojus ortodontus kreipiamasi dėl įvairių bėdų: nuo vos pastebimų pavienių dantų padėties pokyčių iki ryškių, traumuojančių sąkandžio patologijų ir diskomfortą keliančių parafunkcijų, kurios apsunkina kramtymą, rijimą ar kalbėjimą. Visgi dažniausiai pacientai kreipiasi turėdami siekį pagerinti estetinę išvaizdą, norėdami lygių dantų ir gražios šypsenos. Dėl to greičiausiai kreipiasi pacientai, turintys anomalijų priekinių dantų srityje – estetinėje zonoje, – kuri labiau pastebima paties paciento ir aplinkinių. Tik apsilankę pas gydytoją ortodontą pacientai dažnai sužino ir apie egzistuojančią sąkandžio patologiją. Mūsų šalyje, kaip ir būdinga šiauriečiams, didžioji dalis žmonių su sąkandžio anomalijomis turi per mažą apatinį žandikaulį ir vietos stoką dantų lankuose, kuri lemia dantų susigrūdimą. Taip pat į gydytojus ortodontus kreipiasi pacientai su įgimtomis dantų formos, skaičiaus ar padėties anomalijomis, retinuotais dantimis, tarpais tarp dantų, giliu, atviru, ar kryžminiu sąkandžiu. Visos šios problemos siejamos su burnos sveikatos sąlygojama gyvenimo kokybe, kuri glaudžiai susijusi ir su emocine bei socialine žmogaus gerove.
 
- Kokius gydymo metodus dažniausiai taikote?
- Gydymo būdą lemia paciento amžius, brendimo stadija, esama sąkandžio patologija ir paciento norai, motyvacija bei lūkesčiai. Jauniesiems pacientams dažnai yra taikomas gydymas ortodontinėmis plokštelėmis arba augimą modifikuojantis gydymas funkciniais aparatais, kuomet dar galime pakeisti žandikaulių padėtis. Augančiam pacientui galime išplėsti dažnai susiaurėjusius dantų lankus, o vėlesniame amžiuje gydymui yra naudojamos breketų sistemos arba skaidrios tiesinimo kapos. Pastarosios šiuo metu yra ypač populiarios dėl estetinės išvaizdos ir didesnio komforto pacientui, tačiau šio gydymo rezultatai smarkiai priklauso nuo paciento bendradarbiavimo, o tokį gydymą atidžiai turi prižiūrėti gydytojas ortodontas. Norėčiau pabrėžti, jog ortodontinį gydymą tiek breketais, tiek skaidriomis tiesinimo kapomis Lietuvoje gali atlikti tik gydytojai ortodontai.
Ortodontinis gydymas neretai yra kompleksinis, reikalaujantis komandinio keleto sričių specialistų darbo. Taisyklingą dantų anatomiją ar trūkstamus dantis atkuria protezuojantys gydytojai odontologai, o su žalingais įpročiais bei kramtymo raumenų disbalansu padeda kovoti veido ir žandikaulių kineziterapeutai. Sudėtingesniais atvejais, be ortodontinio gydymo, prireikia ir chirurginės žandikaulių korekcijos. Šiuo gydymo metodu pasiekiami didžiausi ne tik sąkandžio, bet ir išvaizdos pokyčiai. Visgi stebuklingo būdo tiesinti dantims nėra.
 
- Ortodontinis gydymas pacientams nepigus. Koks, jūsų nuomone, yra ortodontinio gydymo prieinamumas Lietuvoje?
- Ortodontinis gydymas kaip ir visos odontologinės paslaugos gali būti atliekamas privačiose arba valstybinėse gydymo įstaigose. Šiuo metu vaikams iki 18 metų iš PSDF kompensuojamos ne daugiau kaip trys plokštelės vienam žandikauliui. Taip pat yra kompensuojamas tam tikras skaičius kitų ortodontinių aparatų: ortodontinis treineris, greitojo plėtimo aparatas, funkciniai aparatai, viršutinio žandikaulio kaukė arba distalinio tempimo aparatas bei skeletinę atramą sukuriantis ortodontinis sraigtas. Kompensuojami breketai vaikams skiriami tik esant tam tikroms ortodontinėms anomalijoms: kai nėra nuolatinio danties užuomazgos (išskyrus protinius dantis), kai nuolatinis dantis yra įstrigęs (retinuotas) arba suspaustas ir neišdygsta praėjus daugiau kaip metams nuo fiziologinio danties išdygimo termino. Taip pat esant lūpos, gomurio nesuaugimui bei įgimtoms kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydoms. Visgi tenka pripažinti, jog ortodontinės paslaugos, o ypač kompensuojamos valstybės lėšomis, nėra lengvai pasiekiamos – dauguma jas teikiančių įstaigų yra didžiuosiuose šalies miestuose, o laukiančiųjų eilės – nemažos.

Dosjė
2017 m. Baigė Klaipėdos Ąžuolyno gimnaziją
2017 – 2022 m. Odontologijos studijos LSMU. Įgyta gydytojos odontologės kvalifikacija
2022 m. – iki dabar Ortodontijos gydytoja rezidentė LSMUL Kauno klinikose
Apdovanojimai:
2022 m. Tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2022“. Apdovanojimas už geriausią žodinį pranešimą
2022 m. Rīga Stradiņš University International Student Conference. Apdovanojimas už geriausią žodinį pranešimą
2022 m. Kristupo Gutausko fondo stipendija mokslinei veiklai
2021 m. 5th International Health Sciences Conference. Apdovanojimas už geriausią žodinį pranešimą

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris