Geros idėjos: nemokama psichologinė pagalba medikams

www.lsveikata.lt
2020-03-27
Net ir krizinėje situacijose gimsta kūrybiški sprendimai. Jaunieji psichiatrai su kolegomis sugalvojo, kaip operatyviai, nemokamai ir konfidencialiai suteikti nuotolinę psichologinę pagalbą medikams, dirbantiems karantino sąlygomis, bei jų artimiesiems.
Geros idėjos: nemokama psichologinė pagalba medikams
Pirma iš kairės: Neringa Čėnaitė, kartu su Jaunųjų psichiatrų asociacijos kolegomis bei dar viena Medikų palaikymo iniciatyvos organizatore Austėja Baškyte

Telkia profesionalią pagalbą
Jaunųjų psichiatrų asociacijos narė bei viena šios iniciatyvos organizatorių N. Čėnaitė sako, kad idėja kilo prieš daugiau nei savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ pamačius Depresijos gydymo centro kvietimą šalies psichologus jungtis prie medikų palaikymo iniciatyvos ir teikti nemokamas nuotolines konsultacijas. „Susidomėjau, pamaniau, kokia puiki mintis! Be to, kaip medikė, puikiai suprantu, kad tikėtina, jog kolegos patys tokios pagalbos aktyviai neieškos, ypač tokiu laikotarpiu, kai jie yra įvykių centre, rūpinasi pacientais, patiria daug streso ir ne visada pagalvoja apie save. Todėl norėjosi, kad iniciatyva turėtų kuo didesnį matomumą tarp medikų. Pasiūliau Jaunųjų psichiatrų asociacijai sutelkti visą informaciją į vieną vietą“, - pasakoja Neringa. Neužilgo prie organizatorių prisijuntė Vilniaus geštalto institutas ir kartu pradėjo ieškoti priimtinos, lengvai prieinamos platformos, taip pradidėjo bendradarbiavimas su medo.lt

Ragina pasirūpinti emocine sveikata
Kaip sako viena idėjos bendraautorių, į konsultantų sąrašą įtraukti psichologai ir psichoterapeutai, kurių kompetencija neabejojama, jie priklauso Lietuvos psichologų sąjungai ar psichoterapeutų organizacijoms. Šiuo metu savanoriškas konsultacijas nuotoliniu būdu pasiruošę teikti daugiau nei 150 specialistų.
Paklausta, ar medikai pagalbos kreipiasi dažniau, nei kiti žmonės, Jaunųjų psichiatrų asociacijos atstovė pasidalino:
„Kaip dažnai medikai kreipiasi pagalbos, palyginus su kitomis visuomenės grupėmis, duomenų neturiu, tačiau kadangi medikai visame pasaulyje turi didesnę riziką perdegimo sindromui, nerimo sutrikimams, depresijai, tikėtina, kad jie pagalbos kreipiasi per retai.
 

Pernai rudenį septynios medikų organizacijos, tarp kurių buvo ir Jaunųjų psichiatrų asociacija, surengė viešą diskusiją „Daktare, kaip jaučiatės?“, kurioje buvo kalbama apie medikų psichologinę sveikatą. Renginyje pristačiau tyrimą, kurį Jaunųjų psichiatrų asociacija atliko praėjusių metų pradžioje. Tyrime kaip tik ir kėlėme klausimą, kas trukdo medikams kreiptis profesionalios pagalbos psichikos sveikatai? Vienos iš pagrindinių priežasčių, kurias nurodė apklausoje dalyvavę medikai: visuomenėje vyraujantis psichikos sveikatos temos stigmatizavimas, baimė būti nesuprastiems ir atstumtiems kolegų, baimė netekti licencijos, abejingumas sau, nepasitikėjimas pagalbos sistema ir jos konfidencialumu. Todėl labai svarbu rūpintis jų emocine sveikata, suteikti lengvai prieinamos, konfidencialios pagalbos galimybes. Šiuo laikotarpiu medikai lieka darbe dėl mūsų, kad padėtų visiems sergantiems, todėl psichologai ir psichoterapeutai tiesa pagalbos ranką jiems“, - sako Neringa.


Apie iniciatyvą
Kiekvienas medikas supranta – paciento gerovė yra pirmoje vietoje. Nenuostabu, kad dažnai medikai pamiršta, jog ne mažiau svarbu pasirūpinti ir savimi. Tai ypač svarbu tampa dabar, kai medikai kasdien susiduria su didžiule įtampa, visame pasaulyje nenumaldomai plintant COVID-19 infekcijai.
Mūsų vizija – visiems Lietuvos medikams ir jų artimiesiems prieinamas nemokamos, konfidencialios ir operatyvios nuotolinės emocinės ir psichologinės pagalbos tinklas.
Medikui, ieškančiam pagalbos, nebereikės pačiam ieškoti psichikos sveikatos specialisto – jo konsultaciją su specialistu suderinsime mes. Šiuo metu pagalbą pasiruošę teikti daugiau nei 150 specialistų!
Rūpinamės tais, kurie kasdien rūpinasi kitais!


Kaip gauti konsultaciją?
Apsilankyti interneto svetainėje MEDo.lt;
Spausti „Psichologinė pagalba medikams“;
Užpildyti registracijos anketą, kurioje pasirinksite konsultacijos laiką ir būdą (telefonu, Zoom arba Skype programėlėmis);
El. pašte ieškoti mūsų savanorio laiško apie būsimą konsultaciją;
Nurodytu metu ir būdu susisiekti su priskirtu specialistu.


Ką daryti, jei reikia skubios pagalbos?
Esant neatidėliotinos pagalbos poreikiui, kreipkitės bendruoju pagalbos numeriu 112. Emocinės paramos linijos, į kuriuos galite kreiptis kitu metu: www.klausau.lt/telefonai. Pagalbą taip pat teikia: www.krizesiveikimas.lt.

Palaikymą iniciatyvai išreiškė ir prie jos prisijungė specialistai iš daugybės organizacijų ir įstaigų:
Adlerio individualiosios psichologijos psichoterapijos ir analizės asociacija
Kauno psichoanalizės ir psichoterapijos studijų draugija
Lietuvos analitinės psichologijos asociacija
Lietuvos geštalto asociacija
Lietuvos grupinės analizės draugija
Lietuvos kognityvinės ir elgesio terapijos asociacija
Lietuvos psichiatrų asociacija

Lietuvos psichoanalizės draugija
Lietuvos psichodramos asociacija
Lietuvos psichologų sąjunga
Lietuvos psichoterapijos asociacija
Lietuvos taikomosios psichologijos asociacija
Rytų Europos egzistencinės terapijos asociacija
Sisteminės šeimos psichoterapijos asociacija
Vilniaus geštalto institutas
Vilniaus psichoanalitikų draugija
Organizacijoms nepriklausantys profesionalai


Iniciatyvos partneriais tapo
MEDo.lt
Jaunųjų gydytojų asociacija
VPSC Savižudybių prevencijos biuras

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris