Galvos gumbas, kuris kaip reikiant išgąsdino

Emilija Lipskytė
2021-12-06
22-ejų metų Austėja (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi), net pagalvoti negalėjo, kad tokiame jauname amžiuje teks išgirsti osteomos diagnozę. Ir kaip pati mergina sako: „Sužinojusi, kad mano kaukolėje yra navikas, iš pradžių net nesuvokiau, kad jis gerybinis.“
Galvos gumbas, kuris kaip reikiant išgąsdino
Operacinis osteomos gydymas rekomenduojamas pacientams, kuriems navikas sukelia simptomus arba lemia deformacijas, keliančias nepasitenkinimą savo išvaizda, nerimą dėl piktybinės ligos.

Įtarimų nekilo
Istorija prasideda prieš ketverius metus, kai Austėja šukuodama plaukus su šukomis užkliuvo už nelygumo galvoje. „Pačiupinėjau iškilusią vietą prie ausies. Užčiuopiau nemažą guzą“, – pasakoja mergina ir priduria, tuo metu galvos dėl to nesuko. Svarbesni buvo dvyliktos klasės egzaminai, kuriems ji tuo metu ruošėsi. Vis dėlto pasąmonėje kirbėjo mintis, kad kažkas čia nėra gerai.
 
Po kelių mėnesių ji nusprendė gumbą parodyti tėvams. Apčiuopę nelygumą dukros galvoje, jie iš pradžių išsigando. „Turėjau juos nuraminti, kad nejaučiu skausmo ir tas gumbas netruko man gyventi“, – prisimena Austėja. Mergina nusprendė, kad darinys galvoje – paprasčiausias kaukolės nelygumas, tad nutarė prie jo priprasti ir daugiau nekreipti į tai dėmesio.
 
Likimo draugas

Apie prie ausies esantį iškilimą Austėja vėl pradėjo dažniau galvoti po studijų baigimo. „Tuo metu susiradau naują darbą, kuris yra neatsiejamas nuo kompiuterio. Dienų dienas leidau varvindama akis į monitorių. Pastebėjau, kad suprastėjo rega. Akis pradėjo taip skaudėti, kad norėjosi visą laiką būti užsimerkus“, – pasakoja ji apie simptomą, kuris jau rimtai išgąsdino. Ir nors situacija vis prastėjo, Austėja nusprendė užsiimti savigyda. Galvojo, kad lašiukai akims situaciją pagerins.
 
Sutapimas ar ne, bet viskas pasikeitė kai šių metų pavasarį ji susitiko su mokyklos laikų draugu, kurį galima pavadinti ir jos likimo draugu. „Draugas papasakojo, kad prieš pusę metų jam buvo išoperuotas gerybinis auglys blauzdoje, kuris, gydytojų teigimu, galėjo ateityje progresuoti. Jam mano guzas neatrodė jau toks nekaltas“, – sako Austėja. Po susitikimo su draugu mergina nusprendė apsilankyti pas gydytojus. Ji manė išaugęs darinys kaukolėje galėjo pakenkti regai, tad kreipėsi į akių ligų specialistą. Taip prasidėjo vienas po kito sekantys vizitai pas oftalmologus. Šie gi skyrė vaistų jos išdžiūvusioms akims.  
 
Lemtingas magnetinis rezonansas
Situacijai negerėjant Austėja nusprendė, kad metas susipažinti, kaip ji juokauja, su riestainiu. Kitaip tariant, pasidaryti magnetinio rezonanso tyrimą. „Nieko blogo neįtariau, apsilankiau privačioje klinikoje, kurioje man padarė tyrimą ir pasakė, kad rezultatai ateis į mano elektroninį paštą“, – prisimena mergina ir priduria, kad atsakymas atėjo greitai.
 
Tuo metu, kai gavo tyrimų rezultatus, ji su mama pietavo kavinėje. Atsidariusi laišką išvydo osteomos diagnozę. Abi moterys puolė internete ieškoti, kokia tai liga ir kas gali laukti toliau. „Atsimenu atsidariusi vieną internetinį puslapį pamačiau žodį navikas. Puoliau į ašaras, net nepastebėjau, kad šalia yra ir kitas žodis – nepiktybinis“, – dabar jau su šypsena veide įvykius prisimena ji.
 
Emocijoms nuslūgus, Austėja nusprendė dėl osteomos pasikonsultuoti su neurologu. „Ėjau į kabinetą drebančiomis kojomis, tačiau iš jo išėjau visiškai nusiraminusi. Gydytojas apžiūrėjęs guzą ir peržiūrėjęs tyrimo duomenis, pasakė, kad nėra ko jaudintis. Suprastėjusi rega nėra susijusi su naviku ir kadangi jis neauga toliau, jo operuoti nereikia“, – sako Austėja, kurią neurologo žodžiai, kad osteomos nesupiktybėja, nuramino, o išrašytas gydymas akims padėjo vėl žvelgti į pasaulį neašarojančiomis akimis.

 
Interviu su specialistu
Nacionalinio vėžio instituto Galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus veido ir žandikaulių chirurgė Otilija Kutanovaitė:
 

- Ar yra žinoma dėl kokių priežasčių atsiranda kaukolės osteoma?
- Osteomų išsivystymo priežastys nėra iki galo aiškios. Kartais jos siejamos su traumomis. Pavyzdžiui, kaktos srities osteomos neretai atsiranda toje vietoje, kur buvo susiformavusi potrauminė hematoma. Retais atvejais jos siejamos su Gardner‘io sindromu, kuriam be storosios žarnos polipozės, yra būdingi ir kitų sričių gerybiniai navikai, įskaitant ir osteomas.
 
- Apčiuopiamas gumbas dažniausiai išduoda, kad žmogui gali būti osteoma. Ar yra kokių papildomų simptomų, kurie signalizuotų šio naviko atsiradimą?
- Dažniausiai šie navikai be deformacijos kitų simptomų nesukelia. Tačiau kartais naviko dydis ar lokalizacija lemia ir kitų simptomų atsiradimą. Navikas gali būti skausmingas. Gali pasireikšti klausos sutrikimas, kai blokuojama ausies landa, regos sutrikimai, jei navikas dislokuoja (pastumia) akį, ar lemti lėtinį prienosinių ančių uždegimą.
 

- Išgirdus šią diagnozę dalis žmonių išsigąsta ir net nemato šalia esančio žodžio, kad navikas yra gerybinis. Ar gali navikas tapti piktybinis?
- Piktybinė transformacija šiems navikas nėra būdinga.
 
- Ar susiformavęs gerybinis navikas gali pažeisti, pavyzdžiui, regą?
- Pacientui rega gali sutrikti jei navikas atsiranda akiduobėje ir pastumia akį, tuomet gali atsirasti dvejinimasis. Jei spaudžiamas regos nervas, ilgainiui gali sutrikti rega.
 
- Nors navikas ir yra gerybinis, tačiau ar reiktų jį stebėti ir profilaktiškai tikrintis?
- Jei navikas simptomų nesukelia, tačiau nustatytas tokioje kritinėje vietoje kaip ausies landa, akiduobė ar sinusai, tuomet stebėjimas būtų rekomenduojamas.
 
- Kokiu atveju pacientui siūloma operacija?
- Operacinis gydymas rekomenduojamas visiems pacientams, kuriems navikas sukelia simptomus arba lemia deformacijas, keliančias pacientui nepasitenkinimą savo išvaizda, nerimą dėl piktybinės ligos. Egzistuoja ir gydymas radiodažnumine abliacija, tačiau klinikinėje praktikoje jis nėra plačiai taikomas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris