D.Jatužis: geruoju požiūriu esame Europos avangardas

Sima Kazarian
2021-09-13
Rugpjūčio pabaigoje VUL Santaros klinikų Neurologijos centro profesoriui ir Lietuvos insulto asociacijos prezidentui Daliui Jatužiui įteiktas prestižinis „Nordic Stroke Award“ apdovanojimas – aukščiausias insulto specialistų pripažinimas Šiaurės šalyse.
D.Jatužis: geruoju požiūriu esame Europos avangardas
„Jei žmogus turi tik vieną rizikos veiksnį – cholesterolio padidėjimą – insulto tikimybė išauga du kartus, tačiau jei šalia yra ir kitų, pavyzdžiui, padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas, širdies ritmo sutrikimai, ligos rizika stipriai didėja“, - sako VUL Santaros klinikų Neurologijos centro profesorius ir Lietuvos insulto asociacijos prezidentas Dalius Jatužis.

- Gerbiamas profesoriau, sveikiname su svarbiu įvertinimu. Ką jums reiškia „Nordic Stroke Award“ apdovanojimas?
- Visų pirma šis apdovanojimas ne mano, o Lietuvos pasiekimų kovojant su insultu įvertinimas: visų tarnybų, priežiūros institucijų, taip pat sisteminės pertvarkos. Lietuvos tyrėjai per pastaruosius metus apie insultą paskelbė nemažai straipsnių prestižiniuose užsienio mokslo leidiniuose. Skiriant apdovanojimą visi šie kriterijai yra vertinami. Jį įteikė man, nes esu Lietuvos insulto asociacijos prezidentas. Apdovanojimas teikiamas kas dvejus metus draugijos kongreso metu ir jį yra gavę tokie iškilūs mokslininkai kaip suomis Markku Kaste, švedas Bo Norrving, danė Grethe Andersen ir kiti.
„Nordic Stroke Award“ yra kartu ir įpareigojimas, kad nuo 2014 metų Lietuvoje prasidėjusi pertvarka, kai ėmė veikti insulto diagnostikos ir gydymo centrai, tęstųsi. Šiemet gegužės 11 dieną Europos Sąjungoje oficialiai pristatyta kovos su insultu veiksmų plano deklaracija, kurios tikslas –Europos šalyse standartizuoti ir unifikuoti insulto diagnostiką ir gydymą pagal moderniausius standartus, paremtus naujaisiais klinikiniais tyrimais. Džiugu, kad Lietuva yra viena pirmųjų šalių, kartu su Ukraina, atsiliepusių į šį kvietimą ir pasirašiusi deklaraciją. Geruoju požiūriu esame Europos avangardas. Prisijungdami prie šios iniciatyvos įsipareigojome bendrus insulto priežiūros standartus šalyje įdiegti iki 2030 metų. Noriu pažymėti, kad kai kuriuos šiame dokumente deklaruojamus siekius Lietuvoje tenkiname jau dabar.
 

- Teigiate, kad insultą lengviau ne yra ne gydyti, o juo nesusirgti.
- Žmonės turėtų mažinti insulto veiksnius. Tai padidėjęs kraujo spaudimas, cholesterolis, cukrinis diabetas, širdies ritmo sutrikimai, antsvoris, fizinio aktyvumo stoka, žalingi įpročiai. Jei šių veiksnių yra, vadinasi, yra ir insulto rizika. Reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir paprašyti įtraukti į širdies kraujagyslių ligų prevencijos programą, kurios metu bus atliekami tyrimai. Jų rezultatai sumuojami ir pagal tarptautinę skalę įvertinama insulto rizika per ateinančius penkerius dešimt metų. Toliau seka standartizuotas profilaktikos priemonių planas, kuriame yra tiek gyvenimo būdo korekcija, tiek medikamentinis gydymas bei individualūs dalykai, svarbūs konkretaus paciento atveju.
 
- O ar yra genetinės insulto priežastys?
- Insulto atveju šeiminė anamnezė yra rizikos veiksnys. Deja, tikrai dar nepakankamai žinome apie genetinius insulto mechanizmus. Kaip tik šiuo metu su bendradarbiais ruošiame straipsnius apie genetiškai nulemtą galvos smegenų smulkiųjų kraujagyslių patologiją ir genetika grindžiamą personalizuotą insulto priežiūrą. Paveldimos kraujotakos, kraujo krešėjimo ligos daro įtaką insulto vystymuisi, laimė, tokie atvejai nėra dažni. Tačiau polinkis į ankstyvą kraujo spaudimo padidėjimą, medžiagų apykaitos sutrikimus yra perduodamas genetiškai ir didina predispoziciją. Ypač problematiška, kad genai didina pasikartojančių insultų riziką, nes jų negalime pakeisti. Tikimės, kad ateityje bus galima tam tikrus genus „iškirpti“ ar koreguoti . Skamba nerealiai, tačiau ir tai, kas vyksta mūsų akyse dabar, prieš trisdešimt metų atrodė fantastika.
 
Itin svarbus veiksnys – cholesterolis. Tačiau dabar kalbama, kad jo padidėjimas yra normalu ir netgi raginama vartoti daugiau gyvūninių riebalų. Ką apie tai manote?
- Jei žmogus turi tik vieną rizikos veiksnį – cholesterolio padidėjimą – insulto tikimybė išauga du kartus, tačiau jei šalia yra ir kitų, pavyzdžiui, padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas, širdies ritmo sutrikimai, ligos rizika stipriai didėja. Be to, cholesterolis skatina kitų veiksnių – aterosklerozės, kraujagyslių elastingumo sumažėjimo – formavimąsi, palaiko lėtinį uždegimą.
Skeptikai pasakytų, kad cholesterolis būtinas organizmui. Tiesa. Tačiau gliukozė taip pat gyvybiškai būtina organizmui. Visgi niekas nesako, kad jos nereikia reguliuoti, kai ilgą laiką viršija normą ir žmogus serga cukriniu diabetu. Tas pats galioja cholesteroliui – tam tikras kiekis reikalingas, o perteklinis – žalingas.
 

- Insultą patyrę žmonės labiausiai bijo, kad jis nepasikarotų.
- Įmanoma išvengti ir nepraeinančio, ir praeinančio insulto (mikroinsulto). Didžiausia rizika yra pirmąjį mėnesį. Po metų pavojus tampa dar mažesnis, o su tolesniais metais insulto rizika net priartėja prie likusios populiacijos. Pirmieji metai itin svarbūs nedidelio insulto atveju. Pacientai turėtų griežtai laikytis gydytojų nurodymų. Kartu taikomos medikamentinės ir nemedikamentinės priemonės šimtu procentų neapsaugo, tačiau suteikia apie penkiasdešimt procentų apsaugos.
 
- Labai svarbus momentas – po insulto sutrikusios pažinimo funkcijos.

- Iš tiesų. Daug kas kalba apie po insulto suprastėjusias fizines funkcijas (judėjimą, koordinaciją), bet insulto poveikis pažinimo funkcijoms (atminčiai, dėmesiui, orientacijai, kalbai) paliečia daugiau nei pusę pacientų ir itin neigiamai veikia tolesnį jų gyvenimą.
Kognityviniai sutrikimai paprastai išryškėja per pirmuosius tris mėnesius. Gera žinia, kad, priešingai nei kitų pažinimą bloginančių ligų (pavyzdžiui, Alzheimerio) atveju, susirgus insultu medikamentų pagalba gana sėkmingai pavyksta šiuos pokyčius stabilizuoti ar net gerinti – būklė nėra neišvengiamai blogėjanti. To nedera pamiršti.

 
Dosjė
Darbovietės ir pareigos: Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto direktorius; Neurologijos ir neurochirurgijos klinikos profesorius ir klinikos vedėjas.
VU ligoninės Santaros klinikos, vyresnysis gydytojas neurologas.
Lietuvos neurologų asociacijos ir Lietuvos insulto asociacijos prezidentas. Mokslinio žurnalo „Neurologijos seminarai“ atsakingasis redaktorius, daugelio tarptautinių žurnalų recenzentas. Paskelbė daugiau kaip 50 publikacijų specializuotuose tarptautinėse duomenų bazėse cituojamuose Lietuvos ir užsienio medicinos žurnaluose.
Mokslinių interesų sritys: galvos smegenų kraujotakos ligos ir insultas, ekstrakranijinių ir intrakranijinių smegenų kraujagyslių ultragarsiniai tyrimai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris