Darbuotojų žinios – svarbiausias įrankis tiksliai prostatos ligų diagnostikai

www.lsveikata.lt
2019-11-18
Kas­met lap­kri­čio mė­ne­sį pa­sau­lio dė­me­sys nu­kryps­ta į vie­ną daž­niau­sių vy­rų on­ko­lo­gi­nių su­sir­gi­mų – pro­sta­tos vė­žį. Spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, tai – daž­niau­sia vy­rų on­ko­lo­gi­nė li­ga Lie­tu­vo­je, ku­rios kiek­vie­nais me­tais nu­sta­to­ma per 2500 nau­jų at­ve­jų, o ser­ga­mu­mas ja tik au­ga. Ir nors diag­nos­ti­nės prie­mo­nės kiek­vie­nais me­tais spar­čiai to­bu­lė­ja, svar­biau­siu įran­kiu šios li­gos diag­nos­ti­ko­je, vis­gi, tu­rė­tų bū­ti lai­ko­mos dir­ban­čio per­so­na­lo ži­nios. Tuo įsi­ti­ki­nu­si ir UAB „Af­fi­dea Lie­tu­va“, de­le­ga­vu­si at­rink­tus dar­buo­to­jus į vie­nus gar­siau­sių pro­sta­tos on­ko­lo­gi­nių su­sir­gi­mų diag­nos­ti­kos kur­sus.
Darbuotojų žinios – svarbiausias įrankis tiksliai prostatos ligų diagnostikai
„Affidea Lietuva“ radiologijos technologai Marius Bagdonas ir Lukas Šaduikis kursų Olandijoje metu.

Sparčiai tobulėjantys diagnostiniai metodai
Lietuvoje ne vienerius metus sėkmingai įgyvendinama Priešinės liaukos ankstyvosios diagnostikos programa, pagal kurią prostatos specifinio antigeno (PSA) testą turėtų atlikti 50-75 metų vyrai, kurių šeimoje nėra sirgusių prostatos vėžiu, bei 45 metų vyrai, kurių tėvai ar broliai yra sirgę šia liga. Programa siekiama prostatos vėžį nustatyti kuo anksčiau, tačiau nemaža dalis vyrų šios ligos pradžią sieja su atsiradusiais pirmaisiais šlapinimosi sutrikimais.

„Šlapinimosi sutrikimai, nors ir pasireiškia nemažai daliai prostatos vėžiu sergančių vyrų, visgi kur kas dažniau vargina tuos, kurie turi padidėjusią prostatos liauką. Esant ligos pradžiai, kuomet prostatos liauka dar nėra padidėjusi, aiškių ligos simptomų gali ir nebūti“, – teigia Nacionalinio vėžio instituto ir UAB „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė. Pasak gydytojos, pasireiškus šlapinimosi sutrikimams, dažnu atveju turėtų būti skiriami šlapimo tyrimai, šlapimo pūslės bei šlapimo takų, prostatos, inkstų ultragarsiniai tyrimai. Be minėtų tyrimų, nustatant prostatos ligas, taip gali būti atliekama biopsija ar prostatos multiparametrinis magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas (mpMRT).
 

MRT tyrimams – ypatingas dėmesys
Nors prostatos mpMRT jau yra užsitarnavęs svarbų vaidmenį daugelio urologų praktikoje, daug kas dar nežino esminių šio tyrimo privalumų. „Pagrindinis visų medikų, dirbančių šioje srityje, tikslas – skatinti prostatos vėžio prevenciją, edukuoti pacientus ir kiek įmanoma paankstinti ligos diagnozavimą bei kuo patikimiau nustatyti galimai ligos pažeistą vietą. Svarbu akcentuoti, kad diagnostiniai tyrimai turėtų būti kombinuojami kartu ir tik atlikus visus būtinus tyrimus galima priimti drąsią išvadą. Prostatos mpMRT tyrimo patikimumas labai priklauso nuo to, kiek kliniškai reikšmingas yra navikas: nuo jo dydžio, lokalizacijos ir piktybiškumo“, - teigia dr. R.Briedienė.
 

„Kuo navikas „piktesnis“, tuo jis gali būti geriau matomas MRT vaizduose. Šis tyrimo metodas gali padėti tiksliau nustatyti galimo pažeidimo vietą, taip pat įvertinti, kiek pažengusi yra liga ir taip suteikti galimybę biopsiją, kuri, beje, šiuo metu yra nepakeičiamas prostatos vėžio diagnostikos metodas, atlikti itin kryptingai. Kitaip tariant, atlikdami prostatos mpMRT prieš biopsiją galėtume išvengti vadinamųjų „aklųjų biopsijų“,“ – teigia dr. R.Briedienė.
 

Pasak gydytojos, šis tyrimo metodas net 97 proc. tikslumu nustato kliniškai reikšmingą prostatos vėžį tuo atveju, jei jo tūris didesnis už 2 cm3. Taigi, MRT tyrimas gali leisti daliai pacientų, kuriems neaptinkamas kliniškai reikšmingas vėžys, išvengti nemalonių procedūrų ir apsiriboti aktyvia klinikine stebėsena.
 
Lemia daugelis veiksnių
Kaip teigia gyd. radiologė dr. R.Briedienė, norint gauti maksimaliai tikslius rezultatus, ypač svarbi komunikacija – tiek su tyrimui siunčiančiu gydytoju, tiek ir su pacientu. „Labai svarbi informacija, kurią siunčiantysis gydytojas pateikia siuntime: paciento klinikiniai duomenys, PSA kiekis, dinamika, ar buvo anksčiau atlikti tyrimai ir kokie jų rezultatai, koks klinikinis klausimas keliamas gydytojui radiologui, kodėl turi būti atliekamas MRT tyrimas. Jei aiškiai suformuluotas tyrimo uždavinys, galime parinkti specialias tyrimo metodikas, sekas, kurios ir leistų atsakyti į visus klausimus.
 
Svarbu ir kad pacientas būtų tinkamai pasiruošęs tyrimui: rekomenduojama nevalgyti bent 4-6 valandas prieš tyrimą, siekiant sumažinti žarnyno peristaltiką bei prieš pat tyrimą rekomenduotina tiesiąją žarną išvalanti mikroklizma ar dujų vamzdelis tyrimo metu, kadangi pilna turinio ar oro žarna mažina tyrimo informatyvumą. Tyrimo metu pacientas mažiausiai 15-20 min. turi gulėti ramiai ir nejudėti. Prostatos mpMRT tyrimas atliekamas vadovaujantis Europos urologijos radiologų draugijos (ESUR) pateikiamomis rekomendacijomis, kuriose nurodomi esminiai reikalavimai tiek tyrimo atlikimui, tiek jo įvertinimui. Tyrimas dažniausiai atliekamas 1,5-3 teslų galingumo MRT aparatu pagal standartinius protokolus, o įvertinimui naudojama standartizuota PI-RADS (angl. Prostate Imaging Reporting and Data System) vertinimo sistema (pastarąja naudojasi tiek radiologai, tiek ir urologai).
 
Vertinant pagal PI-RADS sistemą, kiekviena tyrimo seka yra įvertinama balu nuo 1 iki 5. Po to išvedamas bendras balas (taip pat nuo 1 iki 5), kur PI-RADS įvertinimo skaičius ir nurodo individualią, kliniškai reikšmingos ligos riziką. Vėliau pagal tokį MRT įvertinimą, PSA dinamiką, kitus atliktus tyrimus ir paciento klinikinius duomenis gydytojas urologas ir nusprendžia, kokią gydymo taktiką ar aktyvaus stebėjimo strategiją parinkti kiekvienam pacientui“, – pasakojo gyd. radiologė dr. R.Briedienė.
 

Ypač svarbios personalo žinios
Geriausio darbdavio titulą antrus metus iš eilės pelniusi radiologinės diagnostikos bei kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikianti UAB „Affidea Lietuva“ dar šių metų pradžioje delegavo atrinktus darbuotojus į vienus žymiausių pasaulyje profesoriaus Jelle Barentsz prostatos MRT kursus Olandijoje. Įmonės personalo vadovės Giedrės Teresevičienės teigimu, darbuotojų žinios ir aukšta jų kompetencija yra tai, į ką turėtų koncentruotis daugelis sveikatos priežiūros įstaigų: „Į šiuos kursus delegavome penkis įmonės darbuotojus - radiologijos technologus Marių Bagdoną ir Luką Šaduikį bei gydytojas radiologes dr. Rūtą Grigienę, dr. Rūtą Briedienę bei Ingridą Pikūnienę. Tai – tie mūsų darbuotojai, kurie ypač domisi prostatos ligų diagnostika, tam skirdami papildomą dėmesį ir nuolat gilindami žinias. Po savaitę trukusių kursų į Lietuvą sugrįžę darbuotojai noriai dalinosi žiniomis, jas perteikdami kolegoms įmonės organizuotoje konferencijoje bei savarankiškai inicijavo vidinius mokymus diagnostikos centruose.“


„Affidea Lietuva“ gydytojos radiologės dr. R.Grigienė, I.Pikūnienė ir R.Briedienė kartu su prof. J.Barentsz kursų Olandijoje metu

 
„Kursų metu pamatėme, kaip radiologijos technologo darbo kasdienybė atrodo užsienyje – bendravimas su pacientu, paciento paruošimas tyrimui, tyrimo atlikimas ir taip toliau. Įgijome ne tik teorinių žinių apie prostatos mpMRT tyrimo atlikimą ir visas su šiuo tyrimu susijusias subtilybes, tačiau turėjome ir daug praktikos – kiekvieną dieną atlikdavome po keletą prostatos mpMRT tyrimų, taip pat teko prisiliesti ir prie tokių inovatyvių tyrimų, kaip prostatos biopsija kontroliuojant magnetinio rezonanso tomografija. Apskritai į radiologijos technologo mokymą šioje vietoje žiūrima kiek kitaip – mokoma ne tik atlikti patį tyrimą, bet ir bent šiek tiek interpretuoti tyrimo vaizdus. Tai suteikia papildomų žinių, pasitikėjimo savimi ir užtikrina daug sklandesnį tyrimo atlikimą“, – teigė radiologijos technologai L.Šaduikis bei M.Bagdonas.
 
Pasak pašnekovų, įgytos žinios darbo praktikoje pasitarnavo ir kitu aspektu – tyrimai dabar atliekami kur kas operatyviau, tad sutrumpėjus tyrimo trukmei pacientas mažiau laiko praleidžia MRT tyrimo patalpoje, tyrimus galima pasiūlyti platesniam pacientų ratui. „Tiksliai žinodamas, ką reikia atlikti kiekvieno tyrimo metu, gali dirbti kur kas operatyviau ir taip sutaupyti paciento laiką. Su pacientais bendraujame kasdien, o vienas juos labiausiai neraminančių veiksnių medicinoje yra būtent laikas – laikas iki tyrimo, laikas tyrimo metu ir laikas iki rezultatų gavimo“, – pasakojo L.Šaduikis.  
 
Radikalus gydymas ar aktyvi stebėsena
Lietuvoje pradėjus vykdyti profilaktinę prostatos patikros programą bei pagėrėjus diagnostinėms galimybėms prostatos vėžys nustatomas vis dažniau. Dr. R.Briedienės teigimu, daugelyje konferencijų vis dažniau nuskamba mintis, kad jei visi vyrai sulauktų šimto metų, visi jie ir sirgtų prostatos vėžiu. „Vėžys – lėtinė liga, kuri daliai pacientų, ypač vyresnio amžiaus, negydant gali išlikti stabilios būsenos ilgus metus. Be to, žinoma, kad kiekvienas gydymas sukelia ar gali sukelti ir tam tikrų nepageidaujamų reiškinių. Ypač po aktyvaus prostatos vėžio gydymo pacientai dažnu atveju susiduria su tam tikromis problemomis: šlapimo nelaikymu, juos gali varginti šlapinimosi, erekcijos sutrikimai – dėl šios priežasties chirurginiam, intervenciniam gydymui atrenkami turėtų būti tik tie pacientai, kuriems tokio gydymo nauda yra didesnė nei galimos komplikacijos po operacijos. Savo ruožtu kitiems pacientams, atsižvelgus į įvairius kriterijus, gali būti siūloma aktyvaus stebėjimo taktika“, - sako radiologė.
 
Pasak dr. R.Briedienės, pastarųjų metų moksliniai tyrimai rodo, kad prostatos mpMRT yra ypač tinkamas tyrimas, kuomet norima atskirti agresyvų, aktyvaus gydymo reikalaujantį prostatos vėžį nuo to, kurį galima tiesiog stebėti. Be to, šis tyrimas gali tapti puikiu įrankiu vykdant ir patį stebėjimą, kadangi suteikia galimybę pamatyti net ir pačius mažiausius ligos progresavimo požymius ir taip įvertinti, ar nevertėtų pergalvoti paciento stebėjimo – gydymo strategijos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris