Aurimas Mačionis: „Bėgame su pasauliu, Valstybinė ligonių kasa sunkiai vejasi“

Greta Vanagienė
2019-07-22
„Mes spėjame bėgti su pasauliu. Deja, Valstybinė ligonių kasa ne. Naujovių finansavimas būna smarkiai pavėluotas“, - pristatydamas mūsų šalyje dar nenučiupinėtą mokslą – intervencinę onkoradiologiją - kalba Respublikinės Panevėžio ligoninės intervencinės radiologijos gydytojas Aurimas Mačionis (38 m.), dirbantis ir Nacionaliniame vėžio institute.
Aurimas Mačionis: „Bėgame su pasauliu, Valstybinė ligonių kasa sunkiai vejasi“
„Kalbant apie mediciną pasauliniu mastu, mes kol įvažiuojame, vėluojame apie dešimt-penkiolika metų. Vis bandome aiškintis, verta įsileisti naujoves ar ne“, - Panevėžio ligoninės intervencinės radiologijos gydytojas Aurimas Mačionis, dirbantis ir Nacionaliniame vėžio institute.

- Dirbate Nacionaliniame vėžio institute ir Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Ar sutinkate, kad sudėtingiausias gydymas taikomas tik sostinėje?
- Reikėtų lyginti konkrečias sritis, tačiau Respublikinė Panevėžio ligoninė turi itin plačią struktūrą, įvairiausių sričių specialistų, o pacientui padėti galima visapusiškai, kai reikalingas kombinuotas gydymas. Čia net plėtojame naują medicininę šaką - intervencinę radiologiją, apie kurią, ko gero, nedaug kas tenutuokia. Taigi intervencinė radiologija onkologijoje – minimaliai invazinės diagnostinės ir gydomosios procedūros, atliekamos kontroliuojant rentgenu, ultragarsu, kompiuteriniu tomografu ir taikomos onkologinėms ligoms diagnozuoti bei gydyti. Intervencinių procedūrų spektras yra platus – nuo biopsijų iš viso kūno iki sudėtingų kombinuotų gydomųjų procedūrų taikant bendrą nejautrą, sunkiai pasiekiamų skysčio sankaupų drenavimai ir kitos procedūros.
 
- Papasakokite plačiau. Ar Lietuvoje intervencinė radiologija, palyginti su pasauliu, įgauna vienodą pagreitį?
- Per dešimtmetį radiologija smarkiai pakito. Dabar tai ne tik diagnostika, bet jau esame ir gydomąsias procedūras taikantys specialistai. Pasaulyje ši sritis smarkiai plėtojama: diegiamos naujos operacijos, procedūros, metodikos. Mes spėjame bėgti su pasauliu, deja, mūsų ligonių kasos - ne. Naujovių finansavimas mūsų šalyje smarkiai vėluoja, nors tai - klinikiniais tyrimais pagrįstos efektyvios gydymo metodikos, pasižyminčios mažesniu traumatizmu ir komplikacijų dažniu pacientams. Neskaičiuojame ir tikrosios ekonominės naudos, ką galima pasiekti gydant naujais metodais, kiek trunka pooperacinis laikotarpis ir per kiek laiko grįžta paciento darbingumas. O pasaulyje ekonominė nauda yra labai svarbus kriterijus.
Tik mes kol įsivažiuojame, jau vėluojame apie dešimt - penkiolika metų. Vis dar bandome aiškintis, verta įsileisti naujoves ar ne.

 
- Panašu, Panevėžio ligoninė mato intervencinės radiologijos naudą?
- Buvo laikas, kai Nacionalinis vėžio institutas buvo vienas intervencinės onkoradiologijos pradininkų. Dirbdamas pamačiau nišas, ką galima būtų pritaikyti ir Panevėžyje, turint omenyje, kad tai - multiprofilinė gydymo įstaiga. Ligoninė eina į priekį, yra pažangi. Nors ekonominiu požiūriu gydymo įstaigai tokios naujovės neapsimoka plėtoti, mat ligonių kasos vykdomas procedūras apmoka nepakankamai, suprantame, kad intervencinė radiologija yra ateitis. Norime toje ateityje turėti ir personalą, ir įdirbį, ir patirtį.  
 
- O medikams pakanka laiko ne tik atlikti kasdienius darbus, bet ir domėtis pasaulinėmis tendencijomis plėtoti naujas gydymo sritis?
- Natūralu, kad diegiant naujoves reikia domėtis ir žiūrėti, kaip tai atliekama realybėje kitose valstybėse.
Gydytojai norėtų ir daugiau naujovių diegti. Dažnais atvejais ir argumentacijos, kodėl tai verta daryti, pakanka, tačiau pritrūkstame lėšų. Gydymo įstaiga iš vidinių resursų ne visada gali sau tai leisti. Kita vertus, ne gydytojo darbas spręsti finansinius niuansus. Mums tai greičiausiai turėtų net nerūpėti. Valstybė privalo apskaičiuoti bendras sąnaudas ir teikiamą siūlomo gydymo naudą. Deja, realybė yra kitokia - biurokratizmas stabdo visus procesus. O turėtume vertinti, kad atsiranda entuziastų, norinčių diegti naujoves, kad pacientams galėtume suteikti pažangiausią, efektyviausią ir mažiausią traumatizmą bei komplikacijų sukeliantį gydymą.
 
- Platus požiūris ir gilios žinios aktyvių komandiruočių svetur rezultatas? Ar pavyksta patekti į visas konferencijas, kurios domina?
- Visur patekti, kur norisi, nėra fizinių galimybių, tačiau, kad būtume įvykių sūkuryje, stengiamės kasmet dalyvauti tarptautiniuose stambiuose renginiuose. Kita vertus, kai vyksta naujų operacijų mokymai, įvertiname, ar komandiruotėje įgytos žinios bus praktiškai pritaikytos. Tam nereikia savaitės pasiruošimo, operatyviai nuvykstame, stebime operaciją ir grįžtame.
Būna, kad užsienio kolegos atvyksta pas mus mokomųjų operacijų atlikti.
Be to, ir pats skaitau pranešimus, esu Lietuvos ultragarso asociacijos valdybos narys. Kiekvienais metais asociacija organizuoja kelis renginius, kviečiame lektorius, skleidžiame žinias, plečiame akiratį tarptautiniu mastu.
 

- Radiologo specialybė paklausi tarp jaunų gydytojų? Ar bus kam sekti jūsų pramintais takais?
- Nors radiologija - paklausi sritis, tačiau intervencinė radiologija ypač siaura niša. Žmogui turi tikti ir patikti ne tik diagnostinis darbas, bet ir operacijos. Intervencinio radiologo akys yra rentgeno diagnostika, kitos akys - ultragarsinė diagnostika, kompiuterinis tomografas. Automatiškai atsiranda kombinuotos sudėtingos operacijos, kurioms reikalinga taikyti kelis vizualizacijos metodus. Na, o intervencinė onkoradiologija, kurioje specializuojuosi, yra dar labiau nišinė – tai kaip niša nišoje. Įvertinę ligoninės finansines galimybes bandome bėgti paskui traukinį ir diegti naujoves. Konferencijose stengiamės skleisti intervencinės radiologijos galimybes, tikimės, kad atsiras ir jaunų kolegų, kurie susidomės šia nauja, įdomia ir perspektyvia radiologijos šaka.
 
- Gyvenate Kaune, dirbate Vilniuje ir Panevėžyje, o dar šeima, du vaikai... Spontaniškų sprendimų galimybės, matyt, neturite – dienotvarkėje kiekviena minutė sustyguota... 
- Žmogus visada renkasi, kas jam geriausia. Įvertini visas sudedamąsias: kolektyvą, savirealizacijos galimybes. Jei būtų blogai taip migruoti tarp miestų – nesirinkčiau tokio kelio.
Mūsų šeima kaip ir visi susiduriame su tomis pačiomis gyvenimiškomis, logistinėmis problemomis. Šiandienis gyvenimo tempas atima laiko iš šeimos, bet kai atsakingai susidėliojame grafikus pavyksta ir atostogų kartu nuvykti. Kaip viską spėjame, reikėtų paklausti žmonos, kuri, beje, taip pat gydytoja radiologė.


Dosjė
2004 m. Kauno medicinos universiteto Medicinos fakultetas.
2007- 2010 m. Kauno Kalniečių poliklinikos gydytojas asistentas.
2010 - 2011 m. Kauno Kalniečių poliklinikos gydytojas radiologas.
2010 - 2011 m. LSMU gydytojas radiologas.
2013 - 2018 m. Respublikinės Kauno ligoninės gydytojas radiologas.
Nuo 2010 m. Nacionalinio vėžio instituto gydytojas radiologas.
Nuo 2010 m. Panevėžio ligoninės gydytojas radiologas.
Lietuvos ultragarso asociacijos (LUA) valdybos narys, lektorius.
Dažnas nacionalinės ir tarptautinės medicinos srities konferencijų ir mokymų dalyvis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris