Meilės matematika: ką gali viena formulė?

Emilija Lipskytė
2022-01-06
Tinkamo partnerio paieška gali būti nelengva – nevykę pasimatymai, skaudžios skyrybos bei nusivylimai. Kai kurie net nusprendžia pasiduoti ir nebeieškoti to vienintelio ar vienintelės. Tačiau jei jums pasakytų, kad matematikai yra atradę formulę, kuri padės gyvenime sutikti meilę, ar susidomėtumėt?
Meilės matematika: ką gali viena formulė?
Matematikos sritis, vadinama optimalaus sustojimo teorija, gali pasiūlyti geriausią įmanomą strategiją jūsų To Vienintelio medžioklėje.

Pataria specialistė
Matematikė Hannah Fry:
 

Stebuklinga formulė
„Jei buvote nusprendęs neieškoti ilgalaikio partnerio, gyvenimo pabaigoje galėsite ramiai išvardinti visus, su kuriais kada nors susitikinėjote. Naudodamiesi šia prabanga, įvertintumėte kiekvieno žmogaus potencialą. Tačiau toks sąrašas artėjant gyvenimo saulėlydžiui yra beprasmis: jei tik būtų įmanoma jį turėti anksčiau, galėtumėte lengviau išsirinkti gyvenimo draugą. Pagrindinis klausimas: kaip iš įsivaizduojamo sąrašo išsirinkti geriausią žmogų, nežinant jokios informacijos, kuri laukia jūsų?“ – klausia H.Fry.
 
Pasimatymų taisyklės, anot matematikės, yra paprastos: nusprendę pasitraukti iš „pasimatymų žaidimo“ netenkate progos sutikti daugiau potencialių partnerių. Bet taip pat negalite grįžti ir atgal, tai yra pakeisti patirties, kurią patyrėte su buvusiais partneriais. Todėl matematikos sritis, vadinama optimalaus sustojimo teorija, gali pasiūlyti geriausią įmanomą strategiją jūsų To Vienintelio medžioklėje.
 
H.Fry teigia, kad išvada paprasta: kol esate jaunas, neskubėkite – idant pastudijuotumėte „rinką“, skirkite laiko pasimatymams, negalvodami apie potencialų partnerį kaip būtinai ilgalaikį. O matematinė formulė atrodo taip: jūsų tikimybė apsistoti ties vienu tinkamu partneriu (lygtyje raidė P) priklauso nuo to, kiek potencialių partnerių (n) atstumiate (r).


 
Ši formulė, anot matematikės, gali tiksliai pasakyti, kiek tiksliai reikia atstumti žmonių, kad surastumėte tą vienintelį jums tinkantį. Jei jums lemta gyvenime sutikti dešimt potencialių partnerių, didžiausią tikimybę surasti ilgalaikį turite, kai atstumiate pirmuosius keturis. O jei gyvenime kandidatų sutiksite dvidešimt, neįsipareigoti teks aštuoniems ir tik tuomet surasite tą, kuris tiks ilgiems gyvenimo metams.
 
Lemtingas skaičius – 37
„Šis rezultatas mane sukrečia. Jei jums gyvenime lemta sutikti dvidešimt galimų partnerių, o jūs nuspręstumėte nesilaikyti šios formulės ir ilgalaikius santykius užmegzti su, tarkim, trečiuoju kandidatu, turėsite tik 1/n, arba tik 5 procentų tikimybę surasti tikrąją meilę“, – dėsto Hannah Fry ir priduria, kad atstumdami pirmuosius 37 proc. partnerių, galite iš esmės pakeisti savo likimą.
 
Oponentai vis dėlto pastebi šios formulės trūkumus. Jei nesate, pavyzdžiui, Anglijos karališkosios šeimos narys, jūsų pasimatymų niekas anksčiau laiko nesuplanuos, todėl niekaip negalėsite žinoti, kiek potencialių partnerių per gyvenimą sutiksite.
Tačiau, pasak matematikės, yra antroji šios formulės versija, kuri tinka paprastiems mirtingiesiems, o jos rezultatas – toks pats įspūdingas. Vietoj per gyvenimą sutiktų kandidatų, turinčių tikimybę užkariauti jūsų širdį, nustatykite ribas, kiek ilgai tikitės eiti į pasimatymus. Nors matematika tuomet daug sudėtingesnė, 37 skaičiaus taisyklę šiuo atveju galima pritaikyti ne žmonėms, o laikui.
 
„Tarkime, kad pradedate susitikinėti, kai jums yra penkiolika metų, ir idealiu atveju norėtumėt gyventi su tuo pačiu žmogumi sulaukę keturiasdešimties. Per pirmuosius 37 proc. pasimatymų, iki kol sulaukiate dvidešimt ketverių metų, turėtumėt atstumti visus sutiktus partnerius. Naudokite laiką, kad pajustumėte rinką, ir galiausiai žinosite, ko galite tikėtis iš gyvenimo partnerio. Pasibaigus kandidatų atstūmimo laikotarpiui, pasirinkite kitą asmenį, kuris, jūsų nuomone, yra geresnis už visus iki jo turėtus. Laikydamiesi šios strategijos tikrai sutiksite geriausią įmanomą gyvenimo partnerio variantą“, – pataria H.Fry.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris