A.D.H.D ir santykiai

Emilija Lipskytė
2022-03-07
Kai vienas arba abu partneriai turi dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromą (A.D.H.D. – angl.), santykiai patiria iššūkių, ypač jei sutrikimas nediagnozuojamas. Tyrimai rodo, kad sindromą turintys asmenys patiria daugiau tarpasmeninių problemų, o tokios santuokos dažnai baigiasi nesėkme. Todėl susidūrę su šia problema žmonės pradeda ieškoti pagalbos.
A.D.H.D ir santykiai
Apklausus 3 tūkst. suaugusiųjų, kurie yra ar praeityje buvo užmezgę santykius su žmogumi, turinčiu dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromą, paaiškėjo, jog tie, kurie palaikė partnerį ir tikėjo, kad kartu jie stengiasi susitvarkyti su sindromu, mylėjosi beveik dvigubai daugiau nei tie, kurie teigė priešingai.

Būkite supratingi
Manoma, kad žmonės, turintys A.D.H.D., visada nesusitelkę, tačiau daugelis jų iš tiesų gali sutelkti dėmesį į juos dominančius dalykus. Problema atsiranda tada, kai pavyzdžiui, per medaus mėnesį rodytas dėmesys ilgainiui išnyksta. Tokiu atveju partneriui gali pasirodyti, kad jis yra nemylimas.
 
„Jei jūsų mylimas žmogus nuolat išsiblaškęs, gali būti, kad toks jis yra ir dėl jūsų, – teigia vedybų konsultantė Melissa Orlo, kuri veda seminarus poroms, kovojančioms su santykių sunkumais, iš dalies dėl A.D.H.D. – Tai glumina ir galiausiai supykdo partnerį, nes jis jaučia, kad į jį nekreipiamas dėmesys. Prasideda kaltinimai, kad anksčiau taip nebūdavo.“

 
Šių simptomų supratimas – žingsnis užuojautos ir empatijos link. „Mūsų artimieji su dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromu negali sau padėti ir elgtis kitaip, – įžvalgomis dalijasi psichologas Russel A. Barkley, – tai biologinis sutrikimas, o ne gyvenimo būdas. Jie šito negali pakeisti, net jei to ir norėtų.“
 
Ieškokite strategijų
34-erių metų gydytoja Alicia Hart vyrą sutiko būdama 18-kos metų. „Aš tave myliu“ vienas kitam jie ištarė po trijų draugystės dienų. „Žmonės manė, kad esame išprotėję“, – pasakoja ji. Pora gyvenanti Portlande su trimis vaikais abu turi šį sindromą.
 
Dauguma jų konfliktų buvo susiję su nesėkmingu kasdienybės planavimu. Viskas išsirutuliojo į situaciją, kad pora vienas kitam pradėjo grasinti pokalbių įrašymais, kaip įrodymu, kad jie tikrai įvyko. „Nekenčiu vėlavimo, tad sukūriau milijoną strategijų, kaip to išvengti, nes jis tiesiogine prasme neturi laiko suvokimo“, – pasakoja moteris.
 
Panaudodami stipriąsias puses, jie stengiasi išlaikyti namų ūkį. Vyras apmoka sąskaitas ir tvarko finansus. Alicia seka kasdieninę rutiną, nustatydama žadintuvus jų išmaniuosiuose laikrodžiuose, kad padėtų jam atsiminti tokius dalykus kaip pietų metas. Jie taip pat naudoja bendrą internetinį ir sieninį kalendorių.

 
Rodykite pastangas
Knygoje „A.D.H.D. Po tamsos: geresnis seksualinis gyvenimas, geresni santykiai“ autorius, psichologas Ari Tuckman pateikia tyrimo išvadas. Apklausus 3 tūkst. suaugusiųjų, kurie šiuo metu yra ar buvo praeityje užmezgę santykius su sergančiu žmogumi, nustatė, jog žmonės, kurie palaikė partnerį ir tikėjo, kad jie kartu stengiasi susitvarkyti su sindromu, mylėjosi beveik dvigubai daugiau nei tie, kurie teigė priešingai.
 
Kai kuriems sindromą turintiems žmonėms sunku prisitaikyti prie pokyčių ar išlikti optimistiškiems, ypač tada, kai ankstesnės strategijos ar vaistai nepasiteisino. Tačiau neverta nuleisti rankų ir nustoti ieškoti naujų galimybių. „Pabandykite susirasti naują gydytoją. Tai gali būti naujų pokyčių pradžia“, – pataria A.Tuckman.

 
Apsvarstykite kombinuotą gydymą
Ekspertai tikina, kad vien vaistai nėra geriausias būdas valdyti dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromą, tačiau jie gali papildyti kognityvinę elgesio terapiją, mankštą ir sąmoningumą.
 
36-erių metų Taylor Weeks sužinojo, kad serga tik po šešiolikos metų santuokos, kurią, kaip dabar paaiškėjo, nesutarimai lydėjo dėl ligos. Kiek vyras save prisimena, jis kovojo su užmaršumu ir už tai save nuolat bardavo. „Žmona patirdavo didžiulį stresą, – pasakoja Taylor, – ji visuomet būdavo nusivylusi.“
 
Dabar vyras ne tik vartoja vaistus, bet ir lankosi su žmona pas psichologą, praktikuoja dėmesingumą, kad padėtų sumažinti nerimą. Jo žmona taip pat džiaugiasi rezultatais ir priduria, kad bendravimas palengvėjo. Jai nebereikia tvarkyti kiekvieną jų namų ūkio aspektą, nes gydymo dėka vyras prisiima daugiau atsakomybės. „Dabar galiu būti vyras, kurį ji įsimylėjo“, – sako jis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris