Už saulę – atsakas jaunystei

Greta Vanagienė
2019-09-12
Ruduo – laikas skaičiuoti ne tik per vasarą užgyventą derlių, bet ir… pigmentines odos dėmeles. Jei pastebėjote atsiradusių odos spalvos nelygumų ar patamsėjimų, tai greičiausia saulės atsakas už besaikį lepinimąsi jos voniomis. Specialistai teigia, jog odos pokyčius lemia ir pakitusi hormonų pusiausvyra ar vitaminų stygius.
Už saulę – atsakas jaunystei
Odos pigmentacijai būdinga rudos, nelygios, saulės arba amžinės pigmentinės dėmės, taip pat odos elastingumo sumažėjimas ir padidėjęs raukšlėtumas, atsirandantis odą ilgą laiką veikiant ultravioletiniams spinduliams.

Kaltos saulės vonios
Nors pigmentinių dėmių gali būti ir įgimtų, padidėjusi pigmentacija, įprasta manyti, pasireiškia po besaikio deginimosi saulėje, kuris tampa ir ankstyvo senėjimo požymiu – specialistų dar vadinamu fotosenėjimu.
Kaip aiškina dermatologai, odos pigmentacijai būdinga rudos, nelygios, saulės arba amžinės pigmentinės dėmės, taip pat odos elastingumo sumažėjimas ir padidėjęs raukšlėtumas, atsirandantis odą ilgą laiką veikiant ultravioletiniams spinduliams.

 
Jaunesniame amžiuje pigmentinių dėmių dažniausiai randasi ant veido: kaktos, nosies, žandų ar viršutinės lūpos srityse, vyresniems pigmentacija pasireiškia ant nugaros, krūtinės ar rankų.
Anot dermatologų, net jei kruopščiai naudojote nuo ultravioletinių spindulių apsaugančius kremus, per daugelį metų saulės keliama žala susikaupia ir ištaisyti tai vien tik bandant vengti saulės, deja, neįmanoma.
 
Kalti gyvenimiški veiksniai
Net jei saulės seansus sąmoningai praleidote grožio ir jaunystės vardan odos pigmentacijai pasireikšti įtakos gali turėti ir kiti veiksliai. Mat ji taip pat glaudžiai susijusi su organizmo vitaminų, fermentų balansu ar endokrinine sistema. Štai vitaminų A, C, PP trūkumas didina melanino sintezę, o vitamino B grupės trūkumas - sumažina. Melanocitų aktyvumą taip pat lemia antinksčių, lytiniai hormonai, skydliaukė, mikroelementai - varis, cinkas, geležis, ar odos fermentai.
 

Be to, pigmentinės dėmės gali atsirasti dėl hormoninio disbalanso moterims nėštumo metu ar po jo, sergant skydliaukės ar kepenų ligomis. Neretai pigmentinių dėmių atsiranda ir žmonėms, dirbantiems su įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Taip pat pigmentaciją gali sukelti vabzdžių įkandimai, kai kurios odos ligos ar kontaktas su tam tikrais augalais.
 
Stoti į kovą
Nors prieš laiką ir gyvenimiškas aplinkybes esame bejėgiai, kalbant apie grožio ir jaunystė išsaugojimą, padėties be išeities nėra. Šiandien sparčiai tobulėjant technologijoms su odos netolygumais stoti į kovą padeda specializuoti lazeriai, kurie efektyviai pašalina saulės padarytą žalą, pigmentines dėmes, o prieš tai verta išmėginti kasdienes specialias odos priežiūros priemones.

 
Verta žinoti
Tamsias dėmeles odoje šviesint padeda glikolio, pieno, vyno ir salicilio, sojų ir kviečių daigų aliejai, vaisinės kojo, alfa hidriksi (AHA) rūgštys, citrinų ir agurkų ekstraktai. Kasdienei odos priežiūrai naudingos priemonės su vitaminu C, karčiavaisiu citrinmedžiu, citrinomis, petražolių eteriniais aliejais, balinamaisiais augaliniais kompleksais, japoniško šilkmedžio ir greipfruto ekstraktais.
Tai pat gali būti veiksmingi cheminiai, rūgštiniai šveitikliai, skirti odos nusluoksniavimui. Šie preparatai paprastai sudėtyje turi retinolio, pieno rūgšties, trichlorakto rūgšties. Alfa-hidrorūgštys (AHA) – organinių junginių grupė, randama natūraliose daržovėse, vaisiuose.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris