Vitaminas D lietuviškai žiemai

Aneta Vaitkienė
2021-10-15
Apie vitaminą D kalbama pastaruoju metu išties nemažai ir dauguma tautiečių numano, kad greičiausiai jo trūksta. Juk žmogaus organizmas vitaminą D sukuria veikiamas saulės spindulių, tačiau žiemą, o ir rudens pabaigoje bei pavasario pradžioje, saulutė mus savo spinduliais džiugina ne per dažniausiai.
Vitaminas D lietuviškai žiemai
Lietuvos šeimos gydytojų kolegijos paskelbtose gairėse, nurodoma, kad nuo rugsėjo iki gegužės mėnesių Lietuvos gyventojams būtina papildomai vartoti vitamino D preparatus, o kitais mėnesiais – rekomenduojama.

Trūkumą parodo kraujo tyrimas
Prieš keletą metų „SynLAB“ laboratorijoje atliktų tyrimų duomenimis, net 89 proc. tautiečių kraujyje nustatyta pernelyg maža vitamino D koncentracija. Šiems metams persiritus į antrąją pusę, vitamino D kiekį kraujyje tirtis atėjusių žmonių tyrimų rezultatų duomenys patvirtina: jo trūksta 82 proc. besityrusiųjų. 
 
Aiškių specifinių vitamino D stokos simptomų nėra, tačiau kai kurie leidžia įtarti, kad trūksta būtent jo: kaulų, apatinės nugaros dalies, raumenų skausmas, lėtinis skausmas, nuovargis, plaukų slinkimas. Vitamino D neretai trūksta vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems retėja ir lūžta kaulai. Tyrimu nustačius jo nepakankamumą, taikomas gydymas ampulėmis, kapsulėmis ar kitu pavidalu. 
 
Ir maistas, ir papildai
Vitaminas D maiste randamas nedaugelyje produktų: riebiose žuvyse – lašišoje, skumbrėje, silkėje, tune, sardinėse, iš kai kurių žuvų kepenų gaminamuose žuvų taukuose. Taip pat, dietologijos šaltinių teigimu, šiek tiek vitamino D galima rasti pieno produktuose, galvijų kepenyse, kiaušinio trynyje ir pievagrybiuose.
 
„Mūsų tėvai ir seneliai neturėjo nei televizorių, nei kompiuterių ir daug daugiau laiko praleisdavo lauke, o vaikai ten žaisdavo ištisas dienas ir galėdavo iki valios prisibūti saulėje, – daro prielaidą šeimos gydytoja Giedrė Baršauskienė. – Galimai dėl pakankamos insoliacijos vitamino D normos buvo mažesnės. Tačiau šiuolaikinis žmogus pernelyg daug laiko praleidžia uždarose patalpose, o ir pačių saulėtų dienų mūsų kraštuose išpuola nedaug. Todėl labai sveikintina vitamino D gauti daugiau ir su maistu, ir papildais.“
 
Nustatytos naujos gairės
Prieš daugiau nei dešimtmetį atnaujintose JAV Nacionalinės mokslų akademijos medicinos institutas rekomendavo vitamino D suvartojimo dozes padidinti visoms amžiaus grupėms. Kai kurioms   net trigubai. Tačiau dalis mokslininkų mano, kad rekomenduojami kiekiai vis dar yra per maži. 9 70 metų amžiaus žmonėms ten rekomenduojama suvartoti 600 TV, vyresniems nei 70 metų – 800 TV per dieną vitamino D, o saugi viršutinė toleruojama riba nuo 9 metų amžiaus – 4 tūkst. TV per dieną.
 
Šiemet liepą Lietuvos šeimos gydytojų kolegija paskelbė ilgai lauktas vitamino D diagnostikos, profilaktikos ir gydymo gaires, pritaikytas Lietuvos klimato ir gyvenimo būdo ypatumams. Jose pripažintas įvairiapusis vitamino D poveikis, o šeimos gydytojams nurodoma rekomenduoti „atsargiai didesnes“ vitamino D dozes. Remiantis tomis pačiomis gairėmis, gydomoji dozė suaugusiam žmogui yra 6 tūkst. TV, palaikomoji – 800-2 tūkst. TV, o profilaktinė - 1–2 tūkst. TV per dieną.
 
Ten pat nurodoma, kad nepakankamos insoliacijos sezonu – nuo rugsėjo iki gegužės mėnesių   Lietuvos gyventojams būtina papildomai vartoti vitamino D preparatus, o kitais mėnesiais – rekomenduojama. Ypač tiems, kurie priklauso vitamino D trūkumo rizikos grupėms: turintiems daug antsvorio (KMI>30) ar vyresniems nei 75 metų lietuviams. Jiems būtinoji papildų dozė padidėja dvigubai. 
 
Galima ir perdozuoti
Įvairūs medicinos šaltiniai nurodo, jog intoksikacija vitaminu D diagnozuojama, kai kraujyje nustatoma didesnė nei 150–200 ng/ml 25(OH)D koncentracija. Ji gresia tokiomis ligomis hiperkalcemija, hiperkalciurija, hiperfosfatemija. Dėl hiperkalcemijos ir jos pasekmės – dehidratacijos – išsivysto intoksikacijos vitaminu D požymiai: troškulys, poliurija, polidipsija, vėmimas, ūminis inkstų nepakankamumas, anoreksija, šaltkrėtis, vidurių užkietėjimas, pilvo skausmai, hiporefleksija. Hiperkalcemija gali sukelti nefrokalcinozę, minkštųjų audinių ir kraujagyslių kalcifikaciją. 

Verta žinoti
Buvimas saulėje vitamino D intoksikacijos sukelti nepajėgia. Tai gali įvykti tik vartojant per daug vitamino D papildų. Todėl šeimos gydytojai primena rekomenduojamų dozių neviršyti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris