Smūgis mažoms vaistinėms

Margarita Meškaitė
2019-03-28
Trečiadienį Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtai Vyriausybės išvadai. Joje siūloma pritarti Seime registruotiems projektams, kuriais norima išplėsti ligoninių vaistinių dar vadinamų valstybinėmis vaistinėmis funkcijas.
Smūgis mažoms vaistinėms
„Jei šiandien ministrai, kurie prisiekė ranką ant Konstitucijos uždėję, balsuoja prieš ją, komentarų nebėra“, - apie ketinimą steigti valstybines vaistines kalbėjo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Geresnis prieinamumas 
SAM nuomone, taip būtų užtikrintas geresnis vaistų, ypač receptinių, prieinamumas. Be to, tai leistų pačioms įstaigoms kur kas greičiau aprūpinti ambulatoriškai gydomus pacientus reikiamais vaistais. Ypač nakties ar švenčių metu, kai nedirba daugelis vaistinių, o pacientai, turėdami pradėti vartoti nedelsiant jiems paskirtus vaistus, pavyzdžiui, antibiotikus, negali jų įsigyti.
 
Prieštarauja konstitucijai

Projektą kritikuoja ir privačių vaistinių, ir pacientų atstovai, teigdami, kad toks žingsnis ne tik nesumažins vaistų kainų, ne tik nepadidins jų prieinamumo, bet ir prieštaraus Konstitucijai, taip pat stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.
„Jei šiandien ministrai, kurie prisiekė ranką ant Konstitucijos uždėję, balsuoja prieš ją, komentarų nebėra“, - susijaudinusi kalbėjo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Ji prognozuoja, kad valstybinių vaistinių steigimas labiausiai smogs periferijoje dirbančioms nedidelėms vaistinėms. „Regionuose, kur pakankamai seniai veikia mažos vaistinės, jei valstybė padės savosioms, gali tekti užsidaryti“, – yra tvirtinusi D.Mikutienė.
Ji, kaip Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė, drauge su Lietuvos verslo konfederacijos prezidentu Valdu Sutkumi, asociacijos „Investors forum“ vykdančiąją direktore Rūta Skyriene pasirašė raštą, kur išdėstyta priešinga pozicija. Ano jų, įstatymo projektas kelia daugybę su laisvosios konkurencijos ribojimu susijusių klausimų.
 
„Pažymime, kad, Konkurencijos tarybos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia 53 visuomenės vaistinės, esančios ligoninėse, ir 141 visuomenės vaistinės, esančios kitose gydymo įstaigose. Taigi, 194 visuomenės vaistinių šiuo metu veikia: ligoninių ar gydymo įstaigų pastatuose; ligoninių ar gydymo pastatuose, tačiau tam tikra jos teritorija priklauso ne pačiai ligoninei ar gydymo įstaigai; arba yra visai šalia šių įstaigų – tik išėjus iš įstaigos pastato ar priešais, kitoje gatvės pusėje.
Remiantis šiais duomenimis, galima daryti pagrįstą išvadą, kad visuomenės vaistinių skaičius yra pakankamas užtikrinti gyventojų poreikius greitai ir patogiai gauti reikiamus vaistinius preparatus. Kita vertus, priėmus siūlomą įstatymo projektą, kyla pagrįsta rizika, jog visuomenės vaistinės bus išstumtos su jomis konkuruojančių ligoninių vaistinių“, - rašoma išplatintame pranešime.
 
Siekia pigiausios kainos

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad steigiant valstybines vaistines siekiama skatinti pigiausių vaistų prieinamumą ambulatoriškai besigydantiems pacientams, nes privačios vaistinės asortimentą planuoja siekdamos pelno. Taip pat nurodoma, kad valstybinės vaistinės paskatins gamintojų konkurencingumą ir jie sieks atpiginti vaistus.
„Mes kalbame ne apie galimybę turėti valstybinių vaistinių tinklą, bet apie galimybę visiems klientams, pacientams ir ligoniams įsigyti vaistų ligoninėse“,–šią savaitę Vyriausybėje žurnalistams tvirtino ir premjeras Saulius Skvernelis.
Pagal Farmacijos įstatymo pataisą, ligoninės vaistinėje būtų leidžiama gyventojams parduoti vaistinių preparatų.
 
Šiuo metu ligoninės vaistinės neturi teisės vaistų parduoti bet kam, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės.

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė žurnalistams yra sakiusi, kad dėl didelės konkurencijos privačios vaistinės dabar yra suinteresuotos ir viena su kita kovoja.
Jos nuomone, valstybinėse vaistinėse bus prekiaujama pigiausiais vaistais, kad jos nukonkuruotų kitas vaistines.
„Bus suinteresuotų daktarėlių vaistinės ir jie kam norės duos tuos brangius vaistus, o visiems kitiems bus pigūs ir per prievartą gydys pigiais“,– BNS sakė pacientų atstovė.

 
Paciento nuomonė

„Vyriausybė nežino, kad iš pradžių reikėjo pacientų paklausti, o paskui imtis veiksmų. Jei buvo kviečiami pacientų atstovai ir jie pritarė tokiam siūlymui, tada viskas gerai. Be to, neaišku, kokias pacientų problemas sprendžia naujas tinklas. Ką jis darys, kad pacientams būtų geriau? Aš, pavyzdžiui, nežinau. Man iš karto kyla klausimai, kuo bus geriau pacientui“, - sako Gediminas Žižys, buvęs POLA organizacijos viceprezidentas, o dabar, kaip pats sako, – eilinis pensininkas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris