Seime kelią skinasi nauja vaistų kompensavimo tvarka

www.lsveikata.lt
2019-04-16
Kitą trečiadienį Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komitete vėl bus svarstomi pakeitimai Farmacijos įstatymui. Planuojama, kad pasiūlymai dėl naujos vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašus tvarkos Seimo posėdžių salę pasieks jau netrukus.
Seime kelią skinasi nauja vaistų kompensavimo tvarka
„Darant prielaidą, kad per metus bus pateikiama apie 50 paraiškų, vien suminė finansinė našta sieks apie 900 tūkst. eurų. Vienos paraiškos parengimo kaštai yra apie 14 tūkst. eurų, dar 4 tūkst. eurų sudaro rinkliavos mokestis, mokamas už paraiškos vertinimą. Gaila, kad teisės aktų rengėjai į tai visiškai neatsižvelgia teigdami, jog jokių finansinių pokyčių ūkio subjektams nebus“ – sakė advokatė Rūta Pumputienė.

Priėmus įstatymo pakeitimus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras turės priimti ir naują šią sistemą detalizuojančią tvarką. Tarp vaistų gamintojų, gydytojų ir pacientų nerimaujama, ar ši nauja tvarka neapsunkins naujų vaistų prieinamumo.  
 
Vaistų sričiai – naujoviškas sveikatos technologijų vertinimas 
Pakeitimais Farmacijos įstatymui bus įdiegiamas naujoviškas vaistų vertinimo mechanizmas – sveikatos technologijų (susijusių su vaistais) vertinimas (STV).
Šis vertinimas atsižvelgs ne tik į vaistų kainą, bet ir į jų vertę kainos ir kitų tiesioginių kaštų naudingumo prasme. Ekspertų teigimu, kaštų naudingumo vertinimas – vienas iš svarbių naujos vaistų vertinimo schemos elementų, kai lyginami gydymo konkrečiu vaistų kaštai su paciento pragyventais papildomais kokybiškais gyvenimo metais.

Tokia vertinimo sistema turėtų padėti užtikrinti efektyvų kaštų panaudojimą, t.y. nustatyti, ar naujo vaisto pridėtinė terapinė vertė yra proporcinga pridėtiniams kaštams.
 
Naujas „ligos naštos“ rodiklis
Rengiant įsakymo projektą dėl STV mechanizmo įdiegimo, LR Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad atsižvelgs į pastabas, išsakytas vaistų gamintojų, sveikatos priežiūros specialistų bei pacientų draugijų, kurių viena dažniausiai kartotų – neapsiriboti viena suma, kai lyginamas kaštų naudingumas su referencine kaštų naudingumo verte.
 
Teigiama, kad sunkių, onkologinių ir įvairių retų ligų ir būklių atveju apsiribojimas viena suma yra žalingas, nes taip užkertamas kelias naujų vaistų įtraukimui į kompensavimo sistemą. Atsižvelgdami į tai įsakymo projekto rengėjai pažadėjo į paraiškų vertinimo sistemą įtraukti „ligos naštos“, rodiklį, kuris turėtų leisti objektyviai įvertinti ir tarpusavyje lyginti skirtingų ligų bei būklių poveikį gyvenimo trukmei ir kokybei.
 
„Bėda diegiant tokį STV vaistų kompensavimo srityje mechanizmą ta, kad suminė gydymo kaštų naudingumo palyginimo su viena konkrečia referencine kaštų naudingumo verte išraiška projekte yra 30 tūkstančių eurų. Tai - ne tik gerokai mažesnė suma nei kaimyninėse šalyse ar kitur Europoje, bet žalinga ir tuo, kad galiotų visoms ligoms ir visiems pacientams, nepaisant ligos pobūdžio, sunkumo. Todėl didelė dalis vaistų, kurie viršys šią sumą, tiesiog iškris už kompensuojamų vaistų barjero. Kad to būtų išvengta, reikia numatyti diferenciaciją pagal ligos naštos dydį arba tai, kad ši suma negaliotų esant didelei ligos naštai“ – sakė R.Pumputienė
Advokatė taip pat pabrėžė, kad siekiant kaip įmanoma didesnio objektyvumo ir skaidrumo vaistų kompensavimo procese vertėtų dar ir detalizuoti ligos naštos rodiklio apskaičiavimo ir taikymo tvarką.
 
Ženkliai išaugs administracinė ir finansinė našta vaistų gamintojams 

Vaistų gamintojų teigimu, įsigaliojus naujai tvarkai jiems ženkliai išaugs administracinė ir finansinė našta: ne tik ženkliai padidės privalomos pateikti informacijos kiekis, bet ir atsiras tiesioginės išlaidos, kurias sudaro paraiškos parengimo kaštai.
„Darant prielaidą, kad per metus bus pateikiama apie 50 paraiškų, vien suminė finansinė našta sieks apie 900 tūkst. eurų. Vienos paraiškos parengimo kaštai yra  apie 14 tūkst. eurų, dar 4 tūkst. eurų sudaro rinkliavos mokestis, mokamas už paraiškos vertinimą. Gaila, kad teisės aktų rengėjai į tai visiškai neatsižvelgia teigdami, jog jokių finansinių pokyčių ūkio subjektams nebus“ – sakė advokatė R.Pumputienė.
 
Advokatės teigimu, bent šiek tiek sumažinti administracinę naštą galima atsisakant nereikalingo popierizmo ir tobulinant teisės aktus.
„Pavyzdžiui, dabar įstatymo projekte numatyta, kad paraiškose reiks teikti informaciją apie vaisto kompensavimą kitose šalyse. Tokia informacija – tikrai perteklinė, nes pati vaistų kompensavimo komisija į ją neatsižvelgs priimdama sprendimus. Be kita ko, jeigu informacija nėra reguliariai atnaujinama, ji gali netgi klaidinti“ – pirmą priemonę įvardijo advokatė.
 

Tarp kitų priemonių mažinant administracinę naštą advokatė vardijo aiškų nurodymą, kurių paraiškos dalių pildyti neprivaloma, taip pat - kurias galima pildyti anglų kalba. „Galima atsisakyti ir reikalavimo pateikti pilnos apimties paraišką, jei siūlomi vaisto skyrimo pakeitimai yra administracinio reguliavimo pobūdžio ir nekeičia klinikinių vaisto skyrimo sąlygų bei nedaro įtakos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto išlaidoms“ – sakė R.Pumputienė. 
 
Neaiškumai teisės aktuose ir skaidrumo trūkumas 
Anot advokatės, būtina tobulinti ir pačius teisės aktus, reglamentuojančius STV mechanizmo vaistų srityje procesą: „Reikia, kad teisės aktai būtų aiškūs, lengvai suprantami, be besidubliuojančių punktų, dviprasmiškų formuluočių, o naudojamos turi būti detaliai paaiškintos“.
„Be kita ko, būtina išsaugoti tam tikrus skaidrumą procese užtikrinančius elementus, pavyzdžiui, įpareigojimą vaistų kompensavimo komisijos posėdžiuose daryti garso įrašus, sprendimus priiminėti ne tik išsamius ir motyvuotus, bet ir pagrįstus bei nustatyti pačių susirinkimų periodiškumą“ – sakė R. Pumputienė.
 
Advokatės teigimu, jokia nauja tvarka nebus tvari, jei nebus užtikrintas efektyvus pacientų ir sveikatos priežiūros specialistų organizacijų įtraukimas į vaisto vertinimo procesą.
„Ir daryti tai reikia ne formaliai, o realiai. Reiktų ne tik viešai skelbti informaciją apie svarstomas paraiškas, bet ir informuoti organizacijas elektroniniu paštu ar panašiomis priemonėmis, o joms pateikus savo nuomones ir pastebėjimus – grįžtamojo ryšio principu informuoti apie jų pateiktų pasiūlymų svarstymo eigą ir jų rezultatus. Kitu atveju tas įsitraukimas būtų tik fasadinis“ – sakė R.Pumputienė.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris