Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

Miglė Petkutė
2024-07-25
Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų vaistinių įkūrimas. „Problemą turime, dabar būtina rasti tinkamiausius jos sprendimo būdus“, – teigė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.
Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?
Pernykštėje Valstybinio audito ataskaitoje nurodoma, kad 62,5 proc. (15 iš 24) savivaldybių susiduria su problemomis užtikrindamos vaistų prieinamumą regionų gyventojams.

Brangus malonumas
 
„Tikiuosi, kad bus sudarytos tokios sąlygos, kad pavienės vaistinės ar tinklai bus suinteresuoti teikti šią paslaugą. Yra miestelių, kur gyvena daugiau nei tūkstantis žmonių, o vaistinių nėra“, – pateikdamas projektą sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.
 
Už jo pristatytą projektą po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, vienas narys susilaikė. Komiteto pirmininkas aiškino, kad poįstatyminiuose teisės aktuose bus įtvirtinta, ar mobilioje vaistinėje bus galima įsigyti receptinių vaistų. Jei Seimas pritartų vaistinių ant ratų idėjai, būtų sudarytas specialus grafikas ir maršrutai, kad vaistininkai galėtų apsilankyti tam tikrose Lietuvos teritorijose ir išduoti vaistus negalintiems atvykti klientams. Tokia paslauga būtų teikiama pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytas taisykles.

 
Jurbarko savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius teigė, kad dar reikia laiko išsiaiškinti, ar mobiliosios vaistinės bus klientams patraukli iniciatyva.
 
„Yra dvejopas požiūris: viena vertus, jei bet kokia priemonė gali padėti žmogui pagerinti sveikatą, tuomet visos galimybės yra naudingos. Tačiau kiek ji yra pseudo priemonė, o kiek tikrai patraukli ir reikalinga, yra sunku pasakyti. Kalbant apie mano regioną, vaistinės yra tik Jurbarke, tai kažkoks būdas atgabenti vaistus į tolimesnes vietas būtų reikalingas“, – aiškino meras.
 
Paklaustas apie finansus, S.Mockevičius minėjo, kad ši paslauga nelabai atsipirks. Kita problema yra vaistininkų trūkumas, pirmosios pagalbos paslaugos dažnai kerta per biudžetą.
 
„Galima galvoti apie panašią sistemą kaip mobilieji paštininkai. Taip būtų patogiau užsisakyti vaistus iš anksto, bet ir atėjęs žmonės galėtų įsigyti tam tikrų vaistų. Mašinos dabar jau veikia be problemų, yra šaldytuvai, o mobiliose vaistinėse būtų dar geresnė įranga. Tik šitą paslaugą pirmiausia reiktų pratestuoti, iš karto būtų matoma, ar tai yra patogu ir priimtina žmonėms. Nes dabar nei vienas meras nežinome, kiek ši paslauga bus patraukli“, – aiškino meras.
 
Svarbiau ruošti vaistininkus
 
K.Nemaniūtė-Gagė užsiminė, kad apie sudėtingą situaciją norint įsigyti vaistus regionuose girdi ne tik iš atskirų gyventojų skundų. Valstybės kontrolė savo audito ataskaitoje „Vaistų prieinamumas gyventojams“ pabrėžė, kad net 62,5 proc. savivaldybių įvardijo problemas susijusias būtent su vaistų prieinamumu regionuose.

 

„Vis dėlto labiausiai vaistų prieinamumo regionuose klausimą spręstų farmakotechnikų įgalinimas. Šiuo metu farmakotechnikai, baigę studijas iki 2006 metų, gali dirbti nuotoliu prižiūrimi vaistininkų kaimuose ir miestuose iki 3 tūkst. gyventojų. Jei farmakotechnikai galėtų dirbti miestuose iki 10 tūkst., vaistinės turėtų žymiai didesnę galimybę užtikrinti ne tik platesnį vaistinių geografinį padengimą, bet svarbiausia, kad vaistinės dirbtų ir vakarais, ir savaitgaliais. Tad problemą turime, dabar būtina rasti tinkamiausius jos sprendimo būdus“, – pasakojo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

 
Jei mobiliųjų vaistinių paslauga atsirastų, darbai būtų planuojami, bet apie maršrutus ir grafikus dar labai anksti kalbėti, nes nežinoma, ar tokia paslauga bus įteisinta, kokios bus sąlygos.
 
„Šiuo metu veikia tik Farmacijos įstatymo projektas, kuris numato išvažiuojamąsias vaistinės paslaugas. Be abejonės, nuo nustatytų reikalavimų bei jų proporcingumo ir priklausys, ar tokia paslauga realiai atsiras. Tačiau svarbiausias vaidmuo, mano manymu, bus savivaldybių, ar jos matys tokį paslaugų poreikį regione ir ar bus pasirengusios finansiškai prisidėti“, – aiškino K.Nemaniūtė-Gagė.
 
Ji atkreipė dėmesį, kad tuomet bus vertinama, kur gyventojams tenka ilgiausiai vykti iki vaistinės, kokį poreikį mato savivaldybės ir konkrečioje teritorijoje įsikūrusios asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

 
„Jei Seime bus pritarta mobiliųjų vaistinių paslaugų įteisinimui, o sąlygos jų įgyvendinimui bus proporcingos, savivaldybės matys poreikį, tada jau kiekvienas vaistinių tinklas atskirai vertinsis, ar tokios paslaugos atsiradimas yra tvarus, kokios reikalingos investicijos. Vaistai yra ne paprasta prekė, tad sąlygos jiems transportuoti bei laikyti tikrai yra svarbios ir specifinės. Tad jei bus pritarta išvažiuojamųjų vaistinių paslaugoms ir vaistinės šią paslaugą nuspręs teikti, natūralu, kad privalės užtikrinti tinkamas vaistų laikymo sąlygas“, – komentavo pirmininkė.
 
Neramu dėl paklausos
 
Vis dėlto Molėtų rajono meras Saulius Jauneika į šią idėją žvelgia kiek įtariai. Jo nuomone, nėra aišku, ar mobiliosios vaistinės kuo nors pagelbės, taip pat kol kas nėra informacijos, kaip jos veiks. Meras pabrėžė, kad jo žiniomis anksčiau žmonėms nekildavo sunkumų prireikus atvykti į vaistines.
 

„Iki šiol vaistus žmonės visada nusipirkdavo ir nelabai suprantu, ar buvo skundų, kad kas nors negali nusipirkti, nes iš tikrųjų, mano supratimu, tam yra pritaikytos sąlygos. Yra socialinių paslaugų centras, kuris irgi teikia įvairias paslaugas, jie ir vaistų gali atvežti. Nežinau, ar tiems žmonėms, kurie pasinaudos iniciatyva, vaistai pabrangs, ar jiems bus taikomas koks nors pristatymo mokestis. Jeigu nėra savarankiškų stacionarų, tai kas čia važinės? Nežinau, ar ši idėja pasiteisins, turiu labai didelių abejonių“, – komentavo Molėtų rajono meras Saulius Jauneika.

 
Jo nuomone, vykdant šį projektą reiktų apžvelgti daug detalių, kurios gali gerą idėją greitai paversti brangiu malonumu.
 
„Tų mažų sunkumų vykdant tokį projektą yra daug: sunkumai privažiuoti į tam tikras vietas, jei žmonės kur nors toli gyvena, tie patys vaistininkai, kurių reikės dar daugiau, o jų jau dabar trūksta. Mobiliosios vaistinės yra gal ir galimas variantas, bet nemanau, kad tai sulauks itin didelio gyventojų susidomėjimo. Aš bent negirdėjau ypatingos nuomonės, kad žmonės negali nusipirkti vaistų, todėl nežinau, kaip kilo ši idėja ir kaip ji bus planuojama ateityje“, – teigė meras.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    razinka


    Sveika šeima


    Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

    Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

    „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris