Lietuva diskutavo su tarptautine vaistų asociacija

Emilis Jakštys
2023-08-24
„Medicines for Europe“ generalinio direktoriaus Adriano van den Hoveno teigimu, Lietuvos farmacijos politika dėl generinių vaistų yra viena kebliausių Europoje. Antradienį A.van den Hovenas diskutavo su Vyriausybės kanclere Giedre Balčytyte ir Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos departamento direktore Anželika Oraite.
Lietuva diskutavo su tarptautine vaistų asociacija
Tarptautinių ekspertų vertinimu, Lietuva turi iš naujo persvarstyti vaistų kainodaros politiką ir skatinti konkurenciją rinkoje. Toks sprendimas padėtų sutaupyti lėšų ir pagerintų vaistų prieinamumą.

Išorinio referavimo modelis – kritikuotinas
Susirūpinimą generinių vaistų padėtimi Lietuvoje „Medicines for Europe“ išreiškė dvejais atvirais laiškais, kurių adresatai – valstybės institucijos. Pirmame laiške generalinis direktorius pabrėžė, kad Lietuvoje taikomas generinių vaistų kainodaros modelis yra kritikuotinas. Generinių vaistų (kurių patentas pasibaigė) kainos yra nustatomos, pasitelkiant išorinio referavimo sistemą. Laiške pabrėžta, kad farmacijos politikos ekspertai nepritaria išorinio referavimo taikymui tiems vaistams, kurių patento galiojimo laikas pasibaigė. Kaip pažymi Vaistų gamintojų asociacija (VGA), EURIPID taip pat nerekomenduoja taikyti išorinio referavimo modelio (generiniams) vaistams su pasibaigusiu patento galiojimu.
 
Po kelių mėnesių „Medicines for Europe“ antrą kartą viešai kreipėsi į Lietuvos valstybės institucijas. Kaip pažymima VGA pranešime, laiške dar kartą buvo išreikštas susirūpinimas ir pakartota, kad šiuo metu Lietuvoje taikomas išorinis kainų referavimas neleidžia pasiekti norimų rezultatų.  

 
Lietuvos pozicija kitokia
Pasak Vyriausybės kanclerės G.Balčytytės, siekiant didinti kompensuojamųjų vaistų prieinamumą bei skatinti konkurenciją rinkoje buvo įdiegtas naujas kompensuojamųjų vaistų atrankos mechanizmas. Pastarasis nustato maksimalias pacientų priemokų „lubas“. Vyriausybės teigimu, kainų referavimo modelis yra veiksminga ir gyventojams naudinga vaistų kainodaros priemonė. Šį modelį, kaip pažymėjo kanclerė, rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija.
 
Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė susitikime pabrėžė, kad jau dabar galima pastebėti išorinio referavimo taikymo naudą.
 
Generinių vaistų svarba
„Medicines for Europe“ generalinis direktorius L.S. pažymėjo, kad pateiktos VGA įžvalgos dėl farmacijos politikos sprendimų Lietuvoje sukėlė didelį susirūpinimą. Generinių vaistų kainos lieka įšaldytos nuo 2019 metų, nors produkto tiekimo ir gamybos kaštai padidėjo.  
 

„Lietuvos politika nuo 2018-2019 m. buvo tokia: pirmiausia įšaldyti generinių vaistų kainas, o vėliau jas mažinti, taikant išorines referencines kainas. Tai daroma tuo metu, kai Europoje smarkiai išaugo generinių vaistų gamybos ir energijos sąnaudos bei reguliavimo išlaidos. Mums reikia politikos, kuri skatintų didesnį investavimą į vaistų gamybą ir vaistų tiekimo saugumą, todėl dabartinę Lietuvos vaistų politiką reikia keisti“, – savaitraščiui pasakojo A.van den Hovenas.
 
Dalis Europos valstybių, pasak generalinio direktoriaus, aktyviai kovoja su esminėmis vaistų trūkumo ir tiekimo priežastimis: Portugalija, Švedija ir Slovakija patyrė didelę infliaciją ir ėmėsi priemonių, kurios gali padidinti vaistų pasiūlą bei sumažinti jų trūkumo riziką. O Švedija taiko naują priešinfekcinių vaistų rinkos modelį ir skatina investicijas į antibiotikų gamybą. Graikija ir Rumunija iš naujo įvertina nacionalinę farmacijos politiką. Prancūzija bei Vokietija taip pat pertvarko referencinių kainų nustatymo sistemą.   
 
Generinių vaistų padėtis rinkoje yra svarbi, nes šių vaistų pardavimas ir prieinamumas padeda sutaupyti sveikatos priežiūros biudžeto lėšas. „Jei nebūtų generinių vaistų konkurencijos, vaistų kainos Europoje būtų dvigubai didesnės nei dabar, o vaistų prieinamumas būtų 50 procentų mažesnis“, – tvirtino „Medicines for Europe“ generalinis direktorius,

 
Pasak pašnekovo, Lietuva turi iš naujo persvarstyti vaistų kainodaros politiką ir skatinti konkurenciją rinkoje. Toks sprendimas padėtų sutaupyti lėšų ir pagerintų vaistų prieinamumą. „Tačiau akivaizdu, kad Lietuva neskatina konkurencijos šioje srityje, todėl milijonai eurų yra iššvaistomi dėl konkurencijos trūkumo“, – teigė „Medicines for Europe“ generalinis direktorius Adriano van den Hovenas.
 
Generiniai vaistai vertinami nepalankiai
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Zenonas Streikus atkreipia dėmesį į tai, jog farmacijos atstovai neretai (pirmiausia) ieško finansinės naudos. Dėl šios priežasties į diskusiją (dėl generinių vaistų politikos) turi būti įtraukti mokslininkai. Parlamentaras L.S. pasakojo, kad Lietuvoje generiniai vaistai vertinami nepalankiai, o neigiamas žmonių vertinimas gali pakenkti vaisto efektyvumui.
 
„Generiniai vaistai Lietuvoje yra supeikti. Žmonės nusistatę prieš šiuos vaistus ir linkę brangiau mokėti už originalą. Todėl, jeigu dar labiau pakeltume jų kainą, prekyba tik dar labiau sustotų. Manau, kad pirmiausia reikėtų atkurti generinių vaistų vertę (visuomenės akyse - red. past.) ir tik tada kalbėti apie tiekimo grandinių pabranginimą, kompensavimą ir visa kita“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris