Velykų vaišės padės atgauti jėgas

Aigustė Tavoraitė
2016-03-25
Seniau manyta, kad sotus pavasario atgimimo šventės stalas turėjo garantuoti ir turtingus metus. Be velykinių margučių ant jo privalėjo būti daug mėsiškų patiekalų – norėta pavalgyti sočiai, kad greičiau sugrįžtų jėgos po ilgo pasninkavimo ir sunkios žiemos.
Velykų vaišės padės atgauti jėgas
Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus.

Nuo seno populiariausia – kiauliena 
Anksčiau lietuviai Velykoms tradiciškai kepdavo kiaulės arba veršienos kumpį. Pasak etnologų, kiauliena būtinai turėjo būti ant stalo. Tai rodė ne tik turtą – kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus. Padėdavo ir kiaulės galvą arba net visą paršelį 
Velykų vaišėms patiekdavo ir dešrų, mėsos vyniotinių, šaltienos. Štai suvalkiečiai šaltieną virdavo iš kiaulės kojų, liežuvio, knyslės. Taip pat spausdavo kiaulės galvos sūrį. Žemaitijoje buvo populiarus riebus šiupinys, kugelis su kiaulės kojomis bei karka.

 
Įvairiuose šalies regionuose taip pat būdavo kepama bei troškinama paukštiena: žąsys, vištos, kalakutai. Atiduodant duoklę karvei vaišindavosi ir pieno produktais. Sūris buvo viena iš pagrindinių stalo puošmenų. Iš naminio sviesto suformuodavo avinėlį.
Velykos – neįsivaizduojamos be įvairių pyragų. Tai irgi simbolizavo namų turtingumą. Aukštaitijoje iš pyrago tešlos likučių dar iškepdavo ir „paukščiukus“.

Sveikesnis vyniotinis
Dabar tradicinis Velykų stalas paruošiamas daug greičiau – parduotuvėse gausu įvairiausių mėsos patiekalų. Galima rinktis ir triušieną, avieną ar žvėrieną.
Daug kas itin vertina mažiau kaloringą mėsą – kalakutieną. Galite išbandyti kalakuto krūtinėlės vyniotinį su džiovintais vaisiais.
 

1800 g kalakutienos gabalą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė, įtrinkite ją mėgiamais prieskoniais ir palikite kelioms valandoms. Nuplautus džiovintus vaisius (200 g abrikosų ir 70 g razinų) užpilkite 250 ml sauso baltojo vyno ir taip pat palikite, kad išbrinktų.
 
Vėliau nuvarvinę nesusigėrusį skystį, sukiškite vaisius į mėsos įpjovą. Kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Tada krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite 3 valgomaisiais šaukštais sviesto, užpilkite nuo vaisių likusį skystį. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais aplaistydami išsiskyrusiu skysčiu. Prieš patiekdami išimkite siūlus, mėsą supjaustykite gabalėliais.
 
Papuoškime žalumynais 
Kad velykinis stalas būtų ne tik sotus, bet ir sveikas, nepagailėkite ant jo padėti gaivių pavasarinių salotų, svogūnų laiškų. Nepamirškite tradicinių ašarą spaudžiančių krienų. Juos galite sumaišyti ir su grietine ar majonezu, pridėkite krapų.
Kaip ir senovėje Velykų stalą būtinai papuoškime žalumynais: išsprogusiomis beržo, „kačiukų“ šakelėmis, bruknienojais, pataisais, pirmosiomis pavasario gėlytėmis ir kt.

 
Kiaušinis kitaip
Šalia įprastų margučių išbandykite kiaušinį patiekti kitaip. Pavyzdžiui, įdarykite kietai išvirtus ir atvėsintus kiaušinius su lukštu. Pirmiausia dantytu peiliuku perpjaukite jį pusiau išilgai. Išimtą turinį susmulkinkite, pridėti smulkintos (keptos ar virtos) žuvies ar mėsos, druskos, pipirų pagal skonį, smulkintų svogūnų laiškų, krapų, kitų žalumynų. Sumaišyti su grietine. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...
    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Daugiau decibelų – mažiau sveikatos

    Atėjus vasaros sezonui vėl pasipylė skundų lavina dėl per didelio skleidžiamo triukšmo laisvalaikio vietose. Visgi tokios situacijos žmones vargina ištisus metus. „Nuolat žmogų veikiantis triukšmas gali paveikti nervų sistemą ir tampa sunku gyventi“, – kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos c...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Plastikinis butelis gali virsti paracetamoliu

    Edinburgo universiteto mokslininkai išrado būdą gaminti paracetamolį iš plastiko atliekų naudojant bakterijas. Ši technologija sprendžia dvi problemas vienu metu – mažina plastiko taršą ir užtikrina ekologiškesnę vaistų gamybą.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį
    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

    Naujas numeris