- Kaip turėtų atrodyti šventinis Velykų stalas?
- Anksčiau ant šventinio stalo buvo patiekiami riebesni patiekalai, tad ir mes, norėdami išsaugoti senąsias Velykų tradicijas, turėtume nepamiršti svarbiausių atributų - mėsos, kiaušinių. Svarbiausia, kad riebūs patiekalai būtų retas svečias ant mūsų stalo (tik per šventes) ir būtų valgomi kartu su daržovėmis. Juk parduotuvėse jau galima rasti šviežių špinatų, šparagų, svogūnų laiškų, ridikėlių. Žmonės dažnai jau ir ant palangės vieną kitą prieskoninę žolelę augina. Tokie žalumynai ir daržovės ne tik paįvairins Velykų stalą, bet ir suteiks reikalingų vitaminų, mineralų. Taip pat turėtume nepamiršti įvairių kruopų ir grūdinės kultūros produktų. Jei norisi deserto, tam puikiai tinka dar nuo vasaros likę šaldytos uogos, šaldyti jogurtiniai desertai. Svarbiausia rinktis kiek įmanoma šviežesnius, natūralesnius produktus, nes iš kitų šalių atkeliavę vaisiai ir daržovės dažnai turi daugiau cheminių medžiagų nei vitaminų ir mineralų.
- Kokią mėsą žmonės turėtų rinktis šventiniu laikotarpiu?
- Jei laikomasi tradicijų, galima rinktis kiaulieną, nes tik švenčių metu valgoma ši mėsa pakenkti negali. Aišku, kasdieniame valgiaraštyje turi vyrauti paukštiena, taip pat žuvis. Dar labai svarbu, kaip mėsa būna gaminama. Geriau ją kepti orkaitėje, nei keptuvėje. Tam juk naudojame įvairius kepimo maišus, specialius indus, kurių dėka mėsa troškinasi ir taip išlaiko daugiau sulčių, neapskrunda, neperkepa, neprisigeria riebalų. Kepant lauke ant laužo taip pat turėtume atkreipti dėmesį, kad mėsa kuo mažiau apkeptų, nes tokiu būdu atsiranda daugiau laisvųjų deguonies radikalų, kurie yra kenkia mūsų sveikatai.
- Kiek kiaušinių galima suvalgyti Velykų metu?
- Dažniausiai rekomenduojama suvalgyti 2-3 kiaušinius per savaitę, tačiau, manau, kad šventiniu laikotarpiu galime sau leisti jų suvalgyti ir daugiau. Svarbiausia, kad žmonės neverstų kiaušinių valgyti vaikų. Jie patys puikiai jaučia, kiek ir kokio produkto nori suvalgyti. Kiek valgo, tiek, reiškia, jiems to produkto reikia. Aišku, ši taisyklė ne visai galioja vaikų mėgiamiems saldumynams, greitam maistui, saldiesiems gėrimams. Daugelis žmonių pagudrauja ir iš virto kiaušinio pašalina daugiausiai cholesterolio turinčią dalį – trynį, ją užpildydami įvairiais neriebiais įdarais. Tai irgi vienas variantų, kaip būtų galima išvengti cholesterolio pertekliaus. Taip pat svarbu, kad kiaušinius saikingai valgytų žmonės, turintys sveikatos problemų. Ypač tie, kurie turi kasos sutrikimų.
- Ar yra svarbu, kokius kiaušinius renkamės: kalakuto, stručio, vištos ar putpelės?
- Manau, kad teiginys, jog kitų paukščių kiaušiniai yra maistingesni nei vištos, yra šiek tiek perdėtas. Nėra kiaušinio, kuris būtų lyderis. Svarbiausia, kad kiaušiniai būtų valgomi saikingai, su daržovėmis, nenaudojant riebių padažų, tuomet jie suteiks naudos ir nepakenks žmogaus sveikatai.
Patarimas:
Per Velykas nepamirškite tradicinių žaidimų: tokių kaip margučių ridenimas, lauko žaidimai, supimasis sūpynėmis. Jie padės sudeginti visas kalorijas, suvartotas valgant sotesnius nei įprastai patiekalus. Be to, reikia nepamiršti, kad nors mūsų švenčių stalas yra turtingas, visgi šventės esmė glūdi ne pačiame valgyme, o šeimos bendravime susėdus prie vieno stalo.
Komentuoti: