Velykų stalas: ir sveikai, ir tradiciškai

Žydrūnė Domarkaitė
2014-04-17
Kiaulienos patiekalai buvo būtini ant Velykų stalo, pavyzdžiui, karka, šaltiena. Anuomet po septynių savaičių pasninko jie buvo tinkami ir prasmingi. Velykų stalas taip pat neapsieidavo be aukšto bobos pyrago, sūrio, sviesto, kiaušinių. 
Velykų stalas: ir sveikai, ir tradiciškai

Ką šiais laikais siūloma rinktis šventiniam stalui? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Evelina Cikanavičiūte:
 
- Kaip turėtų atrodyti šventinis Velykų stalas?
- Anksčiau ant šventinio stalo buvo patiekiami riebesni patiekalai, tad ir mes, norėdami išsaugoti senąsias Velykų tradicijas, turėtume nepamiršti svarbiausių atributų - mėsos, kiaušinių. Svarbiausia, kad riebūs patiekalai būtų retas svečias ant mūsų stalo (tik per šventes) ir būtų valgomi kartu su daržovėmis. Juk parduotuvėse jau galima rasti šviežių špinatų, šparagų, svogūnų laiškų, ridikėlių. Žmonės dažnai jau ir ant palangės vieną kitą prieskoninę žolelę augina. Tokie žalumynai ir daržovės ne tik paįvairins Velykų stalą, bet ir suteiks reikalingų vitaminų, mineralų. Taip pat turėtume nepamiršti įvairių kruopų ir grūdinės kultūros produktų. Jei norisi deserto, tam puikiai tinka dar nuo vasaros likę šaldytos uogos, šaldyti jogurtiniai desertai. Svarbiausia rinktis kiek įmanoma šviežesnius, natūralesnius produktus, nes iš kitų šalių atkeliavę vaisiai ir daržovės dažnai turi daugiau cheminių medžiagų nei vitaminų ir mineralų.
 
- Kokią mėsą žmonės turėtų rinktis šventiniu laikotarpiu?
- Jei laikomasi tradicijų, galima rinktis kiaulieną, nes tik švenčių metu valgoma ši mėsa pakenkti negali. Aišku, kasdieniame valgiaraštyje turi vyrauti paukštiena, taip pat žuvis. Dar labai svarbu, kaip mėsa būna gaminama. Geriau ją kepti orkaitėje, nei keptuvėje. Tam juk naudojame įvairius kepimo maišus, specialius indus, kurių dėka mėsa troškinasi ir taip išlaiko daugiau sulčių, neapskrunda, neperkepa, neprisigeria riebalų. Kepant lauke ant laužo taip pat turėtume atkreipti dėmesį, kad mėsa kuo mažiau apkeptų, nes tokiu būdu atsiranda daugiau laisvųjų deguonies radikalų, kurie yra kenkia mūsų sveikatai.
 
- Kiek kiaušinių galima suvalgyti Velykų metu?
- Dažniausiai rekomenduojama suvalgyti 2-3 kiaušinius per savaitę, tačiau, manau, kad šventiniu laikotarpiu galime sau leisti jų suvalgyti ir daugiau. Svarbiausia, kad žmonės neverstų kiaušinių valgyti vaikų. Jie patys puikiai jaučia, kiek ir kokio produkto nori suvalgyti. Kiek valgo, tiek, reiškia, jiems to produkto reikia. Aišku, ši taisyklė ne visai galioja vaikų mėgiamiems  saldumynams, greitam maistui, saldiesiems gėrimams. Daugelis žmonių pagudrauja ir iš virto kiaušinio pašalina daugiausiai cholesterolio turinčią dalį – trynį, ją užpildydami įvairiais neriebiais įdarais. Tai irgi vienas variantų, kaip būtų galima išvengti cholesterolio pertekliaus. Taip pat svarbu, kad kiaušinius saikingai valgytų žmonės, turintys sveikatos problemų. Ypač tie, kurie turi kasos sutrikimų.
 
- Ar yra svarbu, kokius kiaušinius renkamės: kalakuto, stručio, vištos ar putpelės?
- Manau, kad teiginys, jog kitų paukščių kiaušiniai yra maistingesni nei vištos, yra šiek tiek perdėtas. Nėra kiaušinio, kuris būtų lyderis. Svarbiausia, kad kiaušiniai būtų valgomi saikingai, su daržovėmis, nenaudojant riebių padažų, tuomet jie suteiks naudos ir nepakenks žmogaus sveikatai.
 
Patarimas:
Per Velykas nepamirškite tradicinių žaidimų: tokių kaip margučių ridenimas, lauko žaidimai, supimasis sūpynėmis. Jie padės sudeginti visas kalorijas, suvartotas valgant sotesnius nei įprastai patiekalus. Be to, reikia nepamiršti, kad nors mūsų švenčių stalas yra turtingas, visgi šventės esmė glūdi ne pačiame valgyme, o šeimos bendravime susėdus prie vieno stalo.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

      „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

      JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
      Pažinti sapioseksualą
      Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

      Naujas numeris