Sviestas ar margarinas. Kurį pasirinkti?

Gintarė Kaminskienė
2014-11-24
Žinau, kad būtų naudingiau nevartoti nei sviesto, nei margarino. Tačiau kartais taip norisi. Kas geriau ir sveikiau mano organizmui?
Zita, 54 m.
Sviestas ar margarinas. Kurį pasirinkti?
Nors sviestas yra mažesnė blogybė už margariną. Nei vienas jų nėra idealus pasirinkimas. Verčiau ant savo rytinės duonos skrebučio rinkitės sveikesnius variantus: graikišką jogurtą ar avokadą.

Užsienio spaudoje pasirodęs komentaras apie sviestą ir margariną
Dietologė Lisa Moscovitz:

- Kai kalbama apie sviestą ir margariną, vienintelis klausimas: kuris mažiau kenkia? Tiek sviestas, tiek margarinas turi panašiai kalorijų ir riebalų: apie šimtą kalorijų ir apie dvylika gramų riebalų arbatiniame šaukštelyje. Vienintelis skirtumas - riebalų tipas.
Margarinas turi daugiau sveikų mono ir polinesočiųjų riebalų, o sviestas yra gausesnis sočiųjų riebalų. Pastarieji susiję su neigiamu poveikiu širdžiai ir cholesterolio kiekio kraujyje didėjimu.
Tačiau margarinas turi kitą blogybę. Daugelyje jo rūšių yra trans-riebalų. Tai pakitę riebalai, kuriuose yra trans-riebalų rūgščių. Jie susidaro gaminant sukietintus riebalus. Šie didina širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, nutukimo atsiradimo riziką. Manoma, kad gali skatinti sisteminius uždegiminius procesus, kurie turi įtakos aterosklerozės formavimuisi. Dideli jų kiekiai gali veikti kancerogeniškai. Be to, kraujo riebalus veikia blogiau už bet kuriuos kitus riebalus: didina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją ir naikina širdį saugojantį „gerąjį“ cholesterolį. Šio tipo riebalai yra labiausiai kenksmingi širdžiai.

Nors sviestas yra mažesnė blogybė už margariną. Nei vienas jų nėra idealus pasirinkimas. Verčiau ant savo rytinės duonos skrebučio rinkitės sveikesnius variantus: graikišką jogurtą ar avokadą.

 
Receptai 
Žiediniai kopūstai su sviestu

Reikės:
400 g žiedinių kopūstų,
100 g sviesto,
1 arbatinio šaukštelio kmynų,
1 svogūno,
1 arbatinio šaukštelio kario,
pusės arbatinio šaukštelio kalendros,
druskos ir pipirų - pagal skonį.
Žiedinius kopūstus virkite pasūdytame vandenyje apie penkias minutes. Nusausinkite. Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkinto svogūno. Pakepinkite 3-4 minutes. Po to sudėkite smulkintą žiedinį kopūstą ir prieskonius: karį, kmynus, kalendrą, pipirus ir druską. Viską išmaišykite ir troškinkite apie dvidešimt minučių. Skanaus!

 
Burgundiškos sraigės

4 porcijoms reikės:
50 sraigių,
2 šaukštų sodos,
100 g druskos,

1 morkos,
1 petražolės šaknies
1 svogūno
šiek tiek juodųjų, baltųjų ir kvapiųjų pipirų,
poros šakelių rozmarino,
200 g sviesto,
1 galvutės česnako, ryšulėlio krapų
Jei sraiges rinkote sode, 4–5 dienas jas turite laikyti dėžutėje su skylutėmis orui. Sraigės nebegali gauti jokio maisto. Išsivaliusias sraiges sumeskite į verdantį vandenį ir virkite pusę valandos. Tuomet iškrapštykite iš kiauto. Nuo sraigės nupjaukite vidurius ir gautą sraigių filė sudėkite į puodą su vandeniu. Į vandenį įmeskite susmulkintą svogūną, morką, petražolės šaknį, pipirus ir rozmarinus. Virkite apie tris valandas. Druskos įberkite pagal skonį.
Į kitą puodą su vandeniu sudėkite išvalytus ir nuplautus sraigių kiautus. Įpilkite druskos, sodos ir virkite apie valandą. Po to kruopščiai išplaukite.
Susmulkinkite krapus, česnaką ir sudėkite juos į sviestą. Įberkite pagal skonį druskos ir viską sumaišykite.
Išvirtas sraiges dėkite atgal į kiautus. Įpilkite šaukštelį atvėsinto sultinio ir kiautą užtepkite sviestu. Įdarytas sraiges sudėkite į kepimo indą taip, kad tirpdamas sviestas neišbėgtų. Kepkite apie dvidešimt minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
Ištraukę palaukite, kol šiek tiek atvės. Į kiautą įlašinkite porą lašų citrinų sulčių. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

    A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

    „Norint būti sveikam ir energingam, pirmiausia reikia sureguliuoti poilsio, miego režimą, pasirūpinti emocine sveikata. Tai ...
    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    „Vienas veiksnių, nuo kurio priklauso reabilitacijos sėkmė – paciento motyvacija“, – teigia LSMU Kauno lig...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Persivalgymas tampantis tyliu žudiku

    „Paprastai žmonės su persivalgymo sutrikimu nesikreipia pagalbos galvodami, kad jiems kol kas dar nėra „taip blogai“. Jie valgo slėpdamiesi, kad niekas nematytų ir nežinotų, nors kartais, ypač tarp vyresnių moterų ir vyrų, persivalgymas atrodo kaip normalus dalykas“, – sako savopuseje.lt psichologė, sava...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Šviesesnė ateitis dėl krūties vėžio

    „Maždaug 40 procentų moterų turi tankų krūtų audinį, tačiau tai paaiškėja tik atlikus mamogramą. Moterims, turinčioms tankų audinį, šiek tiek padidėja krūties vėžio rizika“, – teigia Krūtų radiologijos konsultantė iš Niukaslio ligoninės dr. Nerys Forester. Jungtinėje Karalystėje pradėti nauji ba...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pranašystės... 2025-iesiems
    Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems
    Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris