Sviestas ar margarinas. Kurį pasirinkti?
Gintarė Kaminskienė
2014-11-24
Žinau, kad būtų naudingiau nevartoti nei sviesto, nei margarino. Tačiau kartais taip norisi. Kas geriau ir sveikiau mano organizmui?
Zita, 54 m.
Nors sviestas yra mažesnė blogybė už margariną. Nei vienas jų nėra idealus pasirinkimas. Verčiau ant savo rytinės duonos skrebučio rinkitės sveikesnius variantus: graikišką jogurtą ar avokadą.
Užsienio spaudoje pasirodęs komentaras apie sviestą ir margariną
Dietologė Lisa Moscovitz:

- Kai kalbama apie sviestą ir margariną, vienintelis klausimas: kuris mažiau kenkia? Tiek sviestas, tiek margarinas turi panašiai kalorijų ir riebalų: apie šimtą kalorijų ir apie dvylika gramų riebalų arbatiniame šaukštelyje. Vienintelis skirtumas - riebalų tipas.
Margarinas turi daugiau sveikų mono ir polinesočiųjų riebalų, o sviestas yra gausesnis sočiųjų riebalų. Pastarieji susiję su neigiamu poveikiu širdžiai ir cholesterolio kiekio kraujyje didėjimu.
Tačiau margarinas turi kitą blogybę. Daugelyje jo rūšių yra trans-riebalų. Tai pakitę riebalai, kuriuose yra trans-riebalų rūgščių. Jie susidaro gaminant sukietintus riebalus. Šie didina širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, nutukimo atsiradimo riziką. Manoma, kad gali skatinti sisteminius uždegiminius procesus, kurie turi įtakos aterosklerozės formavimuisi. Dideli jų kiekiai gali veikti kancerogeniškai. Be to, kraujo riebalus veikia blogiau už bet kuriuos kitus riebalus: didina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją ir naikina širdį saugojantį „gerąjį“ cholesterolį. Šio tipo riebalai yra labiausiai kenksmingi širdžiai.
Nors sviestas yra mažesnė blogybė už margariną. Nei vienas jų nėra idealus pasirinkimas. Verčiau ant savo rytinės duonos skrebučio rinkitės sveikesnius variantus: graikišką jogurtą ar avokadą.
Receptai
Žiediniai kopūstai su sviestu
Reikės:
400 g žiedinių kopūstų,
100 g sviesto,
1 arbatinio šaukštelio kmynų,
1 svogūno,
1 arbatinio šaukštelio kario,
pusės arbatinio šaukštelio kalendros,
druskos ir pipirų - pagal skonį.
Žiedinius kopūstus virkite pasūdytame vandenyje apie penkias minutes. Nusausinkite. Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkinto svogūno. Pakepinkite 3-4 minutes. Po to sudėkite smulkintą žiedinį kopūstą ir prieskonius: karį, kmynus, kalendrą, pipirus ir druską. Viską išmaišykite ir troškinkite apie dvidešimt minučių.
Skanaus!
Burgundiškos sraigės
4 porcijoms reikės:
50 sraigių,
2 šaukštų sodos,
100 g druskos,
1 morkos,
1 petražolės šaknies
1 svogūno
šiek tiek juodųjų, baltųjų ir kvapiųjų pipirų,
poros šakelių rozmarino,
200 g sviesto,
1 galvutės česnako, ryšulėlio krapų
Jei sraiges rinkote sode, 4–5 dienas jas turite laikyti dėžutėje su skylutėmis orui. Sraigės nebegali gauti jokio maisto. Išsivaliusias sraiges sumeskite į verdantį vandenį ir virkite pusę valandos. Tuomet iškrapštykite iš kiauto. Nuo sraigės nupjaukite vidurius ir gautą sraigių filė sudėkite į puodą su vandeniu. Į vandenį įmeskite susmulkintą svogūną, morką, petražolės šaknį, pipirus ir rozmarinus. Virkite apie tris valandas. Druskos įberkite pagal skonį.
Į kitą puodą su vandeniu sudėkite išvalytus ir nuplautus sraigių kiautus. Įpilkite druskos, sodos ir virkite apie valandą. Po to kruopščiai išplaukite.
Susmulkinkite krapus, česnaką ir sudėkite juos į sviestą. Įberkite pagal skonį druskos ir viską sumaišykite.
Išvirtas sraiges dėkite atgal į kiautus. Įpilkite šaukštelį atvėsinto sultinio ir kiautą užtepkite sviestu. Įdarytas sraiges sudėkite į kepimo indą taip, kad tirpdamas sviestas neišbėgtų. Kepkite apie dvidešimt minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
Ištraukę palaukite, kol šiek tiek atvės. Į kiautą įlašinkite porą lašų citrinų sulčių.
Skanaus!
Komentuoti: