Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka

Greta Vanagienė
2020-04-09
„Kaipgi šiemet bus su Šv. Velykomis?“ - turbūt ne vienam teko išgirsti tokį klausimą paskambinus artimiesiems. Lietuvoje gyvenantis italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco dvejonių neturi – šventė būtina. O stalo vaišes ruoškime dar labiau iš širdies!
Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai, be majonezo, kiek liūdnoka...“ – sako italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Gaminti net ir majonezą
Viename interviu italų šefas Gian Luca Demarco yra sakęs, kad su šeima laikosi vienos taisyklės – visas pagamintas ir ant stalo patiektas maistas privalo būti suvalgytas. „Taip, yra daug maisto, ir mes ne tik į jį žiūrime, kaip dažnai daro lietuviai, bet gausiai krauname į lėkštes, o iš jų maistas keliauja į pilvą“, - pasakojo jis.
Šiemet nors svečių skaičius prie Velykinio stalo susitraukia iki šeimos ratelio, Gian Luca sako, jog dėlto neturėtų keistis vaišių tradicijos. Šventės yra šventės, todėl šiemet, kaip ir kasmet, čia, Lietuvoje, ant šventinio šefo Velykų stalo puikuosis ir italų mėgstamas ėriukas, ir lietuviškas ragaišis.
 
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai be majonezo... kiek liūdnoka“, - juokiasi jis.
Šiemet Gian Luca siūlo jį pasigaminti patiems. Juk šeimos šventė – ne tik valgymas prie stalo, bet ir bendra jo ruoša. Kiekvienas ras darbo prisidėti virtuvėje. Įdarbinti čia gali būti ir patys mažiausi.
 
Virtuvėje suktis visiems!
Virtuvės šefas tiki, jog šiemet dažno Velykų šventė bus jaukesnė, labiau suburianti. Mat šeimos nariai bus priversti padėti mamai ir tėčiui namų ruošoje.
„Pastarosiomis savaitėmis tenka didelė apkrova namų ruošai. Jei kas turėdavo galimybę pasikviesti į namus pagalbininkę ar močiutę, dabar visa buitis gula patiems. Ruošiant šventinį stalą taip pat. Senais laikais į kasdienę buitį ir virtuvės ruošą būdavo įtraukti ir vaikai. Šiemet ruošiant vaišes lai dalyvauja visa šeima“, - sako Gian Luca.
 

Šefas šypsosi, jog vaikai paprastai būna tešlos profesionalai. Jos minkymas ir žaidimai su miltais - pats tas. Nors kantrybės ir tvarkymosi po gastronominių atradimų daugiau, meilės, kūrybos ir saviraiškos – ne mažiau.
„Mums su žmona Egle teko laimė, kad turime vienas kitą ir dar būrelį vaikų. Nors sėdėti karantine visiems susispaudus nėra lengva, atsiranda trintis, per Velykas, kaip įprasta antrą švenčių dieną visiems išeiti į lauką, to šiemet laisvai nepavyks. Mes, jei bus puikus oras, šventinį stalą perkelsime į namų terasėlę“, - dalinasi planais Gian Luca.

 
Receptai
Naminis majonezas

Reikės:
2 kiaušinių trynių (kambario temperatūros),
1 citrinos sulčių,
200 ml saulėgrąžų aliejaus,
šaukštelio baltojo vyno acto,
juodųjų pipirų,
druskos.
Labai svarbu, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros. Plakikliu, vidutiniu greičiu, išplakite kiaušinių trynius su keliais lašais citrinos sultimis. Plakant po truputį pilkite aliejų (svarbu nesupilti viso aliejaus iš karto), kai supilsite maždaug 100 ml aliejaus, mišinio konsistencija jau bus sukietėjus, tada palengva supilkite likusias citrinos sultis. Toliau maišydami, neskubant supilkite likusį aliejų. Kai masė įgaus tirštą konsistenciją, įberkite žiupsnelį pipirų, druskos ir baltojo vyno acto. Viską išmaišykite. Skanaus!

 
Neapolietiškas Velykinis pyragas „Casatiello“‘

Reikės:
700 g kvietinių miltų,
300 ml šilto vandens,
10 g šviežių mielių,
10 g druskos,

50 g kiaulienos taukų,
20 g sviesto,
3 kiaušinių,
150 g parmezano arba pekorino sūrio,
150 g neapolietiškos arba chorizo rūkytos dešros.
 
Šiltame vandenyje ištirpinti mieles. Ant darbastalio suberti miltus, druską ir išmaišyti. Padaryti šulinėlio formos kauburėlį ir iš lėto į vidų pilti šilto vandens ir mielių mišinį. Po truputį minkyti tešlą iki vientisos masės. Kubeliais supjaustytą dešrą ir sūrį suberti ant tešlos ir įminkyti juos į vidų, kad pasiskirstytų po visą masę. Atplėšti nedidelės saujos dydžio tešlos gabaliuką ir iš jo susukti 6 „virveles“. Tešlą išformuoti ir paskirstyti ragaišio kepimo formoje. Ant viršaus įspausti švariai nuplautus nevirtus kiaušinius ir pritvirtinti prie tešlos pagrindo „virvelėmis“. Palikti valandai šiltai, kad pyragas gerai iškiltų. Tada kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje 75 minutes. Skanaus!

 
Ėrienos šonkauliai su polenta

Šonkauliams reikės:

1 kg ėrienos šonkaulių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio persilado prieskonių,
saujelės kadagio uogų,
šakelės šviežio rozmarino,
šakelės šviežio šalavijo,
šakelės šviežio baziliko,
saujelės lauro lapų,
kelių šlakelių ypač tyro alyvuogių aliejaus,
kelių šlakelių juodojo balzaminio acto SAPOROSO.
Polentai reikės:
250 g smulkaus malimo kukurūzų kruopų POLENTA,
1 l pieno,
50 g sviesto,
žiupsnelio druskos,
2 v. š. rūkyto alyvuogių aliejaus.
 
Nuplautus ir nusausintus ėrienos šonkaulius supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir mėsa į apačią išdėlioti juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, ant kiekvieno gabaliuko uždėti po lauro lapelį, užberti kadagio uogų, rozmarino bei šalavijo lapelių, apibarstyti druska, maltais juodaisiais pipirais bei persilado prieskoniais. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių ir nustatyti 25 proc. garų režimą. Jei jūsų orkaitė neturi garų funkcijos, orkaitės apačioje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu. Įpusėjus kepimui, į indelį galima įpilti maždaug 30 ml balto vyno.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele iš lėto suberti kukurūzų kruopas. Virti maždaug 5 minutes ant silpnos kaitros ir nuolat maišyti. Tada įdėti sviesto, įpilti rūkyto alyvuogių aliejaus, įberti druskos pagal skonį ir gerai išmaišyti, kol sviestas ištirps.
Lėkštėje serviruoti polentą su iškepusiais ėrienos šonkauliais, pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu, apibarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kadagio uogomis ir šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Kokios apimties chirurginė operacija gydant krūties vėžį būtų optimali? Į šį klausimą bandys atsakyti Europos šalių,...
      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas (45 m.) tikina, nors nėra nei virusolo...

      Budinti vaistinė


      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Nuo rugsėjo 21 dienos Radviliškio gyventojai gyvena kitu ritmu. Dėl didelio patvirtintų COVID-19 atvejų skaičiaus at&scaron...
      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...

      Sveika šeima


      Jei gali vaikščioti – gali ir šokti

      Kas sakė, kad baletas tik jaunoms nendrėms? Choreografė Neringa Kirklienė, vedanti šias šokių pamokas suaugusiems ir senjorams, įsitikinusi – šokti baletą niekada ne per vėlu. Elegancijos ir gracijos mokytis gali bet kokio amžiaus ir bet kokio kūno sudėjimo žmonės.

      Sveikatos horoskopas


      Rugsėjo 14-20 d.

      Avi­nas
      Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

      Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Kaip sustabdyti laiką?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
      Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
      Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi

      Naujas numeris






















      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica