Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka

Greta Vanagienė
2020-04-09
„Kaipgi šiemet bus su Šv. Velykomis?“ - turbūt ne vienam teko išgirsti tokį klausimą paskambinus artimiesiems. Lietuvoje gyvenantis italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco dvejonių neturi – šventė būtina. O stalo vaišes ruoškime dar labiau iš širdies!
Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai, be majonezo, kiek liūdnoka...“ – sako italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Gaminti net ir majonezą
Viename interviu italų šefas Gian Luca Demarco yra sakęs, kad su šeima laikosi vienos taisyklės – visas pagamintas ir ant stalo patiektas maistas privalo būti suvalgytas. „Taip, yra daug maisto, ir mes ne tik į jį žiūrime, kaip dažnai daro lietuviai, bet gausiai krauname į lėkštes, o iš jų maistas keliauja į pilvą“, - pasakojo jis.
Šiemet nors svečių skaičius prie Velykinio stalo susitraukia iki šeimos ratelio, Gian Luca sako, jog dėlto neturėtų keistis vaišių tradicijos. Šventės yra šventės, todėl šiemet, kaip ir kasmet, čia, Lietuvoje, ant šventinio šefo Velykų stalo puikuosis ir italų mėgstamas ėriukas, ir lietuviškas ragaišis.
 
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai be majonezo... kiek liūdnoka“, - juokiasi jis.
Šiemet Gian Luca siūlo jį pasigaminti patiems. Juk šeimos šventė – ne tik valgymas prie stalo, bet ir bendra jo ruoša. Kiekvienas ras darbo prisidėti virtuvėje. Įdarbinti čia gali būti ir patys mažiausi.
 
Virtuvėje suktis visiems!
Virtuvės šefas tiki, jog šiemet dažno Velykų šventė bus jaukesnė, labiau suburianti. Mat šeimos nariai bus priversti padėti mamai ir tėčiui namų ruošoje.
„Pastarosiomis savaitėmis tenka didelė apkrova namų ruošai. Jei kas turėdavo galimybę pasikviesti į namus pagalbininkę ar močiutę, dabar visa buitis gula patiems. Ruošiant šventinį stalą taip pat. Senais laikais į kasdienę buitį ir virtuvės ruošą būdavo įtraukti ir vaikai. Šiemet ruošiant vaišes lai dalyvauja visa šeima“, - sako Gian Luca.
 

Šefas šypsosi, jog vaikai paprastai būna tešlos profesionalai. Jos minkymas ir žaidimai su miltais - pats tas. Nors kantrybės ir tvarkymosi po gastronominių atradimų daugiau, meilės, kūrybos ir saviraiškos – ne mažiau.
„Mums su žmona Egle teko laimė, kad turime vienas kitą ir dar būrelį vaikų. Nors sėdėti karantine visiems susispaudus nėra lengva, atsiranda trintis, per Velykas, kaip įprasta antrą švenčių dieną visiems išeiti į lauką, to šiemet laisvai nepavyks. Mes, jei bus puikus oras, šventinį stalą perkelsime į namų terasėlę“, - dalinasi planais Gian Luca.

 
Receptai
Naminis majonezas

Reikės:
2 kiaušinių trynių (kambario temperatūros),
1 citrinos sulčių,
200 ml saulėgrąžų aliejaus,
šaukštelio baltojo vyno acto,
juodųjų pipirų,
druskos.
Labai svarbu, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros. Plakikliu, vidutiniu greičiu, išplakite kiaušinių trynius su keliais lašais citrinos sultimis. Plakant po truputį pilkite aliejų (svarbu nesupilti viso aliejaus iš karto), kai supilsite maždaug 100 ml aliejaus, mišinio konsistencija jau bus sukietėjus, tada palengva supilkite likusias citrinos sultis. Toliau maišydami, neskubant supilkite likusį aliejų. Kai masė įgaus tirštą konsistenciją, įberkite žiupsnelį pipirų, druskos ir baltojo vyno acto. Viską išmaišykite. Skanaus!

 
Neapolietiškas Velykinis pyragas „Casatiello“‘

Reikės:
700 g kvietinių miltų,
300 ml šilto vandens,
10 g šviežių mielių,
10 g druskos,

50 g kiaulienos taukų,
20 g sviesto,
3 kiaušinių,
150 g parmezano arba pekorino sūrio,
150 g neapolietiškos arba chorizo rūkytos dešros.
 
Šiltame vandenyje ištirpinti mieles. Ant darbastalio suberti miltus, druską ir išmaišyti. Padaryti šulinėlio formos kauburėlį ir iš lėto į vidų pilti šilto vandens ir mielių mišinį. Po truputį minkyti tešlą iki vientisos masės. Kubeliais supjaustytą dešrą ir sūrį suberti ant tešlos ir įminkyti juos į vidų, kad pasiskirstytų po visą masę. Atplėšti nedidelės saujos dydžio tešlos gabaliuką ir iš jo susukti 6 „virveles“. Tešlą išformuoti ir paskirstyti ragaišio kepimo formoje. Ant viršaus įspausti švariai nuplautus nevirtus kiaušinius ir pritvirtinti prie tešlos pagrindo „virvelėmis“. Palikti valandai šiltai, kad pyragas gerai iškiltų. Tada kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje 75 minutes. Skanaus!

 
Ėrienos šonkauliai su polenta

Šonkauliams reikės:

1 kg ėrienos šonkaulių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio persilado prieskonių,
saujelės kadagio uogų,
šakelės šviežio rozmarino,
šakelės šviežio šalavijo,
šakelės šviežio baziliko,
saujelės lauro lapų,
kelių šlakelių ypač tyro alyvuogių aliejaus,
kelių šlakelių juodojo balzaminio acto SAPOROSO.
Polentai reikės:
250 g smulkaus malimo kukurūzų kruopų POLENTA,
1 l pieno,
50 g sviesto,
žiupsnelio druskos,
2 v. š. rūkyto alyvuogių aliejaus.
 
Nuplautus ir nusausintus ėrienos šonkaulius supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir mėsa į apačią išdėlioti juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, ant kiekvieno gabaliuko uždėti po lauro lapelį, užberti kadagio uogų, rozmarino bei šalavijo lapelių, apibarstyti druska, maltais juodaisiais pipirais bei persilado prieskoniais. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių ir nustatyti 25 proc. garų režimą. Jei jūsų orkaitė neturi garų funkcijos, orkaitės apačioje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu. Įpusėjus kepimui, į indelį galima įpilti maždaug 30 ml balto vyno.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele iš lėto suberti kukurūzų kruopas. Virti maždaug 5 minutes ant silpnos kaitros ir nuolat maišyti. Tada įdėti sviesto, įpilti rūkyto alyvuogių aliejaus, įberti druskos pagal skonį ir gerai išmaišyti, kol sviestas ištirps.
Lėkštėje serviruoti polentą su iškepusiais ėrienos šonkauliais, pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu, apibarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kadagio uogomis ir šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

      „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

      JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
      Pažinti sapioseksualą
      Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

      Naujas numeris