Šokolado gabalėlis – it bučinys

Agnė Bulanavičienė
2021-11-22
Apie juodąjį šokoladą kartais pasakoma, kad jis yra vaistas nuo daugelio ligų, tačiau tariama nauda ne visada įrodyta moksliškai. Tiesa, jis išties naudingas širdžiai – padeda reguliuoti kraujospūdį, kraujo krešumą. O ar žinojote, jog šis saldėsis ėmė populiarėti tik antroje XIX amžiaus pusėje, kai pramonės pažangos dėka tapo įmanoma masinė gamyba?
Šokolado gabalėlis – it bučinys
Norėdami ne tik mėgautis šokolado skoniu, bet ir gauti jo naudingąsias savybes, nepamirškite perskaityti ingridientų sąrašo, rinkitės mažiau cukraus ir perdirbtų riebalų turintį šokoladą su didesniu procentu kakavos masės.

Šokolado istorija
Šokoladas – karališkas skanumynas, kartu su kakavos pupelėmis atkeliavęs iš Centrinės Amerikos ir ilgainiui paplitęs po pasaulį. Pirmieji gaminti šokoladą pradėjo Amerikos indėnai. Jie kakavos pupeles maišydavo su įvairiais prieskoniais ir iš gauto mišinio gamindavo gėrimą – šokoladą. Toks šokoladas, kokį valgome šiandien, yra apie 200 metų eksperimentų Europoje ir Šiaurės Amerikoje rezultatas. Šiais laikais galime mėgautis ne tik pieniniu, baltuoju ar juoduoju šokoladu, bet ir daugybe kitokių šokoladinių saldumynų, pagardintų įvairiais priedais: riešutais, džiovintais vaisiais ir uogomis, prieskoniais ar net druska.
 
Centrinės Amerikos gyventojai pirmieji išmoko gaminti šokoladą ir vartojo jį skystą. Manoma, kad žmonija šokoladu pradėjo mėgautis jau 1900 m. pr. Kr. Majų kultūros palikimas byloja apie ženklų kakavos naudojimą. Šokoladas buvo geriamas, kakava naudota kaip prieskonis valgiams, beje, šį skanėstą sau galėjo leisti tik kilmingieji. Majams, vėliau – actekams, ypač gardžios buvo šio gėrimo putos. Kakavos pupelės buvo ir majų, ir actekų piniginis vienetas. Kakava buvo svarbi ir religinėse actekų apeigose.

 
Šokolado terapija
Visų pirma aptarkime šio populiaraus saldumyno maistines savybes. Kuo jis naudingas mūsų organizmui? Aukštos kokybės šokolade yra vitaminų A, B1, B2, C, D, E, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, fosforas. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologinių ligų, veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.
 
Šokolado sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Suvalgę 100 gramų šokolado plytelę, gausite 550 kcal, todėl šiuo gardumynu dažnai papildomas lakūnų, kosmonautų, sportininkų, studentų (ypač egzaminų sesijų metu) maisto racionas. Šio saldumyno sudėtyje taip pat yra 33-37 proc. riebalų, 6-6,5 proc. baltymų, 46-63 proc. angliavandenių, 4-7 proc. krakmolo, apie procentas mineralinių medžiagų, 0,4 proc. teobromino, kofeino, eterinių aliejų.
 
Medikai siūlo vartoti šokoladą tiems, kas priklauso didesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei. Graikų mokslininkai tvirtina, kad asmenų, suvalgiusių 100 g šokolado, kraujagyslių paviršius tapo kur kas elastingesnis praėjus vos trims valandoms. Tokiai „šokolado terapijai“ pakanka kasdien suvalgyti po 40 g juodojo šokolado. Nuomonė, kad nuo šokolado storėjama, yra klaidinga – tukina ne šokoladas, o jame esantis cukrus, todėl verčiau rinkitės daug kakavos turintį produktą.
 

Išvaiko niūrias mintis
Šokoladas sukelia būseną, panašią į įsimylėjimą. Jis sužadina laimės hormonu vadinamo serotonino gamybą, todėl ir sakoma, kad šokoladas kelia nuotaiką ir išvaiko niūrias mintis, taip saugo nuo nervinio išsekimo. Į organizmą patekęs kakavos sviestas skatina endorfinų ir medžiagų, stimuliuojančių psichiką, išsiskyrimą. Dėl to daugiau šokolado valgantys žmonės jaučiasi laimingesni.
 
Amerikos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad valgyti šokoladą yra taip pat malonu, kaip ir bučiuotis. Tai lemia dvi šokolade esančios medžiagos – triptofanas ir feniletilaminas. Pirmasis sukelia seksualinį susijaudinimą, o antrasis išsiskiria įsimylėjusių žmonių organizme. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonėms naudingas net šokolado kvapas. Fiziologai savo ruožtu antrina, jog šio saldumyno aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą bei subalansuoja emocijas.


 
Komentaras
„AJ šokoladas“ įkūrėjas, šokolado kultūros Lietuvoje plėtotojas Algimantas Jablonskas:

- Jeigu kalbėtume apie šokoladą kaip apie kakavos pupelių masę, be didelių cukraus priemaišų, tai yra sveikas produktas, be to, puikus antioksidantų šaltinis! Rekomenduočiau rinktis septyniasdešimt procentų kakavos turintį šokoladą – jis bus tikrai vertingas. Mes klientams dar siūlome ir devyniasdešimt šešių procentų šokoladą. Tiesa, siekdami sumažinti jo kartumą, juo apgalaistome razinas. Gurmanai šiuo metu eina iš proto dėl šokolado, turinčio tabako ir grybų poskonį, dar jie mėgaujasi šiuo gardumynu, paskanintu pipirais, kitais prieskoniais, juos traukia neįprasti potyriai.
 
Perkamiausias pas mus – juodasis šokoladas, jo parduodame šešiasdešimt procentų iš viso asortimento, trisdešimt lieka pieniniam ir 10 – baltajam. Ne paslaptis, kad šokoladas veikia kaip afrodiziakas, gerina atmintį, todėl yra ypač mėgstamas studentų per sesijas arba protinį darbą dirbančių žmonių.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris