Šokolado gabalėlis – it bučinys

Agnė Bulanavičienė
2021-11-22
Apie juodąjį šokoladą kartais pasakoma, kad jis yra vaistas nuo daugelio ligų, tačiau tariama nauda ne visada įrodyta moksliškai. Tiesa, jis išties naudingas širdžiai – padeda reguliuoti kraujospūdį, kraujo krešumą. O ar žinojote, jog šis saldėsis ėmė populiarėti tik antroje XIX amžiaus pusėje, kai pramonės pažangos dėka tapo įmanoma masinė gamyba?
Šokolado gabalėlis – it bučinys
Norėdami ne tik mėgautis šokolado skoniu, bet ir gauti jo naudingąsias savybes, nepamirškite perskaityti ingridientų sąrašo, rinkitės mažiau cukraus ir perdirbtų riebalų turintį šokoladą su didesniu procentu kakavos masės.

Šokolado istorija
Šokoladas – karališkas skanumynas, kartu su kakavos pupelėmis atkeliavęs iš Centrinės Amerikos ir ilgainiui paplitęs po pasaulį. Pirmieji gaminti šokoladą pradėjo Amerikos indėnai. Jie kakavos pupeles maišydavo su įvairiais prieskoniais ir iš gauto mišinio gamindavo gėrimą – šokoladą. Toks šokoladas, kokį valgome šiandien, yra apie 200 metų eksperimentų Europoje ir Šiaurės Amerikoje rezultatas. Šiais laikais galime mėgautis ne tik pieniniu, baltuoju ar juoduoju šokoladu, bet ir daugybe kitokių šokoladinių saldumynų, pagardintų įvairiais priedais: riešutais, džiovintais vaisiais ir uogomis, prieskoniais ar net druska.
 
Centrinės Amerikos gyventojai pirmieji išmoko gaminti šokoladą ir vartojo jį skystą. Manoma, kad žmonija šokoladu pradėjo mėgautis jau 1900 m. pr. Kr. Majų kultūros palikimas byloja apie ženklų kakavos naudojimą. Šokoladas buvo geriamas, kakava naudota kaip prieskonis valgiams, beje, šį skanėstą sau galėjo leisti tik kilmingieji. Majams, vėliau – actekams, ypač gardžios buvo šio gėrimo putos. Kakavos pupelės buvo ir majų, ir actekų piniginis vienetas. Kakava buvo svarbi ir religinėse actekų apeigose.

 
Šokolado terapija
Visų pirma aptarkime šio populiaraus saldumyno maistines savybes. Kuo jis naudingas mūsų organizmui? Aukštos kokybės šokolade yra vitaminų A, B1, B2, C, D, E, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, fosforas. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologinių ligų, veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.
 
Šokolado sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Suvalgę 100 gramų šokolado plytelę, gausite 550 kcal, todėl šiuo gardumynu dažnai papildomas lakūnų, kosmonautų, sportininkų, studentų (ypač egzaminų sesijų metu) maisto racionas. Šio saldumyno sudėtyje taip pat yra 33-37 proc. riebalų, 6-6,5 proc. baltymų, 46-63 proc. angliavandenių, 4-7 proc. krakmolo, apie procentas mineralinių medžiagų, 0,4 proc. teobromino, kofeino, eterinių aliejų.
 
Medikai siūlo vartoti šokoladą tiems, kas priklauso didesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei. Graikų mokslininkai tvirtina, kad asmenų, suvalgiusių 100 g šokolado, kraujagyslių paviršius tapo kur kas elastingesnis praėjus vos trims valandoms. Tokiai „šokolado terapijai“ pakanka kasdien suvalgyti po 40 g juodojo šokolado. Nuomonė, kad nuo šokolado storėjama, yra klaidinga – tukina ne šokoladas, o jame esantis cukrus, todėl verčiau rinkitės daug kakavos turintį produktą.
 

Išvaiko niūrias mintis
Šokoladas sukelia būseną, panašią į įsimylėjimą. Jis sužadina laimės hormonu vadinamo serotonino gamybą, todėl ir sakoma, kad šokoladas kelia nuotaiką ir išvaiko niūrias mintis, taip saugo nuo nervinio išsekimo. Į organizmą patekęs kakavos sviestas skatina endorfinų ir medžiagų, stimuliuojančių psichiką, išsiskyrimą. Dėl to daugiau šokolado valgantys žmonės jaučiasi laimingesni.
 
Amerikos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad valgyti šokoladą yra taip pat malonu, kaip ir bučiuotis. Tai lemia dvi šokolade esančios medžiagos – triptofanas ir feniletilaminas. Pirmasis sukelia seksualinį susijaudinimą, o antrasis išsiskiria įsimylėjusių žmonių organizme. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonėms naudingas net šokolado kvapas. Fiziologai savo ruožtu antrina, jog šio saldumyno aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą bei subalansuoja emocijas.


 
Komentaras
„AJ šokoladas“ įkūrėjas, šokolado kultūros Lietuvoje plėtotojas Algimantas Jablonskas:

- Jeigu kalbėtume apie šokoladą kaip apie kakavos pupelių masę, be didelių cukraus priemaišų, tai yra sveikas produktas, be to, puikus antioksidantų šaltinis! Rekomenduočiau rinktis septyniasdešimt procentų kakavos turintį šokoladą – jis bus tikrai vertingas. Mes klientams dar siūlome ir devyniasdešimt šešių procentų šokoladą. Tiesa, siekdami sumažinti jo kartumą, juo apgalaistome razinas. Gurmanai šiuo metu eina iš proto dėl šokolado, turinčio tabako ir grybų poskonį, dar jie mėgaujasi šiuo gardumynu, paskanintu pipirais, kitais prieskoniais, juos traukia neįprasti potyriai.
 
Perkamiausias pas mus – juodasis šokoladas, jo parduodame šešiasdešimt procentų iš viso asortimento, trisdešimt lieka pieniniam ir 10 – baltajam. Ne paslaptis, kad šokoladas veikia kaip afrodiziakas, gerina atmintį, todėl yra ypač mėgstamas studentų per sesijas arba protinį darbą dirbančių žmonių.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

    „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

    Naujas numeris