Ruošiamės iškylų sezonui! Ką verta žinoti? D.Praspaliauskas pataria

Eglė Kirliauskaitė
2015-06-05
Darbo dienomis žmonių nusėstos upių pakrantės ir parkai, savaitgaliais ištuštėjantys didmiesčiai byloja tik viena – iškylų sezonas atidarytas! Visgi norint, kad jūsiškis laikas gamtoje būtų tikrai puikus, jo negadintų negandos, vertėtų pamąstyti ne tik apie vietą, bet ir apie tai, kokiais patiekalais mėgausitės, ką geriau palikti namuose bei kaip išvengti vasarą dažnai pasitaikančių apsinuodijimų maistu.
Ruošiamės iškylų sezonui! Ką verta žinoti? D.Praspaliauskas pataria
Gamtoje visuomet jaučiamas stipresnis alkio jausmas, visgi nereikėtų persistengti su produktų kiekiu. Jei vykstama keletui dienų, o apsistojimo vietoje nebus šaldytuvo, nesivežkite daugybės greičiau gendančių produktų.

Produktai
Nors ekspromtas visuomet smagus, gerą ir kokybišką išvyką reikėtų planuoti iš anksto. Pirmieji žingsniai, be abejo, prasideda maisto prekių parduotuvėje. Tad, jau einant apsipirkti, iš anksto apgalvokite prekių sąrašą, taip pat tai, ar turėsite reikalingą įrangą tinkamai gabenti bei laikyti produktus. Svarbiausia ruošiantis į kelionę rinktis juos ilgai negendančius. Tad puikiai tiks vaisiai, daržovės, konservuoti produktai, džiovinti arba šalto rūkymo mėsos gaminiai, kondensuotas arba aukšta temperatūra apdorotas pienas, kietasis sūris, traškučiai, sausainiai be kreminio įdaro ir panašiai. Taip pat atkreipkite dėmesį į produktų tinkamumo vartoti laiką.
 
Gabenimas ir laikymas
Visuomet pravartu turėti automobilinį šaldytuvą ar šaltkrepšį, kuriuos reikėtų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Rekomenduotina maisto pakavimui rinktis sandarias, uždaromas pakuotes, o ne plastmasinius maišelius. Nusprendus pasiimti žalią žuvį ar mėsą, kurią kepsite gamtoje, svarbu tinkamai ją supakuoti, stengtis, kad ji kuo trumpiau būtų gabenama į išvykos vietą, taip pat pasirūpinti, kad mėsos, žuvies sultys nepatektų ant kitų produktų, kurių neketinate kepti ar kitaip termiškai apdoroti.
 
Kiekis
Gamtoje visuomet jaučiamas stipresnis alkio jausmas, visgi nereikėtų persistengti su produktų kiekiu. Jei vykstama keletui dienų, o apsistojimo vietoje nebus šaldytuvo, nesivežkite daugybės greičiau gendančių produktų. Jei ten nebus geriamo vandens šaltinio, būtina pagalvoti apie solidžias jo atsargas.
 
Švara

Nepamirškite pasirūpinti higiena. Geriamuoju vandeniu ne tik gaivinkitės, bet jį naudokite ir maisto produktams, indams plauti – tam visiškai netinka upės, ežero ar kitas galimai užterštas vanduo. Svarbu, kad švarūs būtų tiek maisto gaminimo paviršiai, tiek įrankiai. Prieš valgį su muilu nusiplaukite rankas, su savimi turėkite drėgnų servetėlių. Būtina maistą saugoti nuo graužikų, vabzdžių, o jo likučius, grįžus iš išvykos, geriausia išmesti – nuo karščio, dulkių ir kitų teršalų neapsaugotas maistas labai greitai ima gesti, jame gali atsirasti sveikatai pavojingų mikroorganizmų.
 
Ruošimas
Ruošiant mėsą ar žuvį, reikėtų įsitikinti, jog produktas tikrai pakankamai iškepęs ar išviręs. Jeigu yra galimybė, specialiu termometru išmatuokite maisto vidaus temperatūrą – ji turi siekti 75-76 laipsnius. Siekiant apsaugoti produktus nuo atviros liepsnos, galima juos suvynioti į foliją – tuomet mėsa tikrai neapdegs. Visgi, jei maistas prisvilo, apdegusias, apanglėjusias vietas pašalinkite – kitaip galite neišvengti ne tik nekokio skonio, bet ir skrandžio problemų.

 
 Rekomenduoja virtuvės šefas
 Virtuvės šefas, restorano Bistro 1 dublis“ savininkas Deivydas Praspaliauskas:
 
- Iškylos gamtoje man asocijuojasi su daržovėmis. Jos yra puikus pasirinkimas ne tik dėl skonio, bet ir dėl saugumo, nes kelionė iki išvykos vietos dažnai užtrunka kiek ilgiau. Labai abejočiau dėl mėsos tinkamumo, nors, be abejo, daugelis be jos neįsivaizduojame valgymo gamtoje. O daržovės, šiek paruoštos namų virtuvėje ir po to atgabentos į gamtą – tobulas pasirinkimas. Tiesiog ant grilio sumestos morkos – šiaip sau variantas. Visgi, jei dar namuose lengvai pamarinuosime morkas, cukinijas, paprikas gausime tikrai labai neblogą rezultatą.

Žinoma, jeigu yra galimybė turėti 100 procentų šviežios mėsos, galima būtų ruošti ir ją. Tik, mano supratimu, mėsos marinuoti nereikėtų. Turint bet kurios mėsos gabalėlį, svarbu perduoti jo, o ne marinato skonį – užmarinavus to tikrojo produkto skonio lieka mažai. Prie mėsos gabalėlio galima derinti padažus, kokias nors daržoves – tai, ką sugebame namuose pasigaminti ir atsivežti. Pavyzdžiui, galima pasigaminti keptų pomidorų su alyvuogių aliejumi ir pačioje pabaigoje įdėta druska. Dar kartą pasikartosiu, jog vertinu produkto, o ne kokio nors papildo, prieskonių mišinio skonį, kaip labai dažnai elgiamasi.

Ko reikėtų vengti? Nebūsiu „protinguolis“, nes turbūt visi žino, jog reikėtų atsisakyti greitai gendančių pieno produktų. Taip pat būtų visiška nesąmonė draugams, svečiams, šeimos nariams tiekti šviežios žuvies patiekalus. Juk turbūt nė vienas nenorėtume ryte sulaukti skambučio su nekokiomis naujienomis arba jau tą patį vakarą eiti gelbėti artimą žmogų, kuris tualete veikia neaiškius dalykus.

Pats pastaruoju metu iškylomis nelabai randu laiko. Turiu nuostabų grilių, bet jis dar nė karto nepanaudotas – taip jau kokią pusę metų stovi kampe. Deja, dabar kaip voverė sukuosi darbų rate, visgi tikrai turiu planą vasarą bent kartą paiškylauti gamtoje.

Receptai: iškylų gamtoje meniu idėjos

Ant grotelių kepti šparagai

Reikės:

4 saujų šparagų;
2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto citrinos sulčių;
2 šaukštų balzamiškojo padažo;
1 šaukšto sojos padažo;
2 šaukštų šviežių apelsinų sulčių;
2 skiltelės tarkuoto česnako;
1 šaukštelio medaus;
saujos tarkuoto kietojo sūrio;
žiupsnelio druskos.

Nuskuskite šparagus ir nupjaukite kietąją kotelio dalį. 2 minutes apvirkite juos lengvai pasūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, sudėkite į dubenį ir, sumaišę visus ingredientus, gautu padažu apšlakstykite šparagus. Palikite marinuotis. Praėjus pusvalandžiui, dėkite šparagus ant grotelių ir vartykite, kol jie šiek tiek sušils, apskrus. Patiekite su alyvuogių aliejumi ir tarkuotu kietuoju sūriu. Skanaus!
 
Daržovių „šašlykas“

Reikės:
200g baklažanų;
200g žiedinių kopūstų;
300g cukinijos;
200g pomidorų;
150g paprikos;
150g brokolių;
100g salierų;
200g pievagrybių;
3 šaukštų aliejaus;
2 šaukštelių prieskonių daržovėms.
Visas daržoves (jas galite turėti ne visas arba keisti kitomis) supjaustykite griežinėliai, pasmulkiname žiedinius kopūstus, brokolius. Tuomet daržoves apibarstykite prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir vienai valandai palikite marinuotis. Suverkite daržoves ant iešmelių (taip kaip darote ir su mėsos gabalėliais) ir kepkite ant grotelių, kol suminkštės, apskrus. 
 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną Nacionalinio vėžio instituto (NVI) sode surengtas jau penktą kartą organizuojamas renginy...
    „Augantis“ implantas sugrąžins judėjimo džiaugsmą

    „Augantis“ implantas sugrąžins judėjimo džiaugsmą

    Šešiametė Adrijana po kelerių metų vaikščiojimo tik su ramentais pagaliau lengviau atsikvėps. Vaikų ligoninėj...

    Budinti vaistinė


    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...
    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Vaistinės sulaukia klientų klausimų, kada galės atsiimti Vilniaus miesto gyventojams skirtas nemokamas kalio jodido tabletes. Gyve...

    Sveika šeima


    Saugo nuo viruso, bet kenkia odai

    Nors kaukės – viena pagrindinių apsaugos priemonių nuo koronaviruso, ilgai dėvimos jos gali paskatinti aknės bei kitų odos problemų atsiradimą. Aktualūs patarimai šia tema – iš medicinos kosmetologės Akvilės Martinkutės lūpų.

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    A.Navalno kova už gyvybę dar nesibaigė

    Charite ligoninės Berlyne atstovai praneša, jog Aleksėjaus Navalno būklė gėrėja, tačiau taip pat yra įsitikinę, jog jo laukia labai ilgas kelias iki, kol visiškai pasveiks.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Arbata. Pirma dalis
    Henrikas Vaitiekūnas Arbata. Pirma dalis

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica