Nenumojantiems ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus

Gintarė Kaminskienė
2014-12-01
Apie mėsos naudą ar jos žalą mūsų organizmui diskutuojama daug. Dietologai gi sutaria – jos reikia vartoti saikingai, rinktis ją kokybišką. Tiems, kurie nenumoja ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus.
Nenumojantiems ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus
Sveikiausia valgyti virtą ir troškintą mėsą ypač liesą jautieną ir vištieną. Jei labiau mėgstate riebią ir keptą, rečiau įtraukite ją į meniu. Nevertėtų mėsos valgyti dažniau nei du – tris kartus per savaitę.

Nauda sveikatai
Maždaug penktadalį mėsos sudaro vertingi baltymai, kuriuose yra visos nepakeičiamos aminorūgštys. Organizme jos nesintetinamos, todėl jų turime gauti su maistu. 100 g mėsos žmogaus organizmui suteikia bent trečdalį rekomenduojamos baltymų paros normos. Pastarieji reikalingi kaip ląstelių statybinė medžiaga. Mėsoje esančios aminorūgštys skatina fermentų gamybą, imuninės sistemos ir medžiagų apykaitos veiklą.
Mėsoje yra A, B, D ir PP vitaminų. Vyrauja B grupės vitaminai: B1, B2, B12. Yra ir mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, natrio, geležies, magnio, cinko. Taip pat daug geležies. Mėsos mineralinės medžiagos yra biologiškai aktyvios, dėl to žmogaus organizmas jas lengvai pasisavina. Mėsoje esančios geležies pasisaviname iki 40 proc., o iš augalinio maisto tik nuo 2 iki 14 procentų. Be to, mėsa teikia sotumo jausmą, nes yra kaloringa. Jos produktai skrandyje virškinami iki pustrečios valandos.
Tiesa, kalbant apie mėsą svarbus ne tik pats mėsos vartojimo faktas, bet ir tai, kokia tai mėsa ir kiek jos yra vartojama.
 
Per daug kiaulienos
Statistiškai vienas lietuvis per metus suvartoja beveik aštuoniasdešimt kilogramų mėsos. Deja, tačiau apie pusę šio kiekio sudaro kiauliena. Iš šios mėsos šalyje įprasta ruošti daug įvairių patiekalų. Tačiau ši mėsa yra riebesnė už kitas mėsos rūšis, todėl kiaulieną reiktų kartais pakeisti kita mėsa. Pavyzdžiui, jautiena.
Šalyje atlikti tyrimai taip pat rodo, kad daugeliui gyventojų trūksta vitamino B12 ir daugėja žmonių, sergančių mažakraujyste – tai reiškia, kad žmonės per mažai vartoja jautienos. Pastaroji yra vienas geriausių vitamino B12 ir geležies šaltinių. Be to, jei kiauliena vartojama kasdien, pasisavinama per daug riebalų. Tai turi įtakos padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje. Šalyje širdies ir kraujagyslių ligos „šienauja“ žmonių gyvybes, tad galbūt liesesnės mėsos vartojimas gali tapti puikia šių ligų prevencijos priemone.
 

Perdirbta ar šviežia?
Praėjusiais metais žiniasklaidoje pasirodė pusės milijono Europos gyventojų tyrimas. Jis atskleidė, kad dešrelės, kumpis, šoninė ir kiti perdirbtos mėsos produktai didina ankstyvos mirties tikimybę.
Daugiau nei dešimtmetį vykusio tyrimo metu, stebėta net pusė milijono žmonių iš dešimties Europos šalių. Nustatyta, kad vartojant daug perdirbtos mėsos, didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu.
Pastebėta, kad valgantieji daug perdirbtos mėsos, taip pat dažniau rūko, yra nutukę ir turi kitų sveikatai kenkiančių įpročių. Be to, perdirbta mėsa didina ankstyvos mirties tikimybę. Tyrimo metu mirė vienas iš 17 žmonių, o iš viso beveik dešimt tūkstančių žmonių mirė nuo vėžio ir pusšešto tūkstančio – nuo širdies ligų.
Mokslininkų nuomone, sveikatai kenkia perdirbtos mėsos galiojimo laikui pailginti naudojama druska ir cheminiai priedai. Tad šviežia mėsa turi kur kas didesnį pranašumą nei mėsos gaminiai.
 
Verta žinoti
Šviežią mėsą atskirsite iš elastingumo, rausvos spalvos, nelipnaus šviežio pjūvio, malonaus kvapo ir baltos arba šviesiai gelsvos spalvos riebalų.
Sveikiausia valgyti virtą ir troškintą mėsą ypač liesą jautieną ir vištieną. Jei labiau mėgstate riebią ir keptą, rečiau įtraukite ją į meniu. Nevertėtų mėsos valgyti dažniau nei du – tris kartus per savaitę.
Mėsą valgykite su nekrakmolingomis daržovėmis, jos mažina žalingą mėsoje esančios šlapimo rūgšties poveikį. Tradicinis bulvių garnyras prie mėsos patiekalo – nėra tinkamiausias.


Receptai

Ėrienos sprandinė su padažu
Reikės:
2 kg ėrienos sprandinės,
50 g šviežio rozmarino,
1 česnako galvos,

1 svogūno,
500 ml vandens,
2 šaukštų aliejaus,
4 šaukštų apelsinų sulčių,
300 ml raudono vyno,
2 šaukštų miltų,
druskos ir pipirų.
 
Dubenėlyje sumaišykite aliejų su trintu česnaku, žiupsneliu druskos ir pipirų ir smulkintu rozmarinu. Iš ėrienos sprandinės padarykite poros centimetrų storio išklotinę. Abi ėrienos kepsnio puses gerai įtrinkite paruoštu aliejumi su prieskoniais ir suvyniokite kaip vyniotinį. Kepsnį suriškite siūlu. Šaldytuve palaikykite apie parą.

Kitą dieną įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Nulupkite svogūną ir supjaustykite riekelėmis. Jas sudėkite į kepimo skardą, o ant jų uždėkite išmarinuotą mėsą. Supilkite vandenį ir uždenkite kepimo indą. Dangčiu arba folija. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie dvi valandas.
Po poros valandų nuimkite dangtį ar foliją ir dar apie valandą kepkite. Kol kepsnys apskrus. Jam apskrudus išimame jį iš kepimo skardos ir suvynioję į foliją apie pusvalandį palaikykite šiltai.
Kepsnio sultis iš kepimo skardos supilkite į dubenį ir dėkite ant silpnos ugnies. Atskirame indelyje sumaišykite miltus su apelsinų sultimis ir supilkite į bendrą dubenį. Po minutės, padažui pradėjus tirštėti, įpilkite vyno ir išmaišykite. Kaitinkite padažą dar tris minutes.
Ėrienos sprandinės kepsnį patiekite šiltą su paruoštu padažu ir šviežiomis salotomis. Skanaus!
 
Jautiena su džiovintomis slyvomis

Reikės:
1 kg jautienos,
300 g minkštų džiovintų slyvų,
5 lauro lapelių,
pusės galvos česnako,
2 šaukštelių kalendros
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
druskos ir maltų juodųjų pipirų - pagal skonį.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Jautieną nuplaukite ir nusausinkite. Česnaką supjaustykite riekelėmis ir prikaišiokite jų į mėsoje padarytus įpjovimus. Prieskonių grūstuvėje sugrūskite lauro lapelius, pipirus, druską ir kalendrą. Prieskonius pašildykite keptuvėje, kad paskleistų aromatą. Supilkite į aliejų, išmaišykite ir gautą mase ištrinkite mėsą.
Įkaitinkite sausą keptuvę ir greitai apkepkite mėsą iš visų pusių, paspausdami ją mentele. Ant folijos lapo sudėkite trečdalį slyvų, ant jų – mėsą. Tuomet ją iš šonų ir viršaus apdėkite likusiomis slyvomis. Sandariai užvyniokite foliją, dėkite į skardą, įpilkite truputėlį vandens ir dėkite į orkaitę. Kepkite 15 – 20 minučių. Po to sumažinkite orkaitės kaitrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie valandą. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica