Metas uogienėms!

Ringailė Gvildė
2021-07-19
Socialiniai tinklai pradeda pildytis didesniais ir mažesniais šeimininkučių pasidalijimais, kiek uogienių šią vasarą jau privirė ar ketina virti. Mitybos konsultantė, dietistė, knygos „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė sako, jog uogienė neturėtų būti dažnesnis pasirinkimas nei šviežia uoga ar vaisius, bet jei jau norisi virti ir pasilikti žiemai – verta ieškoti sveikesnių alternatyvų.
Metas uogienėms!
Šviežios uogos visuomet bus geriau už uogienę, o trintos geriau nei virtos. Bet pasmaližiauti uogiene retkarčiais gali sau leisti kiekvienas.

Gaminti, bet nesugadinti
Rasti geresnę uogienės versiją, visuomet verta stengtis: trumpiau virti uogas, naudoti cukrų, kurio reikia mažiau, arba galima uogas virti tradiciškai, ilgai ir kilogramui jų naudoti kilogramą cukraus – tuomet vertė pastebimai skirsis.
 

„Šiais laikais jau yra cukraus alternatyvų, kuomet nemažiau gardžiai uogienei pakanka bent tris kartus mažiau cukraus. Aš esu už tokias alternatyvas, vietoje to tradicinio kilogramo“, – sako mitybos konsultantė Indrė Trusovė.

 
Parduotuvių lentynose esančios uogienės, pasak dietistės, sudėtimi niekuomet neprilygs virtoms namuose. Masinės prekybos uogienėse gausu tiek cukraus, tiek kitų konservantų, maisto dažiklių, o ir uogos jose nėra rinktinės. Kalbant apie pridėtinį cukrų, pirktinėse uogienėse jo yra tiek, kad kai kuriais atvejais net populiarieji gazuoti gėrimai saldiklių gausa neprilygsta.

 
I.Trusovė įspėja, jog verdant uogienes pagal močiučių receptus, jas galima ir namuose sugadinti taip, kad sveikatai bus tikrai nepalanku. „Įsivaizduokite, jeigu sakome, jog stiklinėje kolos yra keli šaukšteliai cukraus, uogienėje, kurią verdant dėta bent kilogramas cukraus, jo viename šaukštelyje yra dar daugiau“, – sako I.Trusovė ir priduria, jog galime būti tikri tik dėl to, kas pačių gaminta namuose, kai žinome, kiek ir ko įdėjome, kokiu būdu gaminome. Dėl to ir verta stengtis ieškoti tiek sveikesnių konservantų alternatyvų, dėti mažiau cukraus, trumpiau virti. „Nepamirkite, kad tiek vaisiai, tiek uogos cukraus sudėtyje turi ir patys, tad negadinkime to, ko galime negadinti, antraip bus cukrus cukruotas ir tuomet jau sakysime, kad tai yra tik nesveikai gardu“, – sako Indrė.
 
Vis dėlto tiksliai pasakyti, kiek maistinių savybių išgaruoja su kiekviena virimo minute konkrečiam produktui, neįmanoma, mat daug kas priklauso nuo to, kur ir kaip augo vaisius ar uoga, kiek prinokęs ir kt. Tiesa, dietistė pabrėžia, jog pervirti uogų ar vaisių nereikėtų, mat ilgai verdant jie praranda maistinę vertę.
 
Virti nebūtina
Apskritai kalbant apie uogienes, sveikatai palankių dalykų, pasak mitybos konsultantės, jose nereikėtų ieškoti. Beje, kuo puikiausia uogienė gali ir būti ir nevirta, ir nesaldinta. „Sutrinkite turimas uogas ir užšaldykite, bus puikiausia, kiek įmanoma natūrali uogienė be pridėtinių saldiklių ar konservantų. Na, bet jei jau daug uogų pažėrė derlius ar sodybas turintys giminaičiai, žinoma, visų neužšaldysite, dalį teks virti“, – sako I.Trusovė ir patikina, kad trintos bei užšaldytos uogos ar vaisiai gali stovėti ne ką trumpiau, nei virtos uogienės, be to taip bus išlaikoma maistinė vertė ir išvengta konservantų. Svarbiausia pasirinkti sandarius indus.
 
Dietistė perspėja, jog ne visos uogos ar vaisiai leisis paverčiami uogiene. Tokios smulkios uogos kaip serbentai greičiausiai bus tik vasaros malonumas ir daugiausia naudos teiks švieži. Lengviausiai tiek trinti, tiek virti pasiduoda braškės, avietės, trešnės ar vyšnios, obuoliai ar kriaušės.
 

Keisti įpročius
Nors vasara lepina gardžiomis uogomis, sveikatai palankiausia jas valgyti neapdorotas ir palikti tai tikru vasaros malonumu. Na, o jei jau uogienes gaminti norisi, reikėtų bent nepersistengti jomis gardinti patiekalų ir visame kame jausti saiką. „Konsultuodama lietuvius dėl mitybos, pastebiu, kad mūsuose itin stipriai įsišaknijusi uogienių ir grietinių kultūra maistui gardinti. Kažkodėl manoma, jog jeigu uogienę virė močiutė, ji gi – dietinė. Toli gražu! Jeigu supylė kilogramą cukraus, ji nei sveika, nei dietinė – kas, kad uogos iš babos daržo. Tai tas pats, kaip sakyti, kad bulvė yra dietinis maistas, nes daržovė.
 
Vis dar tenka daug šviesti apie tai, kaip rinktis sveikatai palankesnes alternatyvas“, – pasakoja I.Trosovė ir priduria, jog lietuviai itin sunkiai įsileidžia sveikesnes alternatyvas į maisto racioną, o vėliau patys kenčia nuo jų pasirinkimų sukeltų problemų. Dietistė primena, jog uoga visuomet bus geriau už uogienę, o trintos uogos geriau nei virtos. Bet pasmaližiauti retkarčiais gali sau leisti kiekvienas.

 

Braškių uogienės per dešimti minučių receptas pagal Indrę Trusovę

Reikės:
1 kg braškių,
1 nedidelio greipfruto,
50ml vandens,
350 g cukraus,
Braškes gerai nuplaukite, nuskabykite kotelius ir lapelius. Išimkite greipfruto minkštimą. Į puodą suberkite braškes, vandenį ir tik pradėjus garuoti pilkite cukrų. Nuolat maišykite, o pradėjus burbuliuoti sudėkite greipfrutą ir pavirkite dar 2 minutes. Iš viso virti pakanka vos 10 min.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

    „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

    Naujas numeris