Grybų maistinė sudėtis prilygsta vaisiams

Violeta Bučiūtė
2016-07-29
Vasara – tikras stebuklas miško ir grybų mylėtojams. Grybuose yra visų žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių: tirozino, gistidino, lecitino ir arginino, nesunkai patenkančių į žarnyno sieneles.
Grybų maistinė sudėtis prilygsta vaisiams
Didelis augalinės ląstelienos kiekis grybuose apsunkina virškinimą, todėl, jeigu turite skrandžio ir žarnyno problemų, geriau grybų nevartokite. Pediatrai nerekomenduoja grybų duoti mažiems vaikams, nes mažylių organizme nėra fermentų, būtinų šiam maistui virškinti.

Grybuose gausu ląstelienos, vandens, vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Daugelyje jų fosforo, kalcio ir kalio yra beveik tiek pat kiek žuvyje. Grybų maistinė sudėtis prilygsta vaisiams. Grybuose ypač daug mangano, magnio, geležies, vario, antioksidantų, taip pat cholesterolio kiekį kraujyje mažinančio lecitino.
 
Daugiausia maisto medžiagų kaupiasi grybų kepurėlėse. Pasak specialistų, suvalgę 100 g kelmučių, gausite vario ir cinko paros normą. Kilograme ūmėdžių yra net 250 mg vitamino B2 ir apie 6 mg nikotino rūgšties, gerinančios nervų sistemos veiklą. Tačiau visos grybuose esančios naudingos medžiagos suyra karštai juos apdorojant. Vienintelis būdas išsaugoti vitaminus ir mikroelementus – šviežius grybus džiovinti, sumalti į miltelius ir jais apibarstyti paruoštus patiekalus.
 
Kadangi grybai turi mažai kalorijų, juos galima valgyti nesibaiminant priaugti svorio. Išimtis tik kepti grybai, nes dėl didelių kiekių sviesto ir grietinės grybai tampa kaloringi.
Verta įspėti, kad nerinktumėte nežinomų grybų, o surinktus kuo greičiau apdorotumėte, nes, pavyzdžiui, baravykuose ir raudonviršiuose yra daug baltymų, todėl pastovėję šiltoje vietoje jie kaip mėsa greitai sugenda. Be to, reikėtų žinoti, kad miško grybai kaupia ne tik dirvoje esančias vertingas, bet ir nuodingas medžiagas, todėl jų nerinkite arti kelių, užterštose vietovėse.
 
Voveraitės. Jose vitamino D yra tiek pat, kiek aukščiausios rūšies svieste, o vitamino B1 daugiau nei baravykuose, pieno produktuose. Voveraitėse gausu ir beta karoteno, cinko, vario, kalio, fosforo, natrio, mažiau geležies ir kalcio. Voveraitės gydo radikulitą, o jų sudėtyje esantis antibiotikas naikina stafilokokus.
 
Baravykai. Vieni vertingiausių grybų, nes juose yra visų organizmui reikalingų aminorūgščių, beta karoteno, D, PP ir B grupės vitaminų. Juose taip pat gausu vario, fosforo, cinko, seleno ir kt. Beje, baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jie slopina galvos skausmą, kelia organizmo tonusą. 

 
Kazlėkai. Šiuose grybuose yra uždegimą ir skausmą mažinančių medžiagų, taip pat kaulus ir dantis stiprinančio vitamino D, plaukų ir nagų būklę gerinančios sieros, B grupės vitaminų.
LepšiaiJie iš organizmo valo kenksmingas medžiagas ir šlakus, gydo inkstus. Lepšių antpilas stiprina imunitetą.
 
RudmėsėsJose yra vertingų antibiotikų, stabdančių kenksmingų bakterijų dauginimąsi.
ŪmėdėsŠie grybai, ypač raudona kepurėle, ramina nervus, greitai nuslopina skausmą.

KelmučiaiVasariniai kelmučiai naudingi skydliaukei, juose yra stipraus antibiotiko agrocibino, o rudeniniai gerina atmintį ir protinius gebėjimus.

 
Įdomu
Japonijoje, Kinijoje grybai jau įtraukti į priešvėžinių vaistų sudėtis: „Lentinanas“ iš šiitake, „Krestinas“ iš kempių, „Maitake“ iš maitake grybų dažnai naudojami papildomai, kai taikoma chemoterapija ar švitinimas, kaip pagalba imuninei sistemai, kad lengviau būtų įveikti šias nemalonias procedūras, o organizmas po jų greičiau atsigautų. Su šiais vaistais atlikta daugybė kompleksiškų klinikinių tyrimų, įvykdytos visos trys tyrimų fazės ir įrodytas jų veiksmingumas.


Receptai 
Ryžiai su pievagrybiais

Reikės:
100 g ryžių,
4 pievagrybių,
2 svogūnų,
2 skiltelių česnakų,
2 šaukštų aliejaus,

žiupsnelio petražolių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio prieskonių pagal skonį.
 
Išvirkite ryžius, tik stenkitės jų nepervirti. Kol ryžiai verda, nulupkite svogūną bei česnaką ir juos smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite česnaką, svogūną ir minutę pakepkite. Po to nuplaukite pievagrybius, juos supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant kepančių svogūnų ir česnako. Šią masę maišydami kepkite kol pievagrybiai parus. Į tą pačią keptuvę vėliau sudėkite ir ryžius, įberkite druskos, norimų prieskonių ir visa tai kepkite nuolat maišant. Paskutinis akcentas – supjaustytos petražolės, kuriomis apibarstykite paruoštą troškinį. Skanaus!
 
Voveraičių ir daržovių troškinys krepšeliuose

Reikės:
300 g miltų krepšeliams

150 g sviesto,
1 kiaušinio,
1 didelio šaukšto majonezo,
1 šaukštelio kmynų,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio cukraus įdarui,
0,5 l apvirtų voveraičių,
1 morkos, 1 svogūno, 1 gabaliuko saliero stiebo, 1 ritinėlio cukinijos ar gabaliuko moliūgo,
1 mažos galvos žiedinio kopūsto,
ryšulėlio žalių krapų, ryšulėlio žalių bazilikų, ryšulėlio žalių ar džiovintų čiobrelių,
1 šaukšto druskos,
žiupsnio juodųjų pipirų, žiupsnelio peletrūno,
50 g sviesto, 1 šaukšto grietinės, 50 g aliejaus,
100 g fermentinio smulkinto sūrio „Džiugas“
 
Miltuose sukapokite sviestą, įberkite kmynų, truputį druskos ir cukraus, įminkykite majonezą ir kiaušinį. Valandai tešlą padėkite į šaldytuvą. Visas daržoves, taip pat prieskonines žoleles, susmulkinkite. Jas apkepkite ant silpnos ugnies svieste, kad šiek tiek suminkštėtų. Vėliau į daržoves suberkite prieskonius, druską, smulkintas voveraites, sudėkite grietinę, šiek tiek pakaitinkite ir palikite, kad atvėstų.
 
Kai troškinys atvėsta, galima pradėti gaminti tešlos krepšelius. Tešlą iškočiokite ant aliejumi padengto stalo ir ją supjaustykite kvadratais. Ant kiekvieno kvadrato dėkite po šaukštą troškinio, o tešlos kraštelius suklijuokite ir dėkite į skardą, pateptą aliejumi.
Kepkite apie 35 minutes. Iš pradžių krepšelius pridenkite kepimo popieriumi. Likus penkioms minutėms kiekvieną krepšelį apibarstykite smulkintu sūriu.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris