2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?

Indrė Daukšaitė
2018-01-16
Prasidėjus naujiems metams populiaru spėlioti, kas gi jais bus madinga. Ne išimtis ir mityba. Virtuvės šefai, maisto tinklaraštininkai, stebėdami besikeičiančias mitybos tendencijas, skuba pateikti savas versijas.
2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?

BBC „Good Food“ komanda, kurią sudaro vyresnioji maisto redaktorė Cassie Best, maisto redaktorius Barney Desmazery, maisto redaktoriaus asistentė Miriam Nice, kulinarijos rašytoja Chelsie Collins ir kulinarijos asistentė bei maisto tinklaraštininkė Sophie Godwin, pateikė 10 geriausių maisto ir gėrimų tendencijų, kurios, tikėtina, bus populiarios šiemet.
 
1. Šiemet kaip niekad turėtų populiarėti maisto produktai, gerinantys žarnyno sveikatą. Taigi, probiotikai, tokie kaip kimchi, miso, kefyras, svogūnai ir česnakas, sulauks šlovės valandos.
2. Prognozuojama, kad socialinių tinklų vartotojai pradės konkuruoti kulinarijos srityje. Todėl, pavyzdžiui, Instagram‘e galima tikėtis pradedančiųjų virtuvės šefų patiekalų receptų.

 
3. Pasak „Good Food“ žurnalisto Tony Naylor, nealkoholiniai gėrimai - auganti maisto ir gėrimų industrijos sritis. Pasak prekybininkų, alkoholio vartojimas pasaulyje po truputį mažėja, todėl rinką užpildo aukščiausios rūšies tonizuojamasis įvairių skonių vanduo, nealkoholiniai gėrimai, įvairūs mišiniai.
4. Havajietiškas patiekalas – kubeliais pjaustyta šviežia žuvis – šiemet taip pat turėtų tapti populiarus.
 
5. Ieškant naujų pagardų neverta bijoti aštrių prieskonių. Greipfruto skonį primenantis, aštrus Sičuano šiandien tampa vis madingesnis.
6. Geros naujienos „cuppa“ arbatos gerbėjams, nes ji vis populiarėja. Auga žolelių ir žaliosios arbatos pardavimai. Ekspertai prognozuoja, kad vis didėjantį arbatos barų skaičių.
 
7. Daugelyje šalių pastebima tendencija patiekalus gaminti iš vietinių produktų. Vienas šio judėjimo atstovų yra Danijos virėjas Rene Redzepi, kuris taip gamina restorane „Noma“. Minėtas žurnalistas Tony Naylor pastebi, kad vis daugiau žmonių ir kasdieniam stalui renkasi vietos ūkininkų užaugintus produktus.
8. Virtuvėje vis populiarėja molekulė, vadinama hema (graikiškai – kraujas). Šiuo metu ji pažangiausia maisto technologijų srityje ir tikėtina, kad taps žingsniu aplinką tausojančios mėsos alternatyvos link.
 

9. Vis daugiau virtuvės šefų gamindami patiekalus naudoja augalinius baltymus. Tad tikėtina, augs sojos produktų (tofu, tempeh), bolidinės balandos vartojimas. Maisto tinklaraštininkas „Angry Chef“ prognozuoja indiškos virtuvės, kurios pagrindą sudaro augaliniai produktai, populiarėjimą pasaulyje.
10. vis plačiau virtuvėje maistui gaminti bus naudojamos išmaniosios technologijos. Pavyzdžiui, išmanieji šaldytuvai ar balsu valdomos programos, leidžiančios pirkti maistą neišėjus iš namų.

 
Komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Kalbėdama apie mitybos madas, galiu išskirti keletą dalykų, kurie man, kaip gydytojai dietologei, atrodo svarbūs. Visų pirma tai - maisto kilmė. Žmonės vis labiau domisi, kaip produktas užaugintas, gamintas, tad ekologiškus produktus renkasi vis daugiau vartotojų. Suvokiama, jog sveikesnis maistas yra be maisto priedų, genetiškai modifikuotų organizmų. Tai, jog populiarėja įdomūs deriniai, suteikiantys naujų skonių, įdomesnį vaizdą, padeda ką nors naujo atrasti net ir įprastame maiste.
 
Kalbant apie pagrindines mitybos tendencijas plačiąja prasme ir sveikos mitybos rekomendacijas, reikėtų išskirti keletą punktų. Vienas jų – neperdirbti ir būtinai įvairių spalvų produktai. Vadinasi, mėsą valgyti turėtume rečiau, nei esame įpratę. Kitas aspektas – būtinybė rinktis teisingus riebalus, pavyzdžiui, pirmo spaudimo aliejų, riešutus, sėklas ir t.t. Būtina tinkamai pasirinkti riebalus ir terminiam apdorojimui. Rekomenduojama nepamiršti probiotikų, skaidulų ir fermentuoto maisto. Jei kasdien valgome saikingai, nesudėtinga palaikyti sveiką kūno masę.
 
Įdomių, netikėtų produktų ar derinių racione atsiranda kasmet, mados keičiasi, visgi, kiek tai teigiamai veikia mūsų, lietuvių, mitybos įpročius – sunku pasakyti. Patiekalai iš Azijos gal ir madingi, jų smagu paragauti, bet klausimas, ar tai galėtų tapti kasdieniu mūsų maistu. Šiuolaikinės mitybos mados, nebūtinai reiškia, kad ji sveika. Tai lemia ne atskiri produktai, o tam tikra sistema, kurią apibūdina saikas, balansas ir įvairovė. Lietuvoje galima pastebėti pagrindinę mitybos tendenciją, jog sveika gyvensena gerąja prasme tampa vis madingesnė.


 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...
    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną Nacionalinio vėžio instituto (NVI) sode surengtas jau penktą kartą organizuojamas renginy...

    Budinti vaistinė


    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...
    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Vaistinės sulaukia klientų klausimų, kada galės atsiimti Vilniaus miesto gyventojams skirtas nemokamas kalio jodido tabletes. Gyve...

    Sveika šeima


    Saugo nuo viruso, bet kenkia odai

    Nors kaukės – viena pagrindinių apsaugos priemonių nuo koronaviruso, ilgai dėvimos jos gali paskatinti aknės bei kitų odos problemų atsiradimą. Aktualūs patarimai šia tema – iš medicinos kosmetologės Akvilės Martinkutės lūpų.

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    A.Navalno kova už gyvybę dar nesibaigė

    Charite ligoninės Berlyne atstovai praneša, jog Aleksėjaus Navalno būklė gėrėja, tačiau taip pat yra įsitikinę, jog jo laukia labai ilgas kelias iki, kol visiškai pasveiks.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Arbata. Pirma dalis
    Henrikas Vaitiekūnas Arbata. Pirma dalis

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica