Visų pirma – taisyklingas kvėpavimas

Greta Vanagienė
2020-02-24
Pastebiu, kad ketverių dukters priekiniai dantys yra gerokai atsikišę. Kokie veiksniai tai lemia? Ar verta dėl to jaudintis, jei šie vis tiek iškris? Kada verta apsilankyti pas gydytoją ortodontą?
Greta, 30 m.
Visų pirma – taisyklingas kvėpavimas
Vaikų dantų padėtis priklauso ne tik nuo laiku neatsisakytų žalingų įpročių – čiulptuko ar nykščio čiulpimo, bet ir nuo genetikos ar netinkamo kvėpavimo, taip pat ir nuo per didelio tarpo tarp priekinių dantų.

Gydytoja ortodontė dr. Diana Baubinienė sako, jog netaisyklingas sąkandis – ne tik dantų problema. Ją turi padėti spręsti ir logopedai. „Jei nesutvarkome lūpų, skruostų ir liežuvio padėties balanso, vien plokštelė ar breketai nepadės“, - įsitikinusi specialistė.
 
Padeda specialus „treineris“

Gydytoja ortodontė dr. Diana Baubinienė sako, dantukai gali būti atsikišę nuo pirmaisiais metais žalingų įpročių – čiulptuko ar nykščio čiulpimo. Jei to atsisakoma iki dvejų metų, priežasties reikėtų ieškoti kitur, tačiau jei čiulpimo refleksas tęsiasi ir toliau – trejų, ketverių – formuojasi ne tik netinkama dantų, bet ir lūpų, liežuvio padėtis.

 

Atsisakyti žalingų čiulpimo įpročių ir atkurti raumenų balansą, formuoti taisyklingus įpročius, anot gydytojos ortodontės, gali padėti speciali dantų plokštelė, vadinama „treneriu“, kuris pritaikomas pagal vaiko burnos dydį.
„Treineris skirtas kartu su tėvų pagalba daryti specialius žandikaulio padėties pratimus. Jo pagalba skatinama taisyklingai sučiaupti lūpas, o liežuvį lakyti tinkamoje padėtyje“, - aiškina specialistė.
 
Kasdien penkių-dešimties minučių mankšta ir plokštelės laikymas burnoje per naktį padeda atkurti dėl žalingų įpročių netaisyklingai besiformuojančią žandikaulio padėtį, kartu ir atsikišusius dantukus.
Be to, D.Baubinienė pastebi, kad blogas sukandimas gali formuotis ir dėl per didelio tarpo tarp priekinių dantų. Mat vaikas kalbėdamas, valgydamas bando liežuviu jį užkišti – formuojasi netaisyklinga kalba. Tokiu atveju į pagalbą pasitelkiamas logopedas.
 
Kvėpavimas pro nosį
Pasak specialistės, vaikų dantų padėtis priklauso ne tik nuo laiku neatsisakytų žalingų įpročių – čiulptuko ar nykščio čiulpimo, bet ir nuo genetikos ar netinkamo kvėpavimo.

„Nors genetika yra laikoma pagrindine netaisyklingos dantų padėties priežastimi, vis dėlto dažniau susiduriame su netaisyklingu kvėpavimu. Dėl to gali būti kalta astma, įvairios alerginės reakcijos, pavyzdžiui, šienligė. Reikėtų stebėti, ar vaikas kvėpuoja pro nosį ar pro burną“, - atkreipia dėmesį D.Baubinienė.
Anot jos, jei kvėpuojama pro burną, vaikas gali turėti polipų arba išvešėjusius adenoidus - nosiaryklės limfoidinio audinio sankaupą, kurie trukdo normaliai kvėpuoti pro nosį, sukelia dažną slogą, skatina ausų uždegimus ir formuoja netaisyklingą sąkandį. Gydytojas otoringologas gali rekomenduoti juos pašalinti.
 
Lūpų, skruostų ir liežuvio balansas 
Vaikams taip pat ypač svarbu sureguliuoti lūpų, skruostų ir liežuvio balansą – vadinamąją miofunkciją. Jei pašalinus polipus ir adenoidus, vaikas ir toliau kvėpuoja pro burną, šiam dar likęs susiformavęs ydingas įprotis. Jį pašalinti gali padėti specialūs pratimai, padedantys sučiaupti lūpas, o liežuviui taisyklingai priglusti prie gomurio.
„Tinkama liežuvio padėtis leis taisyklingai formuotis viršutiniam žandikauliui, gomuriui, o lūpos neleis priekiniams dantims įsistumti į išorę“, - paaiškina gydytoja ortodontė.
 
Jei lūpos bus nečiaupios, nuėmus breketus ir nustojus nešioti plokštelę su laiku dantys vėl stos į pradines vėžes. Taigi ydingo kvėpavimo, žalingų įpročių svarbu atsisakyti dar jauname amžiuje.
„Pas gydytoją ortodontą rekomenduojama pirmą kartą apsilankyti šešerių septynerių metų, kai prasideda dantų kaita ir ima dygti nuolatiniai dantys. Iki tol gydymas būna tik simptominis – siūlomi lūpų, skruostų ir liežuvio pratimai su „treineriais“,“ - sako D.Baubinienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris