Laktozės netoleravimas
2015-07-23
Susiginčijau su kaimynu: šis sako, kad negali būti, jog nuo saldaus pieno man organizme ima dėtis visokie negerumai. Grietinę, rūgpienį vartoti galiu, o pieno – ne. Kodėl taip yra?
L.P.
Lietuvoje apie 35 procentai gyventojų netoleruoja pieno ir jo produktų, nes jų organizme trūksta laktozę, dar vadinamą pieno cukrumi, skaidančio fermento. Tiesa, ne visi turintys šią problemą tai žino ir ją sprendžia.
Žmogus, kurio organizme trūksta laktazės fermento, skaldančio laktozę, arba šis fermentas nepakankamai veiklus, atsigėręs pieno jaučia pilvo pūtimą, suviduriuoja, gali prasidėti pykinimas, silpnumas.
Be to, pienas turi mažai geležies ir vario. Tos medžiagos mums yra gyvybiškai būtinos. Todėl pieniškos dietos yra pavojingos sveikatai, silpnina imunitetą. Vaikai, kurie vartoja tik pieną ir jo produktus, bet nevalgo mėsos, gali kentėti nuo augimo ir raidos sutrikimų. Todėl, nepaisant pieno produktų naudingumo, mityba turėtų būti įvairi.
Komentaras
Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologė Eglė Kliukaitė apie laktozės netoleravimą yra sakiusi:
- Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno ligų. Nors labiausiai laktozės netoleravimas pasireiškia vyresniame amžiuje, tačiau vis dažniau šis negalavimas kamuoja ir mažus vaikus. Dažniausiai pasitaikantys laktozės netoleravimo simptomai yra pykinimas, pilvo skausmas, raižymas, vidurių pūtimas ar viduriavimas, o suvartojus didesnį kiekį pieno produktų negalavimai gali būti žymiai stipresni ir sukelti labai nemalonių pojūčių. Anksčiau laktozės netoleravimą atpažindavo kur kas mažiau žmonių. Dabar spręsdami šią problemą žmonės svarsto, ar visai atsisakyti pieno produktų, ar pereiti prie produktų be laktozės ar su sumažintu laktozės kiekiu. Esant galimybei visada patariu rinktis pastaruosius produktus, nes jų dėka organizmas gauna kitas pieno produktuose esančias naudingas medžiagas – baltymus, kalcį.
Komentuoti: