Jei dantų protezai nesilaiko tvirtai

Greta Vanagienė
2019-11-04
Jau ketvirti metai vargstu su dantų protezais: šie nuolat slankioja, o burnoje jaučiu nemalonų deginantį jausmą. Ar problema dėl prastų protezų? Svarstau ir apie fiksuojamus dantų protezus.
Gintautė, 71 m.
Jei dantų protezai nesilaiko tvirtai
Išimami protezai pacientams dažnai sukelia diskomfortą. Mat reikia laiko prie jų priprasti, o specialisto kėdėje dar bent penkissyk apsilankyti ieškant patogiausios jų padėties, kad protezai nespaustų, būtų atitaikyti pagal žandikaulį ir neslankiotų.

Būtina atrama

Gydytoja odontologė Birutė Daujotė sako, jog nuo esamų dantų sveikatos būklės ir finansinių galimybių priklauso protezavimo rezultatas. Fiksuotų protezų kaina yra gerokai aukštesnė nei išimamų. Pastarieji siūlomi tada, kai nėra galimybės jų fiksuoti ant natūralių dantų ar jų implantų.

 
„Jei žmogus turi užtektinai išsaugotų savų dantų, kurie gali būti kaip atrama dantų protezams pritvirtinti, galima svarstyti ir apie fiksuojamų protezų galimybę. Juos taip pat galima tvirtinti ir ant dantų implantų. Nors toks kelias yra kiek sudėtingesnis ir brangesnis, sėkmingai taikomas“, - pasakoja odontologė.
B.Daujotė įspėja, kad svarstant fiksuoti protezus ant paciento atraminių dantų svarbu įvertinti šių būklę – reikia įsitikinti, kad jie laikysis nesugedę bent dešimtmetį. Priešingu atveju, sugedus natūraliems atraminiams dantims, kad juos būtų galima sugydyti, teks išimti ir užfiksuotus protezus, vėliau juos pakeičiant naujais.

 
Svarbi kruopšti priežiūra
Išimami protezai, anot gydytojos B.Daujotės, pacientams dažnai sukelia diskomfortą. Mat reikia laiko prie jų priprasti, o specialisto kėdėje dar bent penkissyk apsilankyti ieškant patogiausios jų padėties, kad protezai nespaustų, būtų atitaikyti pagal žandikaulį ir neslankiotų.
„Ateiti pakartotinai pritaikyti protezų yra būtina. Kitu atveju pacientai ima skųstis, kad šie nepatogūs, slankioja. Periodiškai pakoreguoti ir papildyti dantų protezus reikalinga kas dvejus trejus metus“, - aiškina odontologė. Mat bėgant metams kaulinis audinys tirpta, o protezuose susidaro tarpai, todėl šie ima prasčiau laikytis.
 
B.Daujotė sako, jog pasitaiko atvejų, kai dėl netipiškos žandikaulio anatomijos ar jau sutirpusio kaulo tiesiog negalima užtikrinti gero išimamų protezų laikymosi. Tuo atveju gydytoja pataria išmėginti specialius dantų protezų lipdukus ar fiksuojamuosius klijus, kurie padėtį kiek pagerina.
Taip pat, odontologės teigimu, išimami protezai reikalauja kruopštesnės higienos. Mat prastai išvalyti jie gali sukelti burnos gleivinės uždegimą ar grybelį. Tuomet pacientai jaučia deginimą, griaužimą ar sausumo pojūtį.

 
„Tai dažnai pasitaikantys nusiskundimai, todėl nešiojantiesiems išimamus protezus rekomenduojama po kiekvieno valgio juos kruopščiai išvalyti specialiai tam pritaikytu minkštu dantų šepetėliu. Jei tokios galimybės nėra, bent nuplauti po tekančiu šiltu vandeniu. Be to, taip pat labai svarbu gerai iššveisti būtent tą protezų pusę, kuri remiasi į gleivinę“, - aiškina B.Daujotė ir priduria, kad pacientams, neprižiūrintiems dantų protezų, dažniausiai nustatomi akmenys arba minkštų apnašų susidarymas.


Tarp kitko
Fiksuoti dantų protezai, tokie kaip vainikėliai, daliniai vainikėliai, venyrai, tiltai ant dantų ar implantų pritvirtinami prie likusių žmogaus dantų burnoje ar jo dantų implantų, kurie tampa atrama protezui ir nėra išimami. Fiksuotų protezų tikslas atkurti nuosavų dantų pojūtį.

Dantų protezavimas ir kokybiški protezai

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris