Ar anglų kalba trukdo vaiko gimtosios raidai?

Tautvilė Linkutė
2020-05-25
Nori nenori šiuolaikiniai vaikai nuo mažumės dalį laiko praleidžia prie mėlynųjų ekranų ir anksti išmoksta naudotis mobiliaisiais telefonais bei kompiuteriais, o kartu prisigaudo ir užsienio kalbų žodžių. Pasak logopedės Dianos Jazukevičienės, anglų kalbą vaikai išmoksta itin lengvai, tik kaip elgtis tėvams, kad vaikai lietuviškų žodžių angliškais nekeistų pernelyg dažnai?
Ar anglų kalba trukdo vaiko gimtosios raidai?
Jeigu vaikas girdi aplinkoje daug angliškų žodžių, jis visuomet pasirinks anglų kalbą ir dažniau kalbės. Anglų kalbos žodžiai dažnai yra trumpesni ir lengviau tariami, todėl greičiau išmokstama, o lietuvių kalba yra gana sunki.

- Tėvai paprastai džiaugiasi, kad net ir mažamečiai vaikai neseniai išmokę kalbėti greitai pramoksta ir angliškų žodžių. Ar reikia skatinti šį gabumą užsienio kalbai, ar tai trukdo mokytis gimtąją?
- Jeigu vaiko kalbos raida normali, tada viskas gerai, galima ir labai anksti skatinti domėjimąsi antra kalba. Šiais laikais ir dvikalbių šeimų yra nemažai, kai vaikai tikrai nuo pirmųjų dienų girdi tiek lietuvių kalbą, tiek, tarkime, norvegų, anglų. Bet, jeigu vaikas girdi tiek aplinkoje, tiek per televiziją, telefonuose daug angliškų žodžių, jis visuomet pasirinks anglų kalbą ir dažniau kalbės, tars angliškus žodžius nei lietuviškus. Pagalvokite, kur sakyti „geltona“, o kur - „yellow“, kur „mėlyna“, o kur - „blue“, „rožinė“ - „pink“. Anglų kalbos žodžiai dažnai yra trumpesni ir lengviau tariami, todėl greičiau išmokstami, o lietuvių kalba yra gana sunki.

 
- Ar gali būti, kad girdėdamas daug angliško turinio vaikas net ir augdamas lietuvių šeimoje gali geriau kalbėti angliškai nei lietuviškai?
- Tikrai taip, net ir savo praktikoje esu turėjusi tokių pavyzdžių. 
 
- Tačiau dažnai kalbama, kad vaikas kalboms yra itin imlus vaikystėje, ar yra būdų, kaip tai suderinti ir nekenkti kalbos raidai?
- Viena rekomendacijų yra tokia, jog norint, kad vaikas puikiai išmoktų pirmiausia gimtąją kalbą, jis iki trečiųjų gyvenimo metų neturėtų girdėti užsienio kalbos savo aplinkoje. O pirmąją užsienio kalbą rekomenduojama į vaiko gyvenimą įvesti tik tuomet, kai jam sukanka treji. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje trejus metus negirdėti jokios užsienio kalbos, išskyrus gimtąją, yra neįmanoma, tiesiog reikėtų riboti vaikams laiką prie ekrano, kur jie dažniausiai ir greičiausiai išmoksta būtent anglų kalbos žodžių, kartais ir kitų kalbų.
 
- O ar įmanoma ištaisyti padėtį tiems tėvams, kurie jau girdi, kad jų vaikas dažniau spalvas ir skaičius vardija angliškai nei lietuviškai?
- Žinoma. Aš suprantu, kad yra normalu džiaugtis gabiu vaiku, ir džiaugtis reikia. Bet kad vaikas nepatirtų sunkumų darželyje ar pirmoje klasėse dėl užsienio kalbos įtakos, reikėtų vaikui ištarus, tarkime, anglišką žodį, jį tėčiui arba mamai pakartoti lietuviškai. Galima paprašyti, kad lietuviškai tą patį žodį pakartotų ir vaikas. Jokiu būdu patys nekartokite angliškų žodžių, net kai juos pasako vaikas (jei nesate dvikalbė šeima, kur svarbu susikalbėti su abiem tėvais). Kai vaikas pasako žodį, įvardija daiktą ar dalyką lietuviškai, emocingai pagirkite, o kai pasako kita kalba, nesureaguokite, emocijos nerodykite. Įkyrėti, žinoma, nereikėtų vaikui. Viską svarbu daryti po truputį, nes ir nėra prasmės visiškai užmarštin nustumti anglų kalbą, kai vėliau greičiausiai vis tiek norėsite, jog vaikas ją išmoktų.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

      Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

      Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris