Mėsos eros pabaiga? Ką valgyti sportuojančiam žmogui

www.lsveikata.lt
2015-11-09
Spalį Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbus, kad perdirbta mėsa sukelia vėžį, visuomenėje kilo daugybė klausimų. Ar tai reiškia, kad derėtų tapti vegetaru? Kiek mėsos galima valgyti sau nepakenkiant? Ką daryti sportuojantiems žmonėms, kurių pagrindinis baltymų šaltinis – mėsa? Ar ją galima pakeisti kokiu nors kitu baltymų šaltiniu?
Mėsos eros pabaiga? Ką valgyti sportuojančiam žmogui
„Mėsą galėtų kompensuoti kiti baltymų šaltiniai – kiaušinių baltymai, pieno produktai bei riešutai. Riešutai reikalingi sportuojančiam organizmui ne tik kaip baltymų šaltinis, bet ir kaip sąnarių „sutepėjas“, praverčiantis visai imuninei sistemai, mažinantis cholesterolį“, – sakė sportininkas, mitybos specialistas Vytautas Medineckas-Ironvytas.

Pabrėžtina, kad vos vienas kitas kąsnis mėsos įtakos vėžiui neturi. Tačiau išplatintu PSO pranešimu atkreipiamas dėmesys, jog remiantis aibe atliktų tyrimų, perdirbta ir raudona mėsa išties sukelia vėžį. Pagrindinis pranešimo teiginys – kuo daugiau mėsos valgo žmogus, tuo didesnė tikimybė jam susirgti.
Kaip rašoma nbcnews.com, perdirbta mėsa – tai pasūdyta, vytinta, fermentuota ar rūkyta, skonio stipriklių gausi mėsa. Šiai kategorijai priklauso dešrainiai, kumpis, dešrelės, sūdyta jautiena, mėsos konservai. O raudona mėsa – tai bet kurio žinduolio: jaučio, veršelio, kiaulės, ėriuko, avies, arklio ar ožio – raumuo. 
 
Aibė atliktų tyrimų atskleidė, kad didesnį nei vidutinišką kiekį perdirbtos ir raudonos mėsos valgantys žmonės rizikuoja susirgti keliomis vėžio rūšimis, ypač – gaubtinės žarnos ar krūties vėžiu. Be to, vyrauja nuostata, kad daugiau tokios mėsos valgantieji paprastai nepropaguoja sveiko gyvenimo būdo: jie kur kas rečiau valgo vaisius bei daržoves, nesportuoja.
 
Reguliarus sportas ir augalinis maistas padeda sumažinti susirgimo vėžiu riziką, tačiau sportuojantiems mėsa yra vienas pagrindinių baltymų šaltinių. Kuo būtų galima pakeisti baltymų gausią mėsą? Kalbamės su sportininku, mitybos specialistu Vytautu Medinecku-Ironvytu.
 
„Mėsą galėtų kompensuoti kiti baltymų šaltiniai – kiaušinių baltymai, pieno produktai bei riešutai. Tiesa, pastarieji – kompleksinis produktas, sudarytas dar ir iš gerųjų, augalinės kilmės riebalų. Riešutai reikalingi sportuojančiam organizmui ne tik kaip baltymų šaltinis, bet ir kaip sąnarių „sutepėjas“, praverčiantis visai imuninei sistemai, mažinantis cholesterolį“, – sakė Ironvytas.
 
Norintiems priaugti raumenų masės vegetarams rekomenduojama rinktis kiaušinius, pieno produktus, o kasdienį kalorijų kiekį padidinti riešutais bei džiovintais vaisiais.
 
„Kartais tam, kad sportuojančiam žmogui per dieną pavyktų užsitikrinti reikiamą kalorijų kiekį, vien tik ryžių neužtenka. Tačiau tą pačią košę sumaišę su džiovintais riešutais, vaisiais, gausime pakankamai daug maistinių medžiagų. Kasdienėje mityboje, kai reikia pasiruošti daug patiekalų, patogu naudoti įvairius mišinius – „Studentų maistą“, „Karališką mišinį“. Per dieną taip keliskart pavalgius, išlaikysime kūno masę ir galima bus siekti užsibrėžtų tikslų, nes sportuojant be tinkamos, suderintos mitybos rezultatų reikės laukti labai ilgai“, – šypsodamasis sakė sportininkas. 
 
V.Medineckas pridūrė, kad kiaušiniai yra ypač naudingi, nes jie – grynas baltymas. Tačiau jei kiaušinių vartojama daug, reikėtų vengti trynių, nes pastaruosiuose gausu gyvulinės kilmės riebalų, didinančių cholesterolio kiekį organizme. Tokiais atvejais geriau rinktis geruosius riebalų šaltinius, nes per dieną gerųjų, augalinių, riebalų suvalgyti galime daug, o gyvulinių reikėtų vengti.
 
Pasak sportininko, mėsoje esantį didelį organizmui svarbios geležies kiekį galima kompensuoti burokėliais, žalialapėmis daržovėmis, ankštiniais augalais, rugiais ir grikiais.
 
„Tiesa, pats esu užkietėjęs mėsėdis – mėsą valgau kasdien, tačiau vengiu rūkytų gaminių, dešrų bei pusgaminių – apie tai, kad jie nėra sveiki, žinojau jau seniai, tad pirmenybę teikiu žuviai, vištienos krūtinėlei, kalakutienai, – teigė V.Medineckas.
 
Koks mėsos kiekis nėra kenksmingas? 
Tai – keblus klausimas, į kurį vienareikšmiško atsakymo nėra. Nes jei vienas veiksnys padidina susirgimo vėžiu riziką, tai dar nereiškia, kad ilgainiui jis nepakis. Be to, kai kurie kiti vartojami produktai ar gyvensenos ypatybės taip pat turi įtakos susirgimui. Žmonės, valgantys daug vaisių ir daržovių, sumažina vėžio riziką, tačiau visiškai ja neatsikrato. 
Pasaulio sveikatos organizacijai priklausančios agentūros IARC („Agency for Research on Cancer“) teigimu, 50 g mėsos porcija kasdien padidina gaubtinės žarnos vėžio riziką net 18 proc., o toks kiekis tėra dvi-trys riekelės kiaulienos. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

      „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

      JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
      Pažinti sapioseksualą
      Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

      Naujas numeris