Turtingesni už Bilą ir Melindą

Henrikas Vaitiekūnas
2020-02-10
Pirmasis šio rašinio teiginys yra įmantriai suregztas ne dėl to, kad nustebintų, o kad pateiktieji skaičiai iškart jūsų galvose abejonę pasėtų.
Turtingesni už Bilą ir Melindą

Per pastaruosius 40 metų Vakarų valstybės – tos, kurios visuomet renka pinigėlius skurstantiems ir neprivalgantiems pasaulio vaikams paremti – jau yra surinkusios ir į Afriką išsiuntusios maždaug 3 milijardus eurų. Bet, jeigu šiandien ir jūs (kreipiuosi ir į visą pasaulį jau ėmusius pažinti lietuvius) nuo to iš anksto numatyto Afrikos maršruto nukryptumėte bent dešimtį kilometrų, sužinotumėte, kodėl ten ligi šiolei trūksta medikamentų. Ypač nuo maliarijos. (Beje, sako, kad elementariausias ir paprasčiausias tos ligos vaistas – o gal skiepas? – tekainuoja 12 amerikietiškų centų). Atsakymas: trūksta pinigų. Kitas atsakymo variantas yra toks: iš kiekvieno labdarai skirto 100 dolerių į Afriką patenka... 30 centų.
 
Jei gindamas šią tiesą atsidurčiau teisme, žinoma, galėčiau ant stalo padėti tik straipsnius ar knygas, kuriose tai skaičiau. Beje, jose dar rašoma, kad visi kiti pinigai nuėjo ne tik labdaros organizatoriams ar jos pervežėjams: dalį jų tos varganos Afrikos valstybėlės sunaudojo politiniams tikslams – pavyzdžiui, rinkimams organizuoti. Arba už tą labdarą buvo prisipirkta ginklų. Nes tai - Afrika.
O dabar – į Lietuvą. Prieš dešimtmetį laikraščiai jau rašė apie gražiai iš pasaulio atėjusią ir prieš kiekvienas Kalėdas Lietuvoje atgimstančią karštos sriubos iniciatyvą. Buvo aprašytas ir tos tradicijos tęsinys viename mieste: prieš Kalėdas nutarta pamaitinti – tiesa, ne po lėkštę, o po daugiau, grupę vienišų senų žmonių. Savivaldybė pritarė. Nutarė akcijai skirti 600 tūkst. litų. (Tuomet buvo dar litai). Vieni jautėsi gerą darbą padarę, kiti – sotesniais ir pamalonintais pasijutę. O po kiek laiko, kai Kažkokia Komisija tą akciją patikrino, pasirodė, kad už 600 tūkst. buvo pamaitinta... 30 senukų. Bet dabar šiai istorijai – jau teisinė senatis.

 
Kaip senas klaipėdiškis prisimenu dar vieną labdaringą akciją: ji vadinosi „Padovanok delfinui šypseną“. Visus mus tie delfinai kvietė prie TV ekranų, ir visi norintys gražiuosius gyvūnus paremti galėjo aukoti telefonu. Bet vėliau paaiškėjo, kad delfinams atiteko maždaug tiek pat, kiek ir aname mieste prieš Kalėdas maitintiems seneliams. Nes trečdalį suaukotų pinigėlių nusinešė televizijos sukviesti muzikantai ir dainininkai, daugiau kaip pusę – žinutes priiminėjęs ryšio operatorius. O paskui dar buvo teismai. Bet jau senatis ir jiems.
 
Dabar dar. Turiu namuose patarėjų, kurie cenzūruoja mano tekstus apie Bažnyčią. Todėl iškart sakau, kad, matyt, ne ji kalta, o kažkas netoli jos esantis. Čia – apie aukas, kurios bažnyčios vardu buvo renkamos už vaikiškas tikybos pratybų knygeles. Viename Lietuvos rajone pats mačiau: prašė paaukoti 5 eurus. Bet visai šalia esančiame miestelyje tos pratybos „kainavo“ jau 20 eurų...
Ar žinote, kodėl? Todėl, kad lietuviais esame mes gimę.
 
Bet neturime nukrypti nuo temos, ir negalime pabėgti nuo šiandienos.
Šiandien – kaip teigia visos lietuviškos televizijos – vaistinėse nepadės joks blatas: medicininių veido kaukių nėra. Likę tik kainos: vienoje vaistinėje 50 vienetų kainuotų (jeigu būtų) 2 eurus ir 12 centų. Kitoje vaistinėje - 4 eurus ir 49 centus. (Abi su gumyte, abi trisluoksnės, abi vienodos). Vaistininkės kikena ir tyliai sako: neieškokit, vis vien jos neapsaugo. Bet kaimyno kaimynas Nikolajus tvirtina, kad apsaugo. Ir kad jis galįs iš Baltarusijos atvežti. Bet tuomet viena (tik viena!) kaukė man jau kainuos 50 eurocentų!
 
Turbūt ką nors esate girdėję apie Bilą Geitsą. Gal kiek mažiau – apie jo žmoną ponią Melindą. Ir dar mažiau - apie judviejų labdaros bei paramos fondą bei kasmet labdarai skiriamus dešimtis milijonų dolerių. Sausio 27-ąją ponas Bilas ir ponia Melinda iš šito fondo dešimt milijonų dolerių paskyrė kovai su naujuoju koronavirusu.

Tai patį padarė milijardierius Varenas Bafetas, Andželina Džoli, Madona ir... tūkstančiai kitų pasaulio turtingųjų. O ar kas nors Lietuvoje apie tai pranešė? Žinoma, kad ne. Bet, ai, nenutolkim: turim grįžti prie labdaros ir aukojimo.
Ir iškart girdžiu sakančius, kad mūsų vyrai – ne bilai geitsai, o moterys – tikrai ne andžolinos džoli.
 
Todėl dabar atsistoju nuo kompiuterio kėdės ir garsiai jūsų klausiu:

- O kada Jūs, skaitantys šį rašinį, kam nors paaukojote Vieną Eurą? Tik vieną!
Atsakymo variantai yra du. Pirmasis jų susijęs su lietuvišku charakteriu: jei galiu – padėsiu. Bet noriu būti kuklus: geriau, kad to niekas nesužinotų. Nes pradės domėtis, iš kur pinigai. Nes pirštu ties smilkiniu pasukios ir apkaltins nemokėjimu gyventi. Arba paklaus, gal susirgai? Ir taip be galo ir be krašto. Ir toliau panašiu stiliumi galėčiau lietuvius šmeižti. Bet nepavyks. Nes atsiverčiu dar vieną knygą. Joje juodu ant balto parašyta: pernai Lietuvoje suskaičiuoti 3536 žmonės, po mirties organus padovanoję sunkiai sergantiems. Dovana. Ir ne bet kokia!
Lietuvoje – gausybė labdaros ir paramos fondų (tikrai: ne vienas šimtas). Bet ką jie veikia ir nuveikia, nežinom.
 
O dabar prasidės antrasis - nepopuliarusis – rašinio pabaigos variantas.  
Siūlau žinynuose susirasti ne tik vieno didžiausių, bet ir vieno prieštaringiausių šių laikų filosofo Piterio Singerio pavardę. Tai - bioetikos specialistas iš Australijos, dėstantis Prinstono universitete, JAV. Būtent P.Singeris šiuolaikiniams filantropams bando įteigti jam pačiam jau seniai neginčijamą faktą. „Šalin kuklumą!“, - sako jis. Ir tvirtina, kad paramos davėjų pavardes – kuriame krašte begyventume - visi turi žinoti atmintinai.
Nes, jeigu tie davėjai po kuklumu slapstysis, jei niekas jų poelgių nežinos, ir neseks  geraisiais pavyzdžiais. Ir tai, manau, buvo priekaištas ne tik dalijantiems labdarą, bet ir žiniasklaidai. Bet labiau man patiko Piterio Singerio skaičiavimai. „Jei kiekvienas paaukotume nors po vieną eurą ar dolerį, - sakė jis, - Bilo Geitso ir jo žmonos ponios Melindos indėlis tikrai būtų gerokai mažesnis nei mūsų visų. Nes nelabai turtingų yra daugiau nei milijardierių.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris