Susitelkime kovai su COVID-19

Laimutė Matkevičienė
2020-03-26
Mielieji, kreipiuosi į kiekvieną, nuoširdžiai prašydama Jūsų klausyti Vyriausybės ekstremalių situacijų centro operacijų dėl koronaviruso nurodymų ir stengtis be panikos išgyventi šį sunkų laikotarpį. Patikėkite, kad ir Vyriausybė, ir Seimas yra kartu su kiekvienu iš Jūsų ir daro viską, kad iš tos bėdos išeitume visi ir su kuo mažesniais nuostoliais. Kviečiu visus susitelkti ir kas kuo galėdami prisidėti prie situacijos palengvinimo.
Susitelkime kovai su COVID-19

Ką dar turime daryti? Pirmiausia, suprasti, kad medikai tapo gyvi viruso taikikliai, nes neturi kitokio pasirinkimo – jiems tenka tiesiogiai kontaktuoti su pacientais. JIEMS būtina medicininė apsauga ir prieinamas testavimas dėl COVID-19. Labai svarbi yra senjorų saviizoliacija namuose. Vaikai irgi serga. Simptomai panašūs į gripo virusą: karščiavimas, sausas kosulys, pykinimas, vėmimas, dusimas, raumenų skausmas, viduriavimas ir pan. Pasaulio sveikatos organizacija pataria vengti kontaktų ne tik su žmonėmis, bet ir su laukiniais ar ūkyje auginamais gyvūnais. Žinoma, pasveikimas priklauso nuo žmogaus imuninės sistemos būklės.

 
Šalies Vyriausybė ir Seimas akylai stebi pasaulio iniciatyvas, kaip sustabdyti pandemiją, ypač nekantriai laukia VAKCINOS nuo COVID-19 atsiradimo. 2020 m. vasario mėnesį pasaulyje pradėta vykdyti per 30 vakcinų projektų. Pirmąją testuoti skirtą vakciną nuo SARS-CoV-2 kuria JAV bendrovė „Moderna“. Naujos vakcinos patikimumas jau patikrintas su 45 savanoriais asmenimis. Naujausiomis žiniomis, Kinija pagal atliktus tyrimus patvirtino koronaviruso gydymui priešvirusinį vaistą – „Favilavir“. Turime informacijos ir apie Lietuvos mokslininkų indėlį ieškant būdų testavimo reagentams gaminti, vaistų paieškas ir pan.
Premjeras pranešė, kad Vyriausybė pasirašė sutartį su JAV bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ padaliniu Vilniuje dėl COVID-19 viruso nustatymo testų tiekimo Lietuvai. Dalis šių testų komponentų bus gaminami Lietuvoje, juos gamins „Thermo Fisher Scientific Baltics“ darbuotojai. Kita dalis komponentų ir reikalinga įranga keliauja iš kelių užsienio šalių. Taip žingsnis po žingsnio artėjame prie situacijos pagerėjimo.
 
Susitelkimo Kaišiadorių ir Elektrėnų savivaldybėse matau daug. Nors Lietuva lėšų kovai su koronavirusu skiria labai daug, bet Vyriausybės skirtų lėšų nepakanka. Tad labai svarbu, kad papildomai kvėpavimo aparatūrai, apsauginėms veido kaukėms, spec. kombinezonams ar kitoms apsaugos priemonėms įsigyti lėšų skiria savivaldybės, verslininkai, ūkininkai, sportininkai, dizaineriai ir paprasti piliečiai. Dėkoju Kaišiadorių savivaldybės administracijai už supratimą ir nuolatinę pagalbą medikams. Dėkoju verslininkams, kurių dabar negaliu išvardinti, bijodama ką nors praleisti, bet žinau, kad tiek Elektrėnų, tiek Kaišiadorių verslininkai neliko nuošalyje bėdos ir padeda medikams. Finansų ministerijos (ministras Vilius Šapoka) iniciatyva įkurtas COVID-19 pasekmių mažinimo fondas, kuriam vadovauti sutiko Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Atsakingų gyventojų ir verslininkų suaukotas fondas – dar viena mūsų savitarpio supratimo ir pagalbos priemonė senjorams, medikams, vaistininkams, mokytojams, vaikams, visiems mums. Tad dar kartą prašau: būkite atsakingi, pareigingi, pilietiški, ramūs, pasitikintys ir tikintys.
Kartu su Jumis sunkų laikotarpį išgyvenanti, Jūsų Seimo narė Laimutė Matkevičienė.
Laimutė Matkevičienė, Seimo narė
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris