Pulti ant kelių? Taip!

Henrikas Vaitiekūnas
2020-12-22
Ar ne per vėlu yra vos savaitei iki Didžiųjų Švenčių likus apie tai priminti? Pats laikas! Nes šiandien tik išbandysit. O jau po Naujųjų – jau prašom kasdien!
Pulti ant kelių? Taip!

Tiesa, jei aktyvesnį gyvenimo būdą esate kiek pamiršę, rekomenduoju TAI pradėti ant sofos. Arba ant kokio storoko kilimėlio. Ir – tai yra itin svarbu – pažiūrėkite į laikrodį: pradžioje tikrai pakaks dviejų minučių. Arba pusantros.
Jei šitą skiltį retkarčiais paskaitote, gal atmenate: neseniai rašiau apie profesorius, kurie sako, kad teisingai kvėpuoti moka tik vienas procentas šio pasaulio gyventojų. Manau, kad profesoriai persistengė. Nes neįrodė. Bet šiandien kita jų dalis vėl tvirtina, kad du trečdaliai žmonijos nemoka... vaikščioti.
 
Rašinio pavadinimas toks yra todėl, kad šiandienos pamokas pradėsime klūpodami. Nes vaikščiojimas keliais – tik vienas vaikščiojimo būdų. Ogi galėjau ir nuo Daoizmo pradėti. Nes būtent Dao mokytojai (maždaug prieš 3 tūkst. metų) pareiškė, kad vaikščiojimas ant kelių padeda atsikratyti sąnarių ir stuburo skausmų. Ir kad jis apskritai visas ligas iš kūno išveja.

Taigi, atsibudote ryte ir ant kelių! Tik, kaip jau rašiau pradžioje, trumpam. Arba dar net iš lovos neišlipus. Nes neįpratę, per kietas grindis ropodami galite ir susižeisti. Daoistai sako, kad kelių srityse yra taškai, susiję su beveik visais vidaus organais: ir kepenų-inkstų veiklą pasitvarkysit, ir (neįtikėtina!) sako, kad net regėjimą. Bet gal neklausykit aklai: pasitarkite su šeimos daktaru. Jei turės laiko (beje, dabar tai galima ir telefonu) jis papasakos jums, ir KAIP reikia vaikščioti.
 
Visiems žinomų detalių neaptarinėsiu. O ko – įtariu – nežinote?
Moterims: visiems laikams pamirškite televizijų išpopuliarintą „manekenių“ eiseną. Tos „aštuoniukės“ seksualiai atrodo tik ekrane, bet naudos neneša. Žinoma, kitas kraštutinumas – sukumpimas (čia – vyrams): kaip sėdėjo sukumpęs fotelyje, taip atsistojo, ir taip eina. Ne! Pakelkite kiek galit pečius. O po to leiskit jiems „nukristi“.
Dar vienas jūsų pamirštas teisingo vaikščiojimo patarimas: per pirmus keturis žingsnius įkvėpti, per kitus keturis – iškvėpti. Bet čia tik pradžia tokia. Jei norite artėti idealo link, iškvėpimo laiką turite pailginti iki 6, vėliau 8 ar net 12 žingsnių!
 
Skaičiukai. Piliečių, kasdien nueinančių bent po 2,5 km, širdies ligų tikimybė yra perpus mažesnė. Ir apie greitį: greitas ėjimas yra, kai per minutę nueinate 100 žingsnių. Ar reikia taip? Japonai sako, kad nuolatinis vaikščiojimas gyvenimą ilgina 20 proc. Spartusis ėjimas prideda dar 10-15 proc. Bet tik tuomet, kai atsipalaiduojate. Paradoksas: išmokti atsipalaiduoti padės pratimas, kuris tik iš pažiūros lengvas. Bet absoliučiai visiems net ir per karantiną prieinamas: uždėkite ant galvos knygą. Ir nueikit į virtuvę su ja ant galvos. Išsikepkit su knyga ant galvos blynų. Ir suvalgykit juos vis dar su knyga. Ištvermingiausiems (-ioms): su knyga ant galvos pastovėkite ant vienos kojos. (O kai išeisit į parką – pamirškit. Bet įgūdis liks).
 
Į restoraną per šias šventes neisit, bet niekas neuždraus pasipuošti aukštakulniais.

Viena pagrindinių taisyklių: aukštakulniai turi būti tinkami ne tik pagal dydį, bet ir pagal pėdos plotį. Na, moterims gal nereikia aiškinti, kas yra geliniai batų įklotai. Bet, jei vyrui skundžiatės, kad kojos pavargsta, tuos įklotus gal jie rekomenduos. Nežinančioms. Bet mes žinome, kad jūs žinote: pradėti reikia nuo batų, kurių kulno aukštis neviršija 5 cm. Aukštesni – vėliau. Nes ir čia reikia treniruočių. (Planuodamos išvyką, turite žinoti, kiek laiko – valandą ar pusantros – ištversite). Treniruotės taip pat reikalingos: kasryt 10 pritūpimų ir lenkimų į priekį – žinoma, be aukštakulnių – sustiprins blauzdas. Na, o kuomet jau apsiavėte, didžiausia klaida – dėti ant grindų visą koją. Turite daryti taip: perkelti kūno svorį nuo kulno iki pėdos.
 
Kaip išsirinkti aukštakulnius? Optimalų aukštį padiktuos pratimas: atsistokite ant kietų grindų ir pabandykite pasistiebti ant pirštų, pakeldamos kulnus 3-4 centimetrus. Jei negalite to padaryti, šie batai jums netinka - tiesiog eisena bus negraži.
Namie, žinoma, vaikštote į šlepetes įsispyrę. Ir turite mėgstamas bei nemėgstamas. Ir – keistokas klausimas: ar galima šlepetes Kalėdoms dovanoti? Atsakymas priklauso nuo to, kam dovanosite. Bet šiaip jau šlepečių nebūva per daug. Nes žinau, ko nedarote: ogi neskalbiate jų. Bet reikėtų. Tiesa, galima ir kitaip: galima acte suvilgytą skiautę į šlepetę įkišti, užrišti celofano maišelyje ir parą jame palaikyti. Po to – išvėdinti. O gal turite tas pačias madingiausias – su visokiais masažuokliais ir „bumbuliukais“ juose. Tokios yra geros, jei... vaikštote jomis apsiavę kokias 15 min. per dieną. Bet ne daugiau. O šiaip jau siūlau alternatyvą – vaikščioti namie basomis.

 
Žinau, kad ne visiems toks siūlymas tinka. Bet pažiūrėkite į anūkus: jiems patinka lakstyti basiems. Nes žmogiškoji prigimtis tokia. Nes, kuomet esame basi, tonizuojame ne tik pėdas, bet ir kitus kūno organus. Tai gelbsti nuo streso ir mažina dirglumą. Pacituosiu mokslo leidinį: „Kuomet pasitelkėme neatsakingai sukurtą instrumentą – mūsų batus – apribojome kūnų efektyvumą, pridėjome sau papildomas apkrovas ir sunaikinome natūralų grožį“. Galima ginčytis. Bet tie, kurie vaikšto basi, paprastai yra geresni žmonės. Sušnekamesni. Ir labiau „įsižeminę“...
 
Iš tų specialistų, kurie teigia, kad žmonija nemoka vaikščioti, galite pasišaipyti. Bet gi patvirtinsite, kad nemokame lipti laiptais! Jei remiatės į turėklą – svorį nuo kojų perkeliate į korpusą. Taip daryti rekomenduojama tik tiems, kuriems kojos skauda. Jei esate sveikas, paanalizuokite, kur laiptais lipant jūsų svoris dedasi: į kojas nueina, ar į korpusą. Sveikiau, kai į kojas. Sporto treneriai sako, kad vyrai treniruojasi, kuomet lipa laiptais į viršų. O štai moterims lifto geriau atsisakyti į apačią leidžiantis: taip geriau treniruojami raumenys, vėliau leisiantys be problemų avėti aukštakulnius.
 
Didžiausia problema ir aršiausi ginčai – apie tai, kiek žingsnių ar kilometrų perdien turėtume nueiti. Tie mūsų mylimi japonai sako taip: 5 tūkst. žingsnių per dieną yra neveiklumo rodiklis. Jei tik tiek, sirgsite ir sensite. Mažiausia „porcija“ – 10 tūkst. Pagyvenusiems – 8,5 tūkst. žingsnių. Ligoniams – ne mažiau 3,5 tūkst. Bet žinau, kad retas mūsų tai yra suskaičiavęs. Todėl čia vėl jums gali patarti šeimos daktaras. Pasišnekėkite su juo. O jei esate itin patyręs (-usi), turėdami laisvo laiko dar išbandykit ir balerinų mokslą: pavaikščiokite ant pirštų galiukų. Tik atsargiai!
Beliko šios savaitės užduotis skaitytojams: kaip jums atrodo, kuriam galui mums tie pirštai ant kojų? Ką su jais nuveikiame?

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris