Pavojingiausia yra arčiausiai Dievo

Henrikas Vaitiekūnas
2019-09-19
Apie tai bent kartą jau yra girdėjęs kiekvienas Lietuvos gyventojas. Dalis apie tai girdėjo jau du ar tris kartus, o nedidelė dalis – gal net keturis. Čia apie tai, kad įvykus avarijai Astravo atominėje elektrinėje, kiekvienas Lietuvos pilietis privalo išgerti jodo.
Pavojingiausia yra arčiausiai Dievo

Bet pasakykit, mielieji, kas toliau? Ar žinote, kokio jodo? Ir kodėl jodo, o ne magnio? Ir kiek to jodo gerti, ir kuo jį užsigerti? Kur jo gauti, ir kiek laiko jį namuose galima laikyti? O gal profilaktiškai jau šiandien prieš miegą išbandyti? 
Jei jums patinka televizinis „Klausimėlis“, siūlau šiuos klausimus užduoti patiems artimiausiems žmonėms: iš jų atsakymų prisijuoksite iki pilvo sopėjimo. Ir, deja, visai be reikalo. Nes šiaip jau reikėtų ne iš džiaugsmo kvykauti, o gailiomis ašaromis verkti. Na, atsakykite gi nors į tris iš tų penkių gyvybiškai svarbių klausimų. Netikiu, kad pavyks.
Nes rimtas ir skaitomas tinklaraštis (ne kada nors, o šiais metais) visai rimtai aiškino, kad jodo tabletes geriausia būtų praryti... maždaug prieš dvi valandas iki sprogimo. Ar pagalvojo ką parašė? Žinoma, kad ne. Bet „paukščiuką“ užsidėjo ir kovotojais už taiką bei visuomenės sveikatą pasirodė.
 

Kiti spaudoje paskelbti variantai. Antrasis būtų toks: jodo tabletes gerti reikia iškart po to, kai apie tai paskelbia visuomenės informavimo priemonės. Trečiasis: jodo tabletes reikia vartoti ne vėliau kaip dvi valandos po to, kai buvo paskelbta radioaktyvioji tarša. Ketvirtas spaudoje skelbtas variantas: jodo preparatus vartoti reikia tik tuomet, kai medikai praneš, kad juos jau reikia pradėti vartoti. Penktas variantas: jodo tabletės neapsaugo nuo radioaktyvaus cezio ar radioaktyvaus stroncio, todėl šiais atvejais jodo vartoti nereikia. (Po Fukušimos AE avarijos pasklido būtent cezis 137. Ar paaiškino mums kas nors apie jodą Japonijoje: gėrė ar negėrė?). Ir kas mums praneš, iš ko susideda tas konkretus nuo Baltarusijos atriedantis debesis? Kas tą jo sudėtį tirs? Jei niekas netirs ir niekas nepasakys, jodą gersim. Ir tuomet ištiks šeštasis variantas (taip pat aprašytas lietuviškoje spaudoje): jodo perteklius organizme taip pat mirtimi gresia. Kas tai paaiškins?
 
Nesakau, kad nieko nedaroma: praėjusią savaitę vienoje kultūringoje ministerijoje įvyko susirinkimas, skirtas būtent priešradicinei saugai. Kitą dieną keturių (!) tame susirinkime dalyvavusiųjų paklausiau, ko išmoko: gal dabar jau žino, kodėl po avarijos atominėje elektrinėje reikia gerti jodą. Nė vienas neprisiminė.
- O ką prisimenat? – klausiu.
- Prisimenam, kad viršininkams reikės eiti į vieną (kažkokią gerą) slėptuvę, o mums, eiliniams klerkams, - į kitą.
- O kur ta blogesnė slėptuvė yra? – klausiu.
- Tai, kad neprisimenam...
 
Todėl grįšiu prie jodo. Priminsiu, kodėl jį po avarijos turėtume gerti.

Kai kurios į organizmą patekusios radioaktyviosios dalelės pasišalina iš jo, nespėjusios padaryti didelės žalos. Tačiau, kai kurios jų, pavyzdžiui, radioaktyvusis izotopas jodinas-131 linkusios užsibūti. Todėl yra būdas to izotopo į organizmą neįsileisti: kai išgersite kalio jodido arba kalio jodato, skydliaukę užpildysit neradioktyviu jodo izotopu. Apgausite ją: radioaktyviam jodui skydliaukė pasakys, kad „nebėra vietos“. Štai kam reikalingos jodo tabletės. Tačiau dar turite žinoti, kad vienkartinė dozė (maždaug 125 mg arba viena tabletė, arba pusė 250 mg tabletės) veikia tik 24 valandas. Dar reikia žinoti, kad gerti daugiau, kaip 10 dozių griežtai draudžiama. Kada gerti? Geriausia po valgio. Ką daryti, tablečių neturint? Galima vartoti 5 procentų jodo tinktūrą: 3-5 lašai jodo tinktūros 3 kartus per dieną, bet ne ilgiau kaip 7 paras.
 
Jei manote, kad dabar jau viską žinote ir galite gyventi ramiau – suklydote. Pirmomis rugsėjo dienomis sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sakė, kad „jodo preparatai dar nenupirkti, tačiau iki Astravo darbo pradžios turėtų būti išdalinti gyventojams“. Ir dar pasakė, kad „sprendžiamas finansavimo klausimas“. Gal jau ir išsisprendė. Bet tas kitas viceministro žodis „išdalinti“ sunkiai įtikimas. Kam išdalins? Po kiek išdalins? Ir, žinoma, kada? Nelinksmai pajuokausiu: po sprogimo???
...Tos jodo tabletės nėra brangios, bet, jei gausim tiek, kiek žadėta, valstybei jos kainuos daugiau kaip 900 tūkstančių eurų. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojai sako, kad pradžioje numatyta jas dalinti pasienio gyventojams, o paskui jau ir vilniečiams. Bet argi būna Lietuvoje, kad visi gautų, kas buvo žadėta?
 

Na, gal tiesiog nereikės tų tablečių, gal teks evakuotis ir tiek? Bet Sveikatos apsaugos ministerija, Gelbėjimo departamentas ir net Vyriausybė krato galvas: evakuotis gali tekti tik maždaug 25 tūkstančiams Vilniaus ir Švenčionių rajonų gyventojų. O pati sostinė į pavojingiausiąją 30-ties kilometrų zoną neįeina. Sužinoję apie tai, visi nuolankiai nulenkia galvas. Supranta, kad gyvens ir be evakuacijos, ir be tablečių.
Tiesa, ne visi nuolankūs ir nesavarankiški: jodo tabletėmis jau seniai apsirūpino Vilniaus miesto savivaldybė. Už grynus pinigus nusipirko. Tik nesidžiaukite: ne jums, mieli vilniečiai. Nusipirko sau. Tik - savivaldybės darbuotojams. Ir, kaip keista bebūtų, nenuslėpė: patys laikraščiuose apie tai pranešė.
 
Štai šioje rašinio vietoje ir baigiasi visas negatyvas. Ir nors pagrindas optimizmui nėra didelis (gal ir nesprogs tas Baltarusijos velnio katilas), privalote žinoti, kad – vienaip ar kitaip faktus vartyk – visvien kasdien radiacijos esate daugiau ar mažiau veikiami. Vadinasi, šiek tiek užgrūdinti.
Rimtas pavojus sveikatai yra tik tuomet, kai gaunate 1 sivertą radiacijos per dieną. (sivertas – tai biologinis rentgeno ekvivalentas: jis lygus šimtui rentgenų). Apie 1 milisivertą kasmet kiekvienas gauname nuo radono, esančio mūsų patalpose. 0,35 milisiverto gauname iš kosminės spinduliuotės. 0,06 milisiverto duoda gruntas lauke. Pasaulio gyventojų gamtinės apšvitos dozė vidutiniškai yra 2,4 milisiverto. Per metus. Ir tai yra smulkmena, palyginti su apšvita, gaunama mylimos kompiuterinės tomografijos metu. Jei šiuo būdu tiriama jūsų krūtinės ląsta ar pilvas, tai per vieną procedūrą gaunate tiek sivertų, kiek iš aplinkos surinktumėte per ištisus penkerius metus.
Pabaigoje turiu pateisinti rašinio pavadinimą. Keli sakiniai kelionių lėktuvais mėgėjams. Kuo aukščiau lėktuvu pakylate ir kuo ilgiau skrendate, tuo yra didesnės apšvitos dozės. Gama spinduliai eina kiaurai per lėktuvą Ir 10-ties kilometrų aukštyje jūs gaunate 40 kartų didesnę radiaciją nei įprasta. Bet skrydžių bendrovėms – visoms be išimties pasaulyje – apie tai nepatariama kalbėti. 
 
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris