Kvietimas pasiklausyti gitaros

Henrikas Vaitiekūnas
2019-11-04
Na, kiek gi galima rašyti apie tą patį? Arba – iki kada? Ogi iki tol, kol neliks naiviųjų ir patikliųjų. Nes kas dieną – po naujieną! Paskutinis kartas buvo prieš savaitę.
Kvietimas pasiklausyti gitaros

Skambutis. Numeris nepažįstamas, bet kreipiasi vardu: „Pone Henrikai, kada paskutinį kartą tikrinotės prostatą?“ Mandagiai pasiteiravus, kokiai gi nepažįstamai gražuolei (balsas tikrai gražus) parūpo mano prostatos reikalai, ragelyje pasigirdo prancūziški žodžiai. Kažkokios sunkiai ištariamos firmos pavadinimas. O paskui jau lietuviškai: ištirsime taip, kad net nepajusite. Nereikės net iš namų išeiti. Atsiųsim instrukcijas. Paskui jūs mums atgal atsiųsit. Ir viskas. Nesupratau, ką reikės siųsti „atgal“ ir nepatikėjau, kad „ir jau viskas“: klausiu, kiek kainuos. Bet liepia dėl kainos nesijaudinti: girdi, už tą pačią kainą ir tuo pačiu nuotoliniu – taip pat prancūzišku būdu – dar ištirs ir kepenis. Už tą pačią kainą. Dar kartą klausiu, kokia toji kaina. Sako, kad visai nedidelė – tik 36 eurai.
 
- Gerai, – sakau, – tik dar pasitarsiu su šeimos gydytoju.
Keista, bet po šitokių mano žodžių atsitiko kažkas nenumatyto. Ir visai ne prancūziško. Buvo numestas ragelis. Kodėl rašau „ragelis“? Todėl, kad skambinta iš laidinio telefono. Ir, jei turėsite kantrybės, apie tą telefoną dar pačiame gale paskaitysite. O dabar kviečiu jus į feisbuką.
Nugaros ir sąnarių skausmai pagaliau išgydomi! Apie tai socialinio tinklo paskyroje praneša ne bet kas, o pati garsioji profesorė Ainė Bytautienė. Gal kiek ir užtruks, bet privalau išvardinti šios daktarės regalijas. Tai - gydytoja kardiologė. Ir dar terapeutė. Medicinos mokslų daktarė. (Kad dar ir profesorė, jau rašiau). Ji taip pat - Valstybinio medicinos universiteto rektorė. Dar ji žurnalų „Širdis ir kraujagyslės“, „Sanarių skausmai“, o taip pat žurnalo „Therapia“ vyriausioji redaktorė. Ši daktarė taip pat yra Nacionalinės medicinos mokslų akademijos narė-korespondentė. Ir (tarsi tarp kitko pažymėta) garsaus bei žinomo Lietuvos chirurgo Mykolo Algirdaičio dukra.

 
Šitą prisistatymą nagrinėti pradėjau keistokai: pagalvojau, kaip gi kolegoms prisistatyčiau, jei dirbčiau viename iš tų žurnalų? Kaip atsakyčiau į draugų klausimą, kur darbuojuosi? Turbūt atsainiai mostelėjęs ištarčiau: „Ai, žinai, „Sąnarių skausmuose“...“
Na, pagaliau! Pagaliau supratote: nėra tokio žurnalo! Ir nėra žurnalo „Širdis ir kraujagyslės“! Ir nėra Lietuvoje Valstybinio medicinos universiteto! Ir nėra lietuviško žurnalo „Therapia“! (Panašiu pavadinimu yra gydymo įstaiga Kaune). Ir nėra Lietuvoje Nacionalinės medicinos mokslų akademijos! Ir niekada nebuvo Lietuvoje garsaus chirurgo Mykolo Algirdaičio! (Nors – kai kurias asociacijas šie du vardai, kai jie greta, dar sukelia). Gal į tai apeliuota?
 
Ir visada patikrinkite, kam aprašytasis herojus davė interviu. Šiuo atveju – žurnalistei Birutei Norvaišaitei. Bet įtariate teisingai: nėra Lietuvoje tokios žurnalistės! Ir – didžiausiam jūsų nusivylimui – nėra Lietuvoje profesorės Ainės Bytautienės. Tos pačios, kuri dar ir šiandien feisbuke reklamuoja stebuklingą sąnarių tepalą „HondroStrong“.
O štai pats tepalas-kremas yra! Dar 2017-aisiais jį Lietuvoje reklamavo Germanas Abramavičius. Žiniasklaidoje tuomet buvo pristatomas kaip vieno didžiausių vaistinių tinklo Lietuvoje savininkas. Kad toks žmogus nė vienai Lietuvos vaistinei niekada nevadovavo, turbūt jau nereikia rašyti: jau supratote. Bet kas išdrįs prisipažinti, kad ir jis užsisakė tą niekinį sąnarių kremą bei į spąstus pakliuvo?

Priešingai, internetas pilnas pranešimų apie stebuklinį jo poveikį. Štai:
- Dingo visos su kaulais susijusios ligos!
- Vos vieną dieną juo pasitepęs supratau, kad vaikščioti daug lengviau!

- Užsakiau vyrui, ir jis dabar vėl dirba darbus!
- Visą gyvenimą skaudėjo strėnas – nebeskauda!
O šalia tokių „atsiliepimų“ – dar vienas. Lietuviams pats svarbiausias: „Profesorė A.Bytautienė asmeniškai davė potvarkį suteikti nuolaidą pirmiesiems 50 pirkėjų: paskubėkite!“. Bet skubėti jums reikėtų ne už kremą mokėti: skubėti reikėtų į... biblioteką. Paaiškinsiu, kodėl.
 
Apie melagingas reklamas ir pseudostebuklingus pagijimus rašome jau ne pirmą kartą. Bet lengvatikius (už terminą atsiprašau, bet argi tokiais nesate?) teisingos žinios sunkiai pasiekia. Todėl visą praėjusią savaitę beveik keturiuose šimtuose Lietuvos bibliotekų vyko akcija „Senjorų dienos internete“. Organizavo jį „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt). Vieną dieną senjorai mokėsi elektroninės bankininkystės, kitą e-sveikatos paslapčių (ir kaip iš namų užsiregistruoti pas gydytoją, ir kaip sužinoti apie Lietuvoje registruotus bei kompensuojamuosius vaistus). Dar viena diena buvo skirta elektroninės erdvės patarėjams sodo darbuose, o visas be išimties dienas kalbėta apie visų mūsų daromas internetines klaidas. (Žinoma, ir apie tai, kaip nepakliūti ant sukčių ir pseudokremų pardavinėtojų kabliuko).

 
Kodėl rašau apie tai, kas jau praėjo? Na, nepraėjo dar. Patarimus jums rūpimais klajojimo po elektroninę erdvę klausimais jūsų bibliotekos yra pasiruošusios teikti ir akcijai pasibaigus. O gal nesate girdėję ir apie e-skautus? Tai – jauni žmonės, kurie tik tam ir ateina į bibliotekas, kad jose padėtų sunkiau elektroninėje erdvėje susigaudantiems! Būtent jie (jei jums patiems nepavyks) padės jau buvusias šios tematikos transliacijas rasti platformose „YouTube“ arba „Prisijungusi Lietuva“.
Bet būkime realistai: visuomet mieliau už bambeklių patarimus yra klausomos istorijos. Ypač – jei jos su netikėta pabaiga. Todėl ir grįžtame prie prancūziškos (kas ten žino, ar ji tikrai prancūziška?) firmos, kuri skambina į namus ir primygtinai kviečia pasitikrinti prostatą. Arba kepenis.
 
Apie tos firmos skambutį papasakojau trim Lietuvos gydytojams (du iš jų – chirurgai-urologai). Visi trys patylėjo, o po pauzės pasakė, kad toks – nuotolinis organų tyrimas – jiems nėra žinomas. Kai paklausiau, ar taip skelbiasi šarlatanai, daktarai mandagiai patylėjo dar kartą. Ir todėl galutinį tyrimą nutariau atlikti pats.
Telefonu, iš kurio man patarė nebrangiai (už 36 eurus ir neišeinant iš namų) pasitikrinti prostatą ir kepenis, visą savaitę skambinau po triskart per dieną.
Visą savaitę – triskart per dieną po 15 minučių – klausiausi nuostabios gitaros muzikos. Jei norite ir jūs jos pasiklausyti – telefonas +370(5)2041982.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris