Santykiai per atstumą: kaip juos išsaugoti?

Emilija Lipskytė
2022-03-25
Apklausus tūkstantį žmonių, kurie puoselėja romantinius santykius per atstumą arba tokius turėjo, nustatyta, kad jų sėkmės rodiklis tik 58 proc. Suprantama, gyvenimas poroje nėra vien tik gėlytėmis nubarstytas, tačiau santykiai per atstumą reikalauja ypač daug pastangų.
Santykiai per atstumą: kaip juos išsaugoti?
Net ir būdami atskirai galite užsiimti ta pačia veikla. Pavyzdžiui, skaityti knygą, lankytis virtualiose pamokose ar kursuose, gaminti pagal tą patį receptą, treniruotis ar net siekti bendrų tikslų. Dalijimasis patirtimi suteiks jums artimesnį ryšį ir padės sustiprinti santykius.

Nepamirškite bendrauti
Bendravimas yra kiekvienų santykių pagrindas, tačiau jis ypač svarbus santykiuose, kuriuose ne visada galite kartu leisti laiką. „Kurį laiką palaikant santykius per atstumą reikalingas aiškesnis žodinis bendravimas, skirtingai nei kitoms poroms“, – teigia santuokos ir šeimos terapeutė Kate Engler.
 

Atminkite, kad nuoširdumas ir atvirumas – raktai į tvirtus santykius, nesvarbu, ar gyvenate skirtingose šalyse, miestuose ar ne. „Nors jūsų partneris pažįsta jus kaip nuluptą, jis nėra minčių skaitytojas, – įspėja santuokos ir šeimos terapeutė Kate Engler. – Jei manote, kad nepakankamai bendraujate per vaizdo pokalbius, nebijokite to pasakyti antrajai pusei.“

 
Bendraudami su partneriu leiskite jam suprasti, kiek jums tas žmogus rūpi. Konflikto atveju stenkitės suprasti mylimo žmogaus emocinę būklę bei pabandykite išsiaiškinti jo poziciją. Taip pat būkite visada dėmesingi ir imkitės atsakomybės, jei iškils nesutarimai.

 
Išmokite vienas kito meilės kalbas
Kiekvienas dovanoja ir priima meilę skirtingai. Šių kalbų suvokimas gali padėti santykiams klestėti. „Mes linkę dovanoti meilę taip, kaip norime ją gauti. Ir gali kilti problemų, kai partnerių kalba yra skirtinga, – pasakoja K.Engler ir pateikia penkias meilės kalbas. – Tai būtų palaikymo žodžiai, laiko leidimas kartu, dovanos gavimas, paslaugos ir fizinis prisilietimas.“
 
Tai ypač svarbu poroms, palaikančioms santykius per atstumą, nes jie neturi kasdieninio artumo pranašumų, o tai tik gali sustiprinti atskirties, vienišumo ir nesaugumo jausmą. Pasistengus veiksmus priderinti prie partnerio meilės kalbos parodysite, jog jis gali jaustis mylimas.
 
Kokybiškai paskirstykite laiką
Fizinis buvimas atskirai dar nereiškia, kad negalite kokybiškai praleisti laiko su mylimu žmogumi. Tik čia šiek tiek abi pusės patenka į spąstus... „Žmonės taip įsitraukia į kasdieninį gyvenimą, kad tiesiog pamiršta skirti laiko partneriui“, – pastebi porų terapeutė Grace Dowd.
 

Tokiu atveju ji siūlo pasistengti apgalvotai planuoti laiką, mažiau blaškytis, nes ir taip santykiuose per atstumą užmegzti ryšį sudėtinga. „Venkite daryti kelias užduotis vienu metu, kol bendraujate telefonu su partneriu. Visas dėmesys turėtų būti sukoncentruotas į žmogų“, – pataria G.Dowd.
 
Kurkite ritualus
Ritualai santykiuose vertingi tuo, kad gali padėti sukurti tam tikrą struktūrą ir nuspėjamumą. K. Engler nuomone, norint, kad ritualai pasiteisintų, reikalinga juos nuolat kartoti. „Pavyzdžiui, kiekvieną kartą kai turite galimybę susitikti, apsilankykite mėgstamoje kepyklėlėje. Jei nuosekliai grįšite kartu, kur jums malonu ir gera, tai suteiks prasmės akimirkai“, – pataria K.Engler.

 
Tačiau ritualai gali būti kuriami ir esant atskirai, virtualioje erdvėje. Kiekvieną dieną pabandykite parašyti vienas kitam ką nors, ką vertinate santykiuose. Tai padeda palaikyti ryšį ir jaustis mylimam.
 
Užsiimkite bendra veikla
Technologijų dėka rasti bendrą veiklą, kuri suartintų, – vieni juokai. Paklauskite savęs, kokių bendrų pomėgių turite kartu su antrąja puse ir ko nesate išbandę, bet labai norėtumėte. Kiekvienam įvardijus pomėgius, tikrai rasite bendrus, kurie jus vienytų.
 
Net ir būdami atskirai galite užsiimti ta pačia veikla. Pavyzdžiui, skaityti knygą, lankytis virtualiose pamokose ar kursuose, gaminti pagal tą patį receptą, treniruotis ar net siekti bendrų tikslų. Dalijimasis patirtimi suteiks jums artimesnį ryšį ir padės sustiprinti santykius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Senjorų liūdesį vaiko kultūra

      Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris