Onkologinių pacientų mityba COVID-19 pandemijos metu: gydytojos dietologės rekomendacijos

www.lsveikata.lt
2020-03-26
Onkologine liga sergantys žmonės visuomet yra padidintos rizikos pacientų grupė, kuri, šalia sudėtingo ir ilgai trunkančio gydymo, susiduria ir su kitais iššūkiais. Šiuo metu toks iššūkis – COVID-19 pandemija ir kitos įprastos sezoninės virusinės infekcijos.
Onkologinių pacientų mityba COVID-19 pandemijos metu: gydytojos dietologės rekomendacijos
Viešoje erdvėje pasigirsta įvairių patarimų, jog česnakai, krienai, citrina, actas, kitokie maisto produktai ar net alkoholis apsaugo ne tik nuo įvairių sezoninių infekcijų, bet ir nuo COVID-19 infekcijos, dietologai pabrėžia, jog tokiems patarimams nėra jokio mokslinio pagrindo.

Kraujo ligomis sergančiuosius vienijančios asociacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė pasakojo, jog susirgus onkologine liga, tiek pacientams, tiek jų artimiesiems vienas iš dažniausiai kylančių klausimų yra apie maitinimąsi. Žmonės domisi, kaip reikėtų valgyti gydymo metu, ko atsisakyti ar vengti, kokie produktai galėtų pagerinti savijautą. I.Drėgvienei antrino ir onkologinėmis ligomis sergančius pacientus konsultuojanti gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
 

„Susirgę vėžiu žmonės pradeda svarstyti, kaip „teisingai“ maitintis, kad tai nepakenktų gydymui, nesukeltų ligos progresijos ar atkryčio, o valgomas maistas aprūpintų visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pats valgymas vis dar teiktų malonumą. Prasidėjus COVID-19 pandemijai, šalia ankstesnių klausimų apie maitinimąsi, iškilo papildomų, susijusių būtent su šiuo sudėtingu laikotarpiu. Daugeliui norisi „sustiprinti arba pagerinti imunitetą“, kuo greičiau po gydymo „atstatyti imunitetą ir kraują“. Tam pasitelkiamos įvairios tariamos priemonės: specifiniai maisto produktai ar net įvairūs maisto papildai“, – teigė dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

 
Visgi, pasak jos, šiuo metu nėra jokių moksliniais tyrimais pagrįstų duomenų, kad kokie nors maisto produktai, dieta ar papildai gali apsaugoti ar išgydyti nuo COVID-19 bei kitų sezoninių infekcijų, todėl maitinimosi rekomendacijos šiuo laikotarpiu turėtų remtis pagrindinėmis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų mitybos rekomendacijomis bei maisto saugos ir higienos taisyklėmis.

 
„Remiantis moksliniais tyrimais ir tarptautinių organizacijų gairėmis, šiuo metu nėra jokios moksliškai patvirtintos „vėžio dietos“, todėl maitinimasis sužinojus diagnozę turėtų remtis sveikatai palankios, subalansuotos mitybos principais. Onkologiniams pacientams nerekomenduojamos visuomenėje populiarios, bet onkologinės mitybos srityje moksliškai nepagrįstos ir nesubalansuotos dietos: protarpinis badavimas, bado dieta, šarminanti dieta, ketogeninė dieta, įvairios monodietos (pvz.: grikių), sulčių dietos ir pan. Be to, šiuo metu nėra jokių moksliniais tyrimais paremtų duomenų, kad kokia nors dieta gali apsaugoti ar pagydyti nuo COVID-19 bei kitų sezoninių infekcijų. Siekiant sumažinti šių infekcijų riziką, taip pat rekomenduojama vadovautis ilgalaikės, sveikatai palankios, subalansuotos mitybos principais“, – kalbėjo gydytoja dietologė.
 
Viešoje erdvėje pasigirsta įvairių patarimų, jog česnakai, krienai, citrina, actas, kitokie maisto produktai ar net alkoholis apsaugo ne tik nuo įvairių sezoninių infekcijų, bet ir nuo COVID-19 infekcijos, tačiau E.Cikanavičiūtė pabrėžė, jog tokiems patarimams nėra jokio mokslinio pagrindo. Minėti produktai gali būti vartojami kaip sveikatai palankios dietos dalis, bet ne kaip apsisaugojimo ar gydymo priemonė, o alkoholio vartojimas ne tik neapsaugo nuo COVID-19 ir kitų sezoninių infekcijų, bet, sutrikdydamas sklandžią imuninės sistemos veiklą, gali padidinti imlumą šioms infekcijoms.
 
„Onkologine liga sergantiems asmenims svarbu suvartoti pakankamai energijos ir baltymų, siekiant išlaikyti stabilią mitybos būklę ir taip nesukelti papildomų ligos ar jos gydymo rizikų bei komplikacijų. Todėl valgykite daugiau baltymais gausių produktų: paukštienos, mėsos, pieno produktų, kiaušinių, ankštinių daržovių ir riešutų. Žuvis, ypač jūrinė, svarbi ne tik dėl gausaus baltymų kiekio, bet ir dėl omega-3 riebalų rūgščių. Siekiant užtikrinti pakankamą skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių ir įvairių bioaktyviųjų medžiagų, svarbių tiek sergant onkologine liga, tiek siekiant išsaugoti sklandžią imuninės sistemos veiklą, reguliariai valgykite kuo įvairesnius grūdus ir kruopas, sezonines daržoves ir ankštines daržoves, vaisius ir uogas, sėklas, prieskonines žoleles. Pirmenybę teikite augaliniams riebalams – aliejams: augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgštimis gausiems linų sėmenų ir rapsų aliejui, taip pat bioaktyviųjų medžiagų, polifenolių, gausiam alyvuogių aliejui“, – rekomendavo gydytoja dietologė.
 
Susirgusiems onkologine liga žmonėms neretai kyla abejonių dėl pieno ir pieno produktų vartojimo, tačiau, pasak E. Cikanavičiūtės, remiantis moksliniais tyrimais ir tarptautinių organizacijų gairėmis, šiuo metu nėra jokių kitokių rekomendacijų tik vartoti šiuos produktus taip pat kaip ir sveikiems asmenims – pieno ir rūgusio pieno produktai rekomenduojamai kaip vieni pagrindinių baltymų, kalcio, probiotikų šaltiniai. Negana to, yra mokslinių duomenų, kad gerosios bakterijos taip pat svarbios ir sklandžiai imuninės sistemos veiklai.

 
Dėl įvairių kitų su sezonu nesusijusių, bet plintančių per maistą infekcijų rizikos, šiuo laikotarpiu onkologinėmis ligomis sergantiems gydytoja dietologė patarė valgyti tik gerai termiškai apdorotą bet kokios rūšies mėsą, žuvį ir jūros gėrybes. Taip pat nevalgyti nepasterizuotų pieno produktų, žalių arba termiškai nepakankamai apdorotų kiaušinių ir jų pagrindu ruoštų patiekalų bei padažų.
 
Nors šiuo metu nėra duomenų, kad COVID-19 gali būti perduodamas per maistą, E.Cikanavičiūtė rekomendavo atsakingai vadovautis maisto saugos ir higienos taisyklėmis: „Išlieka kitų, per maistą perduodamų, su sezonu nesusijusių infekcijų rizika, dėl kurių tektų kreiptis į gydytojus, keliauti į gydymo įstaigas, o tai padidintų užsikrėtimo COVID-19 riziką, todėl atsakingai vadovaukitės maisto saugos ir higienos taisyklėmis, kurios, visais atvejais taip pat labai svarbios ir dėl pačios onkologinės ligos.“
 
Siekiant pagerinti bendrą savijautą ir gydymo sėkmę bei išlaikyti sklandžią imuninės sistemos veiklą E. Cikanavičiūtė patarė, atsižvelgiant į sveikatos būklę ir karantino sąlygas, individualiai pasirinkti patinkančią fizinę veiklą ir skirti pakankami laiko miegui bei dėmesio lėtinio streso valdymui. Jei su stresu ir nerimu sunku susitvarkyti patiems, asociacija „Kraujas“ net ir karantino laikotarpiu siekia užtikrinti psichologinės pagalbos teikimą, todėl individualios psichologo paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu. Visą informaciją apie psichologinės pagalbos galimybes rasite asociacijos interneto puslapyje.
 
„Būtinai pasitarkite su gydančiu gydytoju ar gydytoju dietologu dėl papildomo maitinimo papildų, D vitamino, žuvų taukų, kitų vitaminų ir mineralinių medžiagų papildų galimo poreikio. D vitamino pakankamas kiekis svarbus onkologinės ligos eigai ir jos gydymui bei imuninės sistemos veiklai, todėl tikslinga papildų pagalba koreguoti itin dažnai mūsų visuomenėje pasitaikantį D vitamino trūkumą. Šiuo metu nėra rekomenduojami jokie maisto papildai ar kitokie preparatai, kurie galėtų apsaugoti ar pagydyti nuo COVID19 ar kitų sezoninių infekcijų“, – kalbėjo gydytoja dietologė.
 
Platesnės rekomendacijos „Kaip maitintis onkologiniams pacientams COVID-19 pandemijos metu“ yra pateiktos interneto puslapyje www.kraujas.lt.  Vis tik, jei kyla klausimų susijusių su maitinimusi sergant onkologine liga, vargina ligos ar jos gydymo šalutiniai reiškiniai, trukdantys adekvačiai maitintis, netekote svorio – pasakykite apie tai jus gydančiam gydytojui, kuris nukreips jus gydytojo dietologo konsultacijai. Ambulatorinei gydytojo dietologo konsultacijai poliklinikoje reikalingas šeimos gydytojo arba gydytojo hematologo ar onkologo arba kito gydytojo specialisto siuntimas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris