Melanoma: senesnio amžiaus pacientai tirtis vengia

Agnė Bulanavičienė
2021-11-08
Gydytoja dermatovenerologė Ramunė Petrosian primena, kad po vasaros sezono būtina atidžiau apsižiūrėti odą: ar neatsirado jos pakitimų, nepadidėjo apgamai. Ir ne tik apsižiūrėti – ji rekomenduoja kartą per metus užsukti į dermatologo kabinetą, mat odos vėžys – melanoma – klastingas ir ne visada laiku pastebimas.
Melanoma: senesnio amžiaus pacientai tirtis vengia
Pasak gydytojų, vyresni žmonės neretai nekreipia dėmesio į atsiradusius odos pakitimus, dažnu atveju kreipiasi tik dėl negyjančių, opėjančių darinių, todėl melanoma jiems diagnozuojama per vėlai.

Istorija su laiminga pabaiga
Šią temą pasirinkau neatsitiktinai: mano močiutei prieš dvejus metus buvo diagnozuota melanoma. Kartą šukuodama plaukus ji šukomis užkliudė ir nuplėšė apgamą, vėliau jis paraudo, negijo, šlapiavo. Močiutė kreipėsi į savo miestelio šeimos gydytoją. Ši patarė negyjančią vietą pašalinti chirurginiu būdu. Močiutė jos paklausė ir nuvyko į Panevėžio ligoninę, kur jai ir buvo pašalintas nuplėštas apgamas ir šiek tiek aplinkinio ploto.
 

Operaciją atlikęs chirurgas nusiuntė pašalintos odos mėginį ištirti. Paaiškėjo, jog tai buvo piktybinis darinys. Jau Kauno klinikose močiutei buvo padarytos galvos, vidaus organų echoskopijos.  Laimei, metastazių neaptikta. Gydytojai pasakojo, kad esant vyresniam amžiui (mano močiutei tuomet buvo daugiau nei 80 metų), naujos ląstelės gaminasi daug lėčiau nei esant jauno amžiaus. Šiuo atveju jai tai padėjo, nes iki dabar jokių piktybinių pakitimų nebuvo rasta.
 
Dažnai numoja ranka
Tokių atvejų, pasak R.Petrosian, vis daugėja. Garbaus amžiaus žmonės, deja, retai naudoja apsaugą nuo saulės ir, žinoma, nenaudojo jos jaunystėje, dėl ko bėgant metams ir išsivysto odos vėžys. Saulė – ne tik didžiausias jaunystės priešas (raukšlės, pigmentinės dėmės, odos sausumas), tačiau, deja, ir vėžinių ligų katalizatorius.
 
Pasak pašnekovės, vyresni žmonės neretai nekreipia dėmesio į atsiradusius odos pakitimus, dažnu atveju kreipiasi tik dėl negyjančių, opėjančių darinių, o kartais tiesiog atvyksta dėl visai kitų odos problemų.
 

Gydytoja dermatovenerologė Ramunė Petrosian įspėja, jog su šia liga juokauti neverta: ,,Tai – agresyviausias ir pavojingiausias odos vėžys, kuriam būdingos ankstyvos metastazės ir aukštas mirtingumo rodiklis.“

 

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 300 ligos atvejų, melanoma gali susirgti tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus žmonės, dažniau diagnozuojama 40-60 m. amžiaus ir vyresniems. Melanomos prognozės pasveikti ir mirtingumas priklauso nuo melanomos stadijos. I stadijos – lokali, be tolimųjų metastazių melanomos prognozė dažnai būna palanki, tačiau III-IV stadijos prognozė bloga. „Kuo vyresniame amžiuje melanoma nustatoma, tuo prognozė tampa prastesnė“, – sako gydytoja.
 
Sunkesnis gydymas
Vėlyvai vyresnio amžiaus pacientų diagnostikai įtakos turi pokyčiai, sukelti senstant: susilpnėjusi rega, sunkumai apžiūrint savo kūną ir pastebint odos pokyčius, taip pat, labai tikėtina, mažesnis suvokimas apie pačią ligą, prastesnė socialinė ekonominė padėtis. Be to, vyresnio amžiaus pacientų gydymo galimybės dar nėra išsamiai ištirtos, nes tyrimai dažniau atliekami su jaunesnio amžiaus pacientais.
 
Melanomai gydyti įprastai vartojami vaistai pasižymi dideliu toksiškumu, dažnai yra netinkami vyresnio amžiaus ligoniams dėl neigiamo naudos ir rizikos santykio, tačiau chirurginio gydymo galimybės turėtų būti svarstomos tik individualiai įvertinus melanoma sergančiųjų sveikatos būklę. 

 
Verta žinoti
Melanomos rizikos veiksniais laikomi pirmas ir antras odos tipai (šviesesnė oda), kurie ir dominuoja tarp Lietuvos gyventojų. Taip pat riziką susirgti melanoma didina UV spinduliuotė, didelis apgamų skaičius bei atipiški apgamai, pasitaikę melanomos atvejai šeimoje. Senyvas amžius ir vyriška lytis taip pat gali būti priskiriami rizikos veiksniams. Vyresnio amžiaus pacientams melanoma dažniausiai pasireiškia dėl sumažėjusios DNR atstatymo gebos bei susilpnėjusio imuniteto.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris