Kaip nuimti derlių nepakenkus nugarai

Giedrė Montvilaitė
2020-08-20
Kai kuriems darbas gryname ore gali atrodyti idiliškas, tačiau greičiausiai ne sodininkams ir ne daržininkams. Jie dažnai dirba pasilenkę, kilnoja sunkius ryšulius ir pintines nuo žemės. Kineziterapeutai Andrius Kunstas ir Bronislovas Liūnas pasakoja apie nugaros traumas, kuriomis gali pasibaigti sodo darbai, jei netausosime savęs ir savo sveikatos.
Kaip nuimti derlių nepakenkus nugarai
Sodininkai ir daržininkai dažniausiai nugaros traumas patiria, kai darbuojantis pernelyg didelis krūvis tenka juosmeninei stuburo daliai.

Skausmų priežastys
Sode, kieme ar darže dirbantys žmonės dažniausiai susiduria su nugaros problemomis, kurių priežastys gali būti skirtingos. Dažniausiai šiuos skausmus išprovokuoja nugaros raumenų patempimas ar jų perkrova, dėl ko gali atsirasti sąstingis nugaroje arba skausmas judesių atlikimo metu. „Netaisyklingai atliktas judesys gali privesti ir prie sudėtingesnės problemos, tokios kaip stuburo išvarža“, - sako B.Liūnas. Pasirodo, naivu tikėti, kad su šiomis problemomis susiduria tik vyresnio amžiaus sulaukę žmonės. Tyrimų duomenys rodo, kad apie 50 proc. 12-17 metų paauglių jau patiria apatinės nugaros dalies skausmą.

 
O šio nugaros srities skausmo priežasčių yra įvairių. Jį gali sukelti raiščių, raumenų ar kaulinės sistemos struktūriniai pakitimai.  Skausmą įtakojančiu veiksniu taip pat gali tapti ir tokie veiksniai kaip amžius, netaisyklinga kūno laikysena, trauminiai mechanizmai, sąlygojantys judesių apribojimą, stuburo segmentų mobilumo sutrikimas, raumenų silpnumas arba tarp jų atsiradęs disbalansas, bendras stabilizuojančiųjų raumenų silpnumas, o svarbiausias veiksnys – tarpslankstelinio disko degeneraciniai ir struktūriniai pakitimai.
 
Kalbėdami apie traumas, patiriamas namuose ir sode, kineziterapeutai pažymi, kad dažniausiai jos įvyksta darant judesį, kurio metu didžiausias krūvis tenka juosmeninei stuburo daliai. O vienas tokių pavyzdžių – netaisyklingas sunkaus daikto kėlimas nuo žemės. A.Kunstas primena, kaip taisyklingai atlikti šį veiksmą: „Pėdos pečių plotyje pilnai atremiamos į pagrindą. Pritūpdami lenkiame kojas per klubų, kelių sąnarius. Dėmesį reikėtų atkreipti į kelių sąnarius, kad juos išlaikytume teisingoje pozicijoje (tai yra neleistume krypti į vidų). Pritūpdami stengiamės išlaikyti tiesią nugarą. Paėmę daiktą nuo pagrindo, glaudžiame jį kuo arčiau kūno, išvengdami papildomos apkrovos nugaros apačiai. Daikto kėlimo ir nuleidimo metu stengiamės išlaikyti įtemptus pilvo raumenis. Visas judesys atliekamas lėtai, stengiantis išvengti greitų rotacinių judesių.“  
 
Mankšta – geriausias vaistas

Geriausiu būdu išvengti traumų ir skausmų laikoma kasdieninė mankšta, padedanti palaikyti raumenų tonusą, sąnarių mobilumą, gerą kraujotaką ir, svarbiausia, puikią nuotaiką. O jau turintiems nugaros problemų, tačiau nespėjusiems jų išspręsti, patariama į pagalbą pasitelkti stabilumą padidinančius ir apkrovą nuo probleminės kūno vietos nukeliančius įtvarus. Vis dėlto svarbu pabrėžti, kad tai nėra ilgalaikis problemos sprendimas – įtvaras gali būti tik pagalbinė priemonė skausmams mažinti.
Nevalia pamiršti visapusiškai stiprinti kūną, kadangi be nugaros traumų gana dažnai pasitaiko ir kitų: peties regiono sausgyslių, kelio struktūrinių raiščių ir meniskų pažeidimų.
 
Negalima ignoruoti
Darbų metu nepavykus išvengti traumos ir atsiradus skausmams patariama neužsiimti savigyda, o apsilankyti pas specialistus, kurie įvertins ir nustatys jūsų negalavimų kilmę. Nustačius tikslią jų priežastį, bus sudarytas tolimesnis gydymo planas. Tai gali būti medikamentinis gydymas ar reabilitacija.
Remdamasis praktine patirtimi, A.Kunstas teigia, kad „dažnu atveju susitraumavę žmonės tikisi, jog skausmas praeis savaime, dėl to į specialistus kreipiasi vėliau negu reikėtų.“ Delsiant gydyti problemą, ji gali pereiti į lėtinį sutrikimą ar net sukelti papildomų sveikatos problemų. Vilkinant pradėti gydymą, taip pat teks nusiteikti to padariniui – ilgiau trunkančiam gijimo procesui.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris