Degutas vasaros malonumų statinėje – alergija

Sima Kazarian
2021-07-08
Nuostabia gamta mėgautis neretai trukdo niežulys, o užmigti – nuo įgėlimų niežinčios kojos. Alerginės organizmo reakcijos į vabzdžių įgėlimus, žiedadulkes, maistą gali kamuoti kaip lėtinis negalavimas. Kartais alergija pasireiškia ūmiai ir kelia pavojų gyvybei. Kaip padėti sau ir kitam pataria „CD8 klinika“ vadovė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos docentė, Lietuvos Alergologų ir klinikinių imunologų draugijos prezidentė med. dr. Jūratė Staikūnienė-Kozonis.
Degutas vasaros malonumų statinėje – alergija
Net ir tiems, kurie nelaiko savęs alergiškais, namų vaistinėlėje patariama turėti priešalerginių vaistų, kurių galima įsigyti be recepto.

Turėti namų vaistinėlėje
Alergija yra organizmo imuninės sistemos reakcija į alergeną. Ji gali būti staigi ir pavojinga gyvybei, gali būti lengvesnės formos, tačiau taip pat sukelti nemalonius simptomus. Net ir tiems, kurie nelaiko savęs alergiškais, namų vaistinėlėje patariama turėti priešalerginių vaistų.
 
„Paprastai vaikams pirmas bitės įgėlimas nesukelia stiprios alergijos. Imuninis atsakas stiprėja su laiku. Organizmas atpažįsta alergeną, ir imuninė sistema į jį sureaguoja pernelyg audringai“, – teigė J.Staikūnienė-Kozonis.

Kentėti diskomforto neverta – net nežymiai pasireiškiančios alergijos neigiamai veikia organizmą ir geriau šią reakciją numalšinti.
 
Kai ranka siekia Tavegilio
Paprastai nuo vabzdžių įgėlimų ar nedidelių alergijų griebiamasi seno patikrinto vaisto – Tavegilio. Tačiau alergologė jo vartojimą pajutus alergines reakcijas vertina skeptiškai. J.Staikūnienė-Kozonis teigia, kad tai – pirmos kartos vaistas, kuris pagelbėdavo nuo alergijos. Dabar gi yra atsiradę kur kas tinkamesnių preparatų šiems negalavimams įveikti, todėl minėtas vaistas neturėtų būti pirmasis pasirinkimas.
 

„Namuose reikia turėti alergiją slopinančių vaistų. Tačiau Tavegilis yra seniai sukurtas medikamentas ir dabar yra laikomas nesaugiu dėl neigiamo šalutinio poveikio, ypač atsargiai reikėtų jį skirti vaikams“, – teigia med. dr. Jūratė Staikūnienė-Kozonis.

 
Prisirišimą prie senų vaistų ji lygina su važinėjimu su senu automobiliu – neverta pirkti nepatikimą seną transporto priemonę, kai gali rinktis negendančią, patogesnę, greitesnę ir saugesnę. „Vaistinėse be recepto galima įsigyti priimtinesnių alternatyvų, kurios palengvins alergijos sukeltus negalavimus“, – teigė J.Staikūnienė-Kozonis.
 
Kaip išgelbėti gyvybę?

Kartais vabzdžių įgėlimai, taip pat ir tam tikri maisto produktai gali sukelti anafilaksiją – sunkią alerginę reakciją. Šį sutrikimą turinčių žmonių daugėja. „Todėl turime apie tai žinoti ir būti pasiruošę atpažinti, kad galėtume anafilaksinio šoko ištiktam žmogui padėti“, – teigia gydytoja.
Anafilaksinio šoko ištiktą žmogų galima atpažinti iš ypatingų odos reakcijų į alergeną. Nors jos pasireiškia ne visiems, tačiau būdingos apie 90 proc. žmonių.
 
„Jei žmogų staiga išbėrė, išmušė raudonomis dėmėmis, pradėjo tinti veidas, lūpos, jis pradėjo dusti, svarbu nedelsiant reaguoti. Per kelias minutes žmogus gali prarasti sąmonę. Dažniausiai žmonės žino apie savo alergiją ir nešiojasi adrenalino autoinjektorių, todėl jį radus reikia kuo skubiau suleisti adrenalino dozę. Ištiktą anafilaksinio šoko žmogų reikia kuo skubiau guldyti ant šono, nes neretai pradedama vemti, ir kviesti greitąją pagalbą“, – pasakoja J.Staikūnienė-Kozonis.
 
Trys keliai padėti sau
Alerginės organizmo reakcijos ryškesnės ir mažiau ryškios yra įvairios, o su amžiumi jų daugėja, teigia pašnekovė.
Mažų vaikų alergija maistui gali būti išaugama, tačiau alerginė sloga ir kitos kvėpavimo takų alergijos tai atsitraukdamos, tai suaktyvėdamos paprastai lydi visą gyvenimą. Alergenai – žiedadulkės, naminiai gyvūnai, vabzdžių įkandimai, dulkės, maisto priedai, buityje naudojamos cheminės medžiagos audrina organizmą ir kenkia gyvenimo kokybei.
 
„Alergijos sukeltus negalavimus palengvinti galima trimis būdais: vengiant alergeno, vartojant priešalerginius vaistus, kuriuos gydytojas parenka pagal alergijos mechanizmą. Trečias, kai kuriais atvejais labai sėkmingai taikomas būdas – imunoterapija. Ja gydant žiedadulkių, gyvūnų, vabzdžių sukeltą alergiją gali būti pasiekiami puikūs rezultatai. Šis metodas remiasi tuo, kad pacientui duodama itin maža alergeno dozė pamažu ją didinant. Taip organizmas yra įpratinamas audringai nereaguoti į alergeną“, – pasakojo J.Staikūnienė-Kozonis.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris