Virusus vaikykime iš aplinkos

Greta Vanagienė
2020-03-02
Sparčiai plintantis koronavirusas, ekspertai teigia, dar tik įsibėgėja. Nors Lietuvoje užfiksuotas tik vienas COVID-19 atvejis, tautiečiai šluoja apsaugos priemones iš prekybos vietų ir baiminasi kasdienių bendro naudojimo erdvių, kuriose virusai plinta greičiausiai.
Virusus vaikykime iš aplinkos
Vieno nusičiaudėjimo metu žmogus gali paskleisti iki 100 tūkstančių įvairių bakterijų, taip potencialiu viruso užkratu pasidalindamas ir su aplinkiniais.

Užsikrečiama čiaudint
Bristolio universiteto mokslininkų tyrimų duomenimis, vieno nusičiaudėjimo metu žmogus gali paskleisti iki 100 tūkst. įvairių bakterijų, taip potencialiu viruso užkratu pasidalindamas su aplinkiniais. Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), visos kvėpavimo takų ligos, tarp jų ir jau per 2000 gyvybių pasiglemžęs koronavirusas, taip pat plinta įprastu keliu – kosulio ar čiaudulio metu.
Jei kalbėtume apie vieną kitą nusičiaudėjimą asmeninėje erdvėje, grėsmė užsikrėsti gal ir nebūtų didelė. Tačiau dirbantys biure, vaikai ir paaugliai darželyje bei mokykloje praleidžia nuo 25 iki 40 val. per savaitę. Erdve besidalinant su keliasdešimt, o kartais net ir keliais šimtais kitų žmonių, natūralu, šios patalpos tampa vienu karščiausių taškų, kur virusų knibžda daugiausiai.

 
Viena pirmųjų ir dažniausiai bendro naudojimo vietose matomų apsaugos priemonių – veido kaukė. Šiuo metu, pačiame COVID-19 įkarštyje, Kinijoje valstybės socialinio vystymosi skyriaus duomenis kasdien šalyje pagaminama beveik 15 milijonų vienetų veido kaukių.
Nepaisant to, PSO praneša, kad dažnai veido kaukės naudojamos netinkamai – liečiamos neplautomis rankomis, naudojamos daugybę kartų ar išmetamos ne tam skirtose vietose.
 
Šalinti mikrobus nuo paviršių
Net jei naudojatės kauke tinkamai, kasdien liečiate daugybę paviršių uždarose, retai vėdinamose, ar į higienos rizikos zoną patenkančiose patalpose. Pavyzdžiui, įvairių ligų pirminiais židiniais laikomi rūkomieji, tualetai. Šiose erdvėse tvyranti drėgmė – puiki terpė išsilaikyti virusams – Greifsvaldo mokslininkų teigimu, tokiose patalpose koronavirusas ant paviršių gali išlikti net iki 28 dienų.
„Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centrui (CNRS) ieškant efektyvesnio būdo, kaip pašalinti bakterijas ir virusus iš panašaus tipo patalpų, bandyta šalinti išmaniomis technologijomis. Valytuvai, kuriuose įmontuota LED lempa naudoja kelių lygių valymo sistemą – pradžioje išnaikina mikrobus, o vėliau keičia molekulinę oro struktūrą,“ – dalinasi higienos paslaugų ekspertė Ilona Deveikienė.
 

„Tyrimų duomenimis, taip išnaikinama devyniasdešimt devyni, kablelis devyni procentai visų ore tvyrančių virusų ir bakterijų. Tarp patvirtintų virusų, kuriuos padeda pašalinti „AirCare“ oro valymo sistema – herpes virusas, hepatito A virusas, gripo virusas ir mus labiausiai gąsdinantis koronavirusas“, - sako ji.
Nepaisant visų išmaniųjų technologijų ir kaukių, ekspertų teigimu, niekas nepadės sustabdyti viruso plėtros labiau nei kokybiškas rankų plovimas. Mikrobiologų teigimu, kasdien nosį, burną arba akis žmogus paliečia po 16 kartų per valandą, todėl privalome kokybiškai pasirūpinti paviršių, patalpų ir savo rankų švara. 
Natūralu, kad rankų higiena sunkiausiai įgyvendinama mokyklose ir darželiuose, tačiau mokyti ir nuolat skatinti vaikus plauti rankas – būtina.

 
Verta žinoti
Kaip ir kada plauti rankas:
Naudodami įvairius judesius, rankas su muilu turėtumėte plauti ne trumpiau kaip 20 sek.;
Plaukite rankas po čiaudėjimo, kosulio ar nosies pūtimo;
Plaukite rankas po ir prieš valgio gamybą, pasinaudojus tualetu;
Po plovimo rankas nušluostykite medvilnės ar popieriaus rankšluosčiais.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris